Muziek over singles : Lush

Af en toe zal ik hier liedjes posten die over singles gaan, en de eer om deze reeks te openen is aan Lush, dat in 1996 al laatste album Lovelife uitbracht (waarop trouwens ook het hilarische Ladykillers). Lush paste perfect in het rijtje vrouwengitaarbands zoals The Breeders en Magnapop, die succes kenden in de postgrunge-tijden.

Lyrics :

Single girl, I don't want to be a single girl
Single girl, I don't want to be a single girl

Don't want to be on my own again tonight
Don't want to put out the light

Single girl, I don't want to be a single girl
Single girl, who would want to be a single girl

Don't want to talk to myself again tonight don't want to put out the light

When you abandoned me
Well, it was heaven sent
When I abandoned you
It was what you meant
Well, it was me that knew it
And it was you that went
Haven't changed our minds it was meant to be

Don't want to clean up your mess again tonight
Don't want to be in a fight
And I can do what I want again tonight
With whom I choose, it's alright

Single girl, I just want to be a single girl

Annemie en de klik

In mijn vriendenkring zitten een flink aantal singles. De oudste werd net 46 jaar, de jongste zit nog halverwege de twintig. Heel af en toe gebeurt "het" bij één van hen. "Het" gebeurt wanneer zij of hij de klik in zijn hoofd heeft gemaakt: hij of zij is niet langer op zoek. Het is goed zoals het is, er moet niemand bij, ik kan het alleen, op mijn eentje.

Laatst was ik op bezoek bij Annemie, die in haar hoofd de klik had gemaakt. Ze had, na lang piekeren, een weloverwogen beslissing gemaakt en was er blij om. Ze zei dat ze sinds de klik veel minder zorgen aan haar hoofd had en veel meer plezier in het leven. Het was alsof een groot gewicht van haar schouders was verdwenen.

Consequent is ze wel, Annemie: na "de klik" heeft ze haar profiel op de datingsite verwijderd, liet de "Seks & Relaties"-fora op internet voor wat ze waren, en verwijderde ze zelfs 'single' uit haar Facebookprofiel. Ik ben benieuwd wat ze de komende weken nog allemaal gaat uitspoken.

Kromschrijvers op zoek naar een lief

Eén taalfout kan heel je verhaal verpesten. Zo luidt de slogan die De Standaard gebruikt om haar taalbijlagen te promoten. Die vind je vanaf morgen gratis bij de krant.

Dat taalfouten een heel verhaal kunnen verpesten nog voor het ooit begonnen is, geldt ook voor datingsites. Uit onderzoek blijkt namelijk dat taalfouten op nummer 2 staan in de top 10 van ergernissen op datingsites.

Nochtans is het met het taalgebruik op datingsites al even triest gesteld als met het taalgebruik op de fora van sommige kranten.

Ziehier de nieuwste taalkundige tendensen in datingland:

1. Dt-regels hoef je niet meer te volgen. Laat je tekst recht uit je hart stromen. Saaie spellingsregels en romantiek, dat gaat toch niet samen?

2. Als het dan toch aan het stromen is, laat het dan stromen. Punten en komma's? Nergens voor nodig. Maak wel overvloedig gebruik van de drie puntjes... Want welk leesteken kan beter je mijmerige, romantische stemming weergeven?

3. Schrijf fonetisch. Wadammen daarmee bedoelen? Weetet nie?

4. Sinds prins Filip zijn dochter een echt 'vrouwtje' noemde, is het hek van de dam. Iedereen is nu op zoek naar een vrouwke of een vriendinneke. Voor een knuffelke, een terrasje en een cinemake natuurlijk.

Een paar voorbeelden uit de praktijk.

Wie of wat ik graag zou zijn: profecionele levensgenieter of ben ik da al hahah

Hey, kben een toffe sociale jongen die een beetj beschaamd is. Ik zoek een meisj dat spontaan en wat sportief is, iemand waarmee je kan lachen en onozel doen.

Mijn meest romantische ervaring: veras mij!

zeg nooit tegen iemand waarvan je houdt. ik hou van je praat niet over gevoels die je niet in je heb als of ze wel bestaan .ga nietin iemand leven om die persoons hart te breken, want de grootste pijn die je iemand kan geven is de persoon verliefd op je . zonder zelf verlieft te worden.

