Maart-kalender

Hierbij een paar data die interessant kunnen zijn voor onze single-lezers.

Voor wie een woonst zoekt in Gent

Op 3, 6, 10 en 13 maart zijn er kijkdagen in 'Residentie Nieuwe Molens' aan de Gasmeterlaan 116. Daar biedt de Stad Gent 22 appartementen aan. Bedoeling is dat er binnenkort zowel singles als kleine gezinnen hun intrek nemen.

Voor de film-liefhebsters

De documentaire 'Zina en Mina tales' toont het portret van 6 zeer diverse vrouwen die één ding gemeen hebben: ze zijn allemaal single.
Na de film volgt een interactief panelgesprek met onder meer regisseuse Saddie Choua, over de uitdagingen en het plezier van single zijn als vrouw.
Je kan de documentaire bekijken in Gent op 6 maart, in Hasselt op 19 maart en in Roeselare op 22 maart.

Voor de (vegetarische) keukenprinsen en -prinsessen

In Antwerpen geeft het Oost-Westcentrum op 17 maart een workshop 'Koken voor singles'.

Ikea

Ikea staat natuurlijk al langer bekend om hun uitgekiende marketing, dus verbaasd hoefde ik niet te zijn bij mijn bezoekje aldaar :


Jawel, je kan er een boek kopen dat de lof van het single-zijn bezingt mits allerlei tips en ideeën om dan maar creatief aan de slag te gaan in je huisje, zonder compromissen te hoeven sluiten met een partner...
En waar koop je de spulletjes om je huis in te richten... ? Jawel !

Het zogenaamde voordeel van 2

Nu ik thuis zit met een voet die ingepakt is en ik bij momenten ook behoorlijk wat pijn heb, merk ik voortdurend hoe alleen zijn, ook betekent dat je niet de hele tijd met je been omhoog in de zetel kan liggen. Dat was nochtans wat de dokter me voorschreef.
Maar ja, iemand moet de afwas doen, iemand moet boodschappen doen, iemand moet... (you get the picture).
Dan denk ik wel eens : als hier nu iemand bij mij woonde, dan zou die dat allemaal kunnen doen, en dan zou ik kunnen doen wat de dokter me opdroeg...
Zalig lijkt het me : Olympische Winterspelen volgen, dvd-tje tussendoor, muziekje, af en toe voetjes onder tafel schuiven voor een maaltijd die helemaal voor je bereid werd,...
Maar het valt maar te betwijfelen of samenwonen wel tot deze mooie fantasie zou leiden... En dus trekken we hier maar zelf onze plan, en als ik dan na de afwas met de voeten omhoog in de zetel lig, doet het nog zo'n deugd !

warm

Omdat het vandaag dikke-truiendag is een paar verwarmingstips voor singles.

1. Huur of koop een woning die zuidelijk georiënteerd en goed geïsoleerd is.
Mijn living met grote ramen op het zuiden is zalig, zeker in de winter. De winterzon staat laag en dus schijnt de zon volop binnen. Allemaal gratis verwarming. En je wordt er ook nog eens heel vrolijk van!

2. Kies je buren.
Zeker in een appartement geniet je gratis mee van de verwarming van de buren. Kies daarom bij voorkeur voor een appartement boven kouwelijke oudjes die flink stoken.

3. Koop geen loft.
Prachtig om te zien, zo'n loft, en wat een gevoel van ruimte! En het is oh zo goed voor je image van yup-single. Maar van de verwarmingsrekening krijg je gegarandeerd koude rillingen. Nee, dan is een knus passiefhuisje toch wel een beter idee.

4. Doe een dikke trui aan.
Dan kan je de thermostaat een graadje lager zetten zonder aan comfort in te boeten.

5. Schilder je woning bij voorkeur in warme kleuren.
Warme kleuren roepen namelijk een warmtegevoel op.

6. Sluit de deuren van alle koude ruimtes.

7. Sluit de gordijnen wanneer je weggaat.
Zo blijft de warmte langer in huis.

8. Verwarm niet te veel ruimtes. Je kan bv. in de living werken met je laptop zodat je je bureau niet hoeft te verwarmen.