Een lieve vrouw van af 55 knuffelbeertje meer moet dat niet zyn beetje zottekes zoals ik knuffelen dat doe ik graag heb groote armen daar kan veel in

Heb het alleen zijn gehad hoor...! Zoek een vrouwtje met wie het clickt op (bijna) (allé) vlakken.

ben een rustig persoon dat een lieve vrouw zoekt die weet wat zijwil en eerlijk is en niet met gevoellens speelt ben jij zo iemand en graag knuffelt .

iemand waarmee k kan praten en waar bij ik me goed voel.iemand dat samen voor een relatie wil gaan en samen beslisingen nemen. en vooruit wil in het leven.

een lief schattig vrouwke om eens goei knuffel en vaste relatie te kunnen beginnen ben geen vrouwen loper eens ik vlindertjes heb in mijn buik ga ik er volledig voor

mijzelf ben een (rustig) typeke heb mijn kids om de week bij mij uitgaanstype ben ik ni besteed mijn tijd liever aan mijn kids-huisje-tuintje en een goei vrindinneke !!!

ik zoek een lieve jong wat voor mij en mijn zoontje wil gaan en ope kaart met mij is en eerlik

Of ik hier ga vinden tgeen ik zoek is aftewachten, maar als je het nie eens probeerd kunde het ook nie weten

Hopelijk eens tot meels of horens he ! Todeloekes !!!

Parallel universum

Sommige vrouwen waarmee ik een relatie had, zijn nog steeds kennissen of zelfs vriendinnen. Er zijn mensen die dat raar vinden, of zelfs "ongezond". Er zijn mensen die zich daar toch behoorlijk wat vragen bij lijken te stellen of die daar (onuitgesproken soms, maar toch duidelijk zichtbaar) bedenkingen hebben. En volgens één persoon is het omdat ik een man ben, dat ik niet eens begrijp wat het probleem daarmee is...
Tja, ik ga niet ontkennen dat ik een man ben, maar of dat er iets mee te maken heeft, betwijfel ik toch sterk. En ik besef wel degelijk dat het niet evident is, en dat het vaker niet dan wel gebeurt dat je daarna effectief "vrienden blijft". En ik zal ook niet ontkennen dat het me overkomen is dat zo'n situatie toch minder helder en duidelijk bleek dan aanvankelijk gedacht, maar anderzijds, er zijn ook kennissen en vriendinnen (die dus een ex-lief zijn) waarmee de relatie wel helder en duidelijk is.

En daarom droom ik soms van een parallel universum. Want zo vreemd is het toch niet dat iemand met wie je ooit een relatie had (en waarmee je dus toch minstens een aantal zaken gemeen had en met wie je het goed kon vinden), nog steeds iemand blijft waarmee je dingen gemeen hebt en waarmee je het goed kan vinden. Al bleek dat wat er tussen "ons" was, onvoldoende was om samen te blijven, samen te wonen en/of een partnerrelatie te hebben, het hoeft toch noodzakelijk (helemaal) weg te zijn. Dat lijkt me een beetje alsof je het kind met het badwater weggooit.
In dat parallel universum blijven ex-lieven écht (en niet zoals je eerst afspreekt, maar dat het er toch niet van komt) vrienden. Of kennissen. Of Facebook-vrienden. Of... Soit, wat telt in dat parallel universum, is dat je houdt wat goed was en enkel opgeeft wat niet bleek te werken. En het klinkt als een utopia waarin iedereen vredevol met elkaar samenleeft, maar het verschil met dat echte (niet-bestaande) Utopia, is dat in dit universum het niet gaat om mensen die elkaar niet kunnen luchten die dan in harmonie met elkaar leven. Nee, het gaat om mensen die al bewezen hebben dat ze bij elkaar iets vinden waar ze zich goed bij voelen. Te weinig om de relatie verder te zetten, maar dat er "iets" was/is tussen hen, valt niet te ontkennen.

Is dat parallel universum nu zo'n vreemd idee ?

Het belang van spreken


Het komt vast door mijn opleiding tot psycholoog, en door mijn werk, maar ik ben zeer sterk overtuigd dat het belangrijk is om veel uit te spreken. Zeker in relaties heb ik geleerd hoezeer het nodig is om dingen met elkaar te bespreken en duidelijk te maken hoe je denkt, wat je voelt,...
Eenvoudig is dat nochtans niet, want uiteindelijk ben ik toch wel vrij gesloten, en mijn openheid kan gerust een graadmeter van vertrouwen genoemd worden.
Soms kom je mensen tegen uit een heel andere wereld : een heel ander beroepenveld, een heel andere levensgeschiedenis, een heel andere leefwereld. Voor sommigen is het niet zo evident dat alles (of veel in ieder geval) uitgesproken wordt. Het is ook niet altijd even makkelijk uit te leggen waar het belang voor mij precies zit, en het vraagt vertrouwen van de ander dat je met wat hij of zij zegt, niets gaat doen dat hen kan kwetsen of kan neerhalen. Dat begrijp ik natuurlijk wel. Tegelijk merk ik dat ik me niet kan voorstellen om met iemand om te gaan (behalve binnen een oppervlakkige relatie -en met relatie bedoel ik nu even elk soort relatie hé, niet alleen liefdes- of partnerrelaties -) met wie ik niet kan praten. Het verklaart vast waarom ik doorgaans meer met vrouwen dan met mannen omga...
En zo af en toe is er iemand die me doet stilstaan bij waarom ik spreken zo belangrijk vind. Die me er terug doet over nadenken, die mijn diepgewortelde, rotsvaste overtuiging in vraag stelt, niet verwerpt, maar er even een vraagteken achter plaatst : is spreken echt zo fundamenteel belangrijk ? Moet alles gezegd worden ?
Ik blijf ervan overtuigd, en ik ben tegelijk ook zeer benieuwd naar wat andere mensen hierover denken. Waar ligt de grens ? Wat moet gezegd worden en wat mag gezegd worden ? En waarover zwijg je beter ?

Leve de poetsvrouw!

Een tijdje geleden verscheen er hier een stukje over een van mijn medebloggers die opmerkingen krijgt omdat ze als single een vaatwasser heeft. Wel, ik doe er nog een schepje bovenop. Ik heb niet alleen een vaatwasser, ik heb ook een poetsvrouw. Ja, beste mensen, een echte poetsvrouw van vlees en bloed. Ze komt maar eens om de 14 dagen 4 uurtjes poetsen, maar toch merk ik dat sommige mensen het vreemd vinden dat een single zonder kinderen een poetsvrouw heeft.

In deze tijd van geruchtmakende assisenprocessen luidt mijn verdediging als volgt:

'Beste leden van de volksjury, ik pleit onschuldig. Of toch minstens verzachtende omstandigheden. De dienstencheques maken poetsdiensten zo goedkoop dat ik niet aan hun lokroep kon weerstaan. Voor een budget van 10 euro per week (de prijs van een niet al te dure dagschotel) garanderen ze mij een nette woonst en gestreken kleren daaraan toe. Wie zou daar niet voor zwichten?

Of ik dat dan niet zelf kan? Jawel, ik kan dat. Meer zelfs, ik heb helemaal geen hekel aan poetsen of strijken. Lekker eens het verstand op nul zetten en achteraf een tastbaar resultaat zien, ik zou het bijna ontspannend noemen.

Maar terwijl ik aan het poetsen of strijken ben, zit ik alleen thuis. En als er één activiteit belangrijk is voor ons singles, dan is het wel ons sociaal netwerk onderhouden. Een uiterst aangename, maar ook broodnodige activiteit. Want wie maakt dat je niet alleen naar feestjes, films, concerten, ... moet? Dat je op een zonnige dag na een paar sms'en wel een fietspartner of BBQ-genoten vindt? Wie biedt je steun als je in de put zit? Wie helpt je met kleine en grote dingen? Dus breng ik liever het weekend niet al poetsend en strijkend door, maar maak ik tijd voor vrienden en familie. Vaak voor leuke dingen zoals feestjes en uitjes. Soms ook voor een begrafenis, een opbeurende babbel met iemand die in de put zit, een helpende hand links en rechts, ...

Mag ik als verzachtende omstandigheid ook inroepen dat tweeverdieners zonder kinderen vaak ook een poetsvrouw hebben en dat die wel met z'n tweeën zijn om al het werk in en rond het huis te doen? Als single heb ik evengoed een keuken nodig als een koppel. En als ik voor 1 kook, maak ik die keuken en het kookgerei even vuil als wanneer ik kook voor 2. Mijn ruiten worden ook niet minder snel vuil omdat ik hier alleen woon. En het stof daalt hier niet trager neer dan elders.

Ook even verwijzen naar het verslag van het team van gerechtspsychiaters. Het is zowaar het eerste proces in tijden waarop ze elkaar niet tegenspreken. Nee, ze zijn het er roerend eens over: 'De beschuldigde is niet lui, maar slim.'

Ik hoop dan ook te mogen rekenen op een vrijspraak in dit symbooldossier. Het zou een grote stap vooruit betekenen in de emancipatie van de single en zo op termijn kunnen bijdragen tot meer hygiëne, kreukvrijheid én geluk in alle eenspersoonshuishoudens van dit kleine land.

Diepgaande psychologische analyse van schuilnamen op datingsites

De eerste uitdaging waarmee je als gebruiker van een datingsite te maken krijgt, is de keuze van een goede schuilnaam.

Welke nicknames gebruiken mensen op het internet? En welke associaties roepen die bij ons single-panel op? Wij vertellen het u graag.

Allemaal schattige mensjes!

Nogal wat singles op datingpad gaan voor een verkleinwoord. Vooral bij de vrouwtjes is dit schering en inslag. Leentje, Julieke, Liefje, Knufje, Perzikje, Niekje, Deesje, Flairtje, Sproeteke, Yamahaatje, Funnyke, Zeebriesje, Zonnetje, Sterreke, Poepke, ..: allemaal dingen ze naar uw hart.