En als je kersenpitkussentjes meeneemt naar bed en een goed donsdeken hebt, hoef je ook je slaapkamer niet te verwarmen. In een verwarmde slaapkamer slapen, is trouwens niet gezond.

9. Zorg ervoor dat de thermostaat een uur voor je gaat slapen al afslaat.
De warmte blijft toch nog een tijdje hangen in huis.

10. Reken eens uit op die site van de Vreg hoeveel je voor je huidige energieverbruik zou betalen bij een andere leverancier.
Ik deed de test en schakelde over naar Ecopower voor mijn elektriciteit en Lampiris voor aardgas. Ik ben niet alleen goedkoper af, maar krijg ook nog eens schone, groene energie. Om elektriciteit te kunnen krijgen van Ecopower moet je wel een paar aandelen kopen, want het is een coöperatieve. Maar met de 6% dividend die ik jaarlijks krijg, hoor je mij daarover niet klagen.

Ecoseks

Er is een nieuwe trend in ’t land en als moderne singles is het belangrijk dat we op de hoogte zijn.

Kies om te beginnen een partner die met duurzame ontwikkeling begaan is: het is iemand die zijn ecologische voetafdruk beperkt houdt, afvalstoffen sorteert, organisch afval composteert, zijn energieverbruik laag houdt, met de trein reist en bij voorkeur geen vlees eet. Je vindt ongetwijfeld iemand op www.ewsingles.com (Earth Wise Singles).

Om vervolgens ecologisch te vrijen doe je de lichten uit (of je vrijt overdag), gebruik je afrodisiaca op basis van planten of fruit in plaats van oesters en andere zeevruchten, gebruik je seksspeeltjes zonder ftalaten en/of een vibrator op zonne-energie. Na afloop neem je samen een douche om het waterverbruik te beperken. Ga zo snel mogelijk samenwonen want verplaatsingen zijn per definitie niet goed voor het milieu. Tenzij je op wandel- of fietsafstand woont natuurlijk.

Hou er ook rekening mee dat een eventueel kind een gigantische belasting voor de planeet is! Meer tips vind je op www.greenpeace.org.

Koken voor jezelf

Soms is 's avonds, na het werk, koken voor jezelf een sleur.
Soms heb je er geen zin in.
Het is veel werk voor een maaltijd voor één persoon, die je dan ook nog eens helemaal alleen eet, en de maaltijd duurt dus ook niet lang.
En dan zijn er avonden, zoals deze week, wanneer je het de moeite vindt, omdat het zo kan smàken ! Een eenvoudig gerecht, iets nieuws dat je eens probeert en waarvan je echt geniet, en dan denk je : blij dat ik gekookt heb voor mezelf...

Artificiële intelligentie

Ik gebruik Gmail, de e-mailmodule van Google. Ik ben daar erg tevreden over. Het is slimme software. Misschien zelfs iets té slim.

Je hoeft niet te betalen voor Gmail maar je moet natuurlijk wel advertenties voor lief nemen. Ik kijk daar niet gek van op. Tegenwoordig staan er zelfs advertenties op broodzakken en hemdskragen. There is no such thing as a free lunch.

De advertenties in Gmail plooien zich naar de inhoud van je bericht. De bedoeling is dat ze inspelen op datgene waar je op dat moment mee bezig bent. Of je kunt de redenering ook omkeren: toon mij je advertenties, en ik zal je zeggen waar je mee bezig bent.

Wie ben ik volgens Gmail? Kijk even naar de afbeelding hiernaast.