Ook bij de heren geeft het diminutief present. Vrouwen kunnen kiezen tussen Amedeetje, Tofbaasje, Fluweeltje, Gertje, Flupke, Steveke, Patje, Peeke, Reusje, Rudieke, Genieterke, het vermoedelijk weinig boeiende Zandmannetje en het meer dan waarschijnlijk aan overgewicht lijdende knuffelbeertje. Toch wel moeilijk om je bij deze namen een man met ballen (figuurlijk dan) voor te stellen, zo merkte ons panel op. Bovendien lieten enkelen noteren dat ze na enige tijd op een datingsite een ernstige allergie aan verkleinwoorden ontwikkelden.

De meeste singles op datingsites kiezen echter voor een gewone voornaam. Onervaren daters zetten er wel eens hun echte voornaam én familienaam op zodat je meteen kan checken wat voor fraais Google wel allemaal over hen weet te vertellen.

Een enkeling schreeuwt zijn eenzaamheid van de daken zoals ‘EenzaamTom’ of uit openlijk zijn vragen bij het medium datingsite zoals ‘Tjawaarom’. Sommigen zetten dan weer persoonlijke kenmerken in de verf zoals ‘bikke zot’ en ‘volle vrouw’.

Ondanks onze maandenlange diepgaande research was het vergeefs zoeken naar namen à la ‘Ongeluksbrenger’, ‘Lelijk als de nacht’, ‘Rotkarakter’, ‘13de uit het dozijn’ en ‘Unhappy together’. We stootten wel op namen als ‘Geluksbode’, ‘Schoonheid’, ‘Diamantje’, ‘Robijntje’, ‘Bijouke’, ‘Tender’, ‘Your future’, ‘Unicum’, ‘Masseur***’ en ‘Happy together’. Achter deze zeemzoete namen schuilen volgens ons panel vermoedelijk singles die met een panfluitmuziekje op de achtergrond en een David Hamilton-poster aan hun muur al bij voorbaat gaan zweven bij de gedachte aan hun perfect harmonieuze en gelukkige relatie. En wie zouden wij zijn om deze romantici dit geluk niet te gunnen? Dat zij in hun gemeenschappelijke Future nog lang happy together mogen zijn, dat wensen wij hen en alle andere daters graag toe!

Dilemma voor single (en andere) mannen

Eén van mijn internetcontacten bekloeg zich er onlangs nog over... En ik ben het dan ook helemaal met hem eens : dit is een waar dilemma voor elke gezonde heteroseksuele man. Wat moet je in godsnaam doen ? Wat willen ze nu eigenlijk ? Hoe zorg je ervoor dat je niet de verkeerde keuze maakt ? Word je verondersteld te kijken of wèg te kijken ?


Cleavages, korte rokjes en laaghangende slipjes waardoor je zicht krijgt op de vrouwelijke (en vaak aantrekkelijker) variant van de bouwvakkersreet : je zou toch denken dat ze net bedoeld zijn om ernaar te kijken. De vrouwen die ze etaleren (het woord zegt het zelf al), pakken er toch mee uit, niet ?
Probeer als man maar eens een gesprek te voeren met een vrouw met een laag uitgesneden decolleté zonder vertwijfelde gedachten over waar je je ogen moet richten. Je kan toch niet de hele tijd oogcontact, een overrated concept overigens, maken. Of je wordt gebrandmerkt als een staarder. Maar ook als je te vaak naar de voorzichtig boven de rand van het truitje/kleedje/bloesje piepende borsten kijkt...
Ongegeneerd kijken is blijkbaar uit den boze, maar ik kan me toch ook niet voorstellen dat die vrouwen delen van hun lichaam laten zien zonder de bedoeling dat het ook gezien wordt.

Dus, beste vrouwelijke lezers, zeg ons nu voor eens en voor altijd : wat willen jullie nu precies ?

Gastbloggers gezocht

Misschien heb je al opgemerkt dat er in de lijst 'bijdragers' van deze groepsblog sinds kort een nieuwe redacteur, gastblogger genaamd, is bijgekomen. Door een profiel aan te maken voor gastbloggers willen we elke single of ex-single die zijn verhaal wil doen de kans geven dit te doen op onze blog.

Wil je een onderwerp aankaarten, vertellen over wat je hebt meegemaakt, tips geven aan andere singles, ... : schrijf dan gerust een stukje en mail het naar oponseentje@gmail.com. Dan publiceren we dit graag via het nieuwe gastblogger-profiel. Wil je het graag anoniem, dan kan dat. Heb je liever dat we een link leggen naar je blog of je naam vermelden, dan is dat ook mogelijk.

Dankzij gastbloggers hopen we nog meer verschillende stemmen te kunnen laten horen op deze blog. We kijken al uit naar jullie schrijfsels!