  • Ik worstel met mijn intelligentie. Alleen sporadisch, als ik een sudokupuzzel met vijf sterren probeer op te lossen. 
  • Ik zoek een partner. De laatste tijd zit er in mijn relationele leven meer beweging dan in de aarde onder Haïti. Ik kan Gmail niet kwalijk nemen dat ie dat niet op de voet volgt; ik kan het zelf ook allemaal niet zo goed volgen. Dus ja vooruit, ik zoek een partner. 
  • Ik wil babbelen met geesten. Niet per se. Babbelen met geesten lijkt me griezelig. En waarom zou ik willen babbelen met geesten als ik op StuBru of Radio 2 naar hersendode presentatoren kan luisteren?
  • Ik wil op reis naar de tropen. Met een groep. Twee keer mis. Ik word ziek in de tropen. En het tijdperk van de georganiseerde groepsreizen heb ik afgesloten. Waar ik écht naartoe wil, is Lapland. Niet in een groep, maar op mijn eentje.

Het aanbod

Ik maakte het al meermaals mee. En telkens weer blijft het me verbijsteren. Omdat ik me afvraag of andere singles ook met dit merkwaardige fenomeen te maken krijgen, dacht ik: ‘Ik schrijf er eens een stukje over’.

Het gaat om (ondertussen ex-)collega’s en vage kennissen die mij aanspreken, sms’en of mailen. Nee, niet met de vraag om samen wat te gaan drinken of eten. Ook niet met het aanbod samen te filosoferen over de zin van het leven, een oplossing voor BHV te bedenken of gezelschapsspelletjes te spelen. Nee, ze winden er geen doekjes om. Wat ze willen, is samen onder de lakens duiken.

Van kopieerapparaat naar bed
Het gaat niet om mannen die mij goed kennen of die ooit al enige interesse betoond hebben. Nee, kennissen van kennissen zijn het, mensen die ik eens om het jaar op de Gentse Feesten tegenkom en met wie ik niet langer dan 5 minuten praat bij gebrek aan gespreksstof. Of ex-collega’s met wie ik ooit wel eens samen aan het kopieerapparaat stond. Mannen waarmee het gesprek nooit verder ging dan ‘moet jij nog veel kopieën nemen?’. Net geen vreemden dus.

Uno, duo, trio
Meestal zijn het mensen die in een relatie zitten.

De slimsten tasten min of meer behoedzaam het terrein af en komen al snel te weten waar ze staan.

Maar ik werd ook al eens uitgenodigd voor een ‘romantisch’ weekend aan zee. Dat ik een frisse, jonge deerne was en hij een zeker 20 jaar oudere, uitgezakte man kom hem niet deren. ‘Wie niet waagt, niet wint’, leek zijn leuze wel te zijn.

Ik kreeg voorts ooit een bizarre mail. De man in kwestie had het scenario al helemaal doorgepraat met zijn vrouw en ik kreeg te lezen dat zij het er volledig mee eens was (oh, wat een geruststelling!). Het koppel zat in een serieuze relatiedip, de vrouw had geen zin meer in seks en dus dachten ze aan mij. ‘Een single grijpt toch elke kans die zich voordoet’, hoorde ik ze al denken. En ik was geen klein beetje beledigd.

Een tijdje geleden kreeg ik zowaar een sms met een man en een vrouw in de ster-aanbieding. Zomaar uit het niets een smsje met ‘Heb je zin in een trio zaterdagavond? Het kan leuk zijn.’ Ik moest heel goed nadenken om mij nog te herinneren wie die twee mensen waren die het smsje ondertekenden.

Njet
Daarom gooi ik het bij deze maar op het net. Nee, niet wie dit mij gevraagd heeft. Ik ga geen namen noemen. Ik ben tenslotte Hot Marijke niet. Wat ik wel wereldkundig wil maken, is dat men zich in het vervolg de moeite kan besparen. Leven zonder liefdeloos gerampetamp met net geen vreemden, dat valt prima te doen. Leven zonder zelfrespect niet.