Alleen op café: ik kan het!

Ik weet nog hoe ik als niet-single dacht : Wat heb je eraan om alleen op café te gaan zitten lezen of te zitten schrijven ? Kan je dan niet beter thuis in je comfortabele zetel zitten met een goedkoper drankje en achtergrondmuziek die je echt graag hoort ?

En nu zit ik hier, alleen, in het café van de Studioskoop en krabbel op de achterkant van een gratis postkaart wat gedachten, die mogelijks een nieuwe blogpost worden.

Ik ga wel regelmatig eens alleen snel een dagschotel eten. In het begin steevast gewapend met de Humo of de Zone 09. Ondertussen kan ik gaan lunchen met alleen mijzelf als gezelschap. Maar het blijft functioneel. Ik ga snel een dagschotel eten, niet in functie van gezelligheid en vermaak, maar om een gezonde maaltijd binnen te hebben zonder daar zelf voor te moeten zorgen. Want gezond koken voor mijzelf, dat durft er wel eens bij inschieten.

De eerste keer dat ik mijzelf overtuigd had om alleen naar de film te gaan, viel ik prompt in slaap.
Vandaag heb ik een moedig plan: eerst een drankje, dan de film en dan mogelijks nog een drankje. Eerlijkheid gebiedt mij op te biechten dat in mijn handtas een leesboek zit, voor het geval dat…

De eerste hindernis heb ik ondertussen genomen, weliswaar in twee keer. Waar ga ik zitten ? In een rustig hoekje of ergens, zichtbaar, in de drukte ? Ik koos voor het veilige hoekje, maar nadat ik zowat 10 minuutjes zelfs voor de dienster onopgemerkt blijf, bestel ik zelf een drankje aan de toog en maak van de gelegenheid gebruik om ergens zichtbaar te gaan zitten. Kijken en gezien worden. Want het is immers waar wat Els Dottermans zo mooi samenvatte : Was Will das Weib ? Kijken en gezien worden !

Tot mijn groeiende verbazing geniet ik van mijn drankje, van het geroezemoes van de gesprekken rondom mij en van mijn boek. Het flitst door mijn hoofd dat ik dit wel vaker zou moeten doen in plaats van thuis, alleen, in mijn comfortabele zetel met een goedkoper drankje en achtergrondmuziek die ik echt graag hoor.

De tweede hindernis hoef ik niet te nemen, net voor ik wil gaan aanschuiven voor
een ticketje krijg ik een smsje van een vriendin dat ze alsnog mee wil naar de film. Ondanks de
opluchting die ik toch ook voel, blijf ik best trots op mijzelf !

En de film, Another Year, die toont een paar singles van het soort dat ik niet wil worden !

Koning auto

Ik ben een positievo. Zo eentje die aan de grijze wolk het zilveren randje ziet, de keerzijde van de medaille even boeiend vindt als de voorzijde en eeuwig en altijd advocaat van eigen duivel speelt.

Zo probeer ik ook mijn alleen-(zonder)heer-schap zo vrij en gezellig mogelijk in te kleden. Echt. Maar hoe je het ook draait en keert, als ik écht eerlijk ben, dan lijdt het geen twijfel : door het leven stappen in dezelfde tred als de leuke kerel wiens vingers zich door de mijne vlochten, dàt is wat ik wil, dàt is wat ik verkies.

De momenten waarop ik die niet voltrokken keuze extra pijnlijk voel werden hier al door andere cohabitanten van singleville treffend besproken. Ik ga die vandaag niet herkauwen.

Vandaag wil ik even met jullie delen wat ik wél een absoluut voordeel van mijn solitaire staat vind.

Het heeft te maken met één van mijn mannelijke kantjes - het autorijden.

Ik ben een enthousiaste en zeer goede chauffeur. Ik rij voorzichtig maar vlot en kan in elk gaatje parkeren dat 10cm langer is dan de wagen. De flikken applaudisseerden al eens bij het toeschouwen van zo'n manoeuvre (om me onmiddellijk erna te vertellen dat ik eigenlijk niet mocht parkeren op die plaats). En naast al die eigenschappen ben ik nog eens bijzonder bescheiden ook ;-).

Ik heb een kleine maar degelijke auto zonder zuipende motor of spoilers of zo, maar hij trekt goed op, reageert snel en is bijzonder betrouwbaar. En hij heeft zo'n leuke comfortabele snufjes. Een mens kiest een auto die bij hem past ;-).

Maar los van de wagen zelf is er de manier waarop ik erin zit. Ik ben wat kouwelijk, dus maak het graag erg warm in de auto. En ik betaalde extra voor de mogelijkheid om mijn iPod constant muziek te laten voorzien. Als ik een lange rit maak, staat er aan de passagierskant steevast een koelbox met vloeibaar en ander lekkers. Op de passagierszetel liggen mijn handtas, telefoon, zakdoeken, een boek (je weet nooit dat er file is), een sjaal of pull, mijn zonnebril, ... netjes binnen handbereik. Als ik hard moet remmen gaat mijn rechterhand dus automatisch richting passagierskant om al het vliegend materiaal tegen te houden :-).

Eén van de door mij ervaren bijwerkingen van het "van de straat geraken" is echter helaas dat als je samen op weg gaat, zowel letterlijk als figuurlijk, dat het dan de man is die het stuurwiel vastneemt, de airco bedient en de catering verzorgt. Dat eerste euvel is makkelijk te overleven : bij bobtijden mag de vrouw vaak wél nog eens in de drivers seat ploffen. Maar de mannelijke invulling van ideale temperatuur en catering op een gezellig tripje, dat is hét minpunt van het koppelschap.

Dus maak ik het elke dag zo übergezellig mogelijk als ik met mijn auto op pad ga. Ik moet ervan profiteren zolang het nog kan :-) !

En wie weet tref ik uiteindelijk wel een hoffelijk en gezellig lief, zo eentje die de airco aan mijn kant hoger zet dan aan de zijne en zijn hand op mijn been legt ipv omgekeerd zodat mijn handje niet hoeft af te koelen :-). En eentje die lekkere kusjes afwisselt met af en toe eens een doos délichoc koekjes. En zo voorzienig is om ook een handdoekje mee te brengen om de chocoladevlekken te slim af te zijn.

Een mobiele chocoprince dus.

Zo weet u ineens wat er mogelijks op mijn verlanglijstje voor volgende kerst kan terecht komen…

Lekker en gezellig

Laatst reed ik samen met X naar de stad. X is mama van twee kinderen. Dochterlief heeft een Duitse vriend, met wie ze voor een prachtig kleinkind heeft gezorgd. Haar zoon vat z'n laatste puberjaren aan en de echtgenoot zit meestal met z'n neus in de boeken.

X was opgelucht. Iedereen was 's het huis uit. “Het hele weekend lang, 't hele kot voor mij alleen, whaaw zeg!”

's Middags was ze naar 't frietkot geweest.

“Kook jij soms?” vroeg ze mij.

“Ja, uiteraard,” zei ik.

“Zot, zou ik nooit doen als ik jou was!”

“Hoezo?”

“'k Zou gewoon de moed niet hebben om alle dagen alleen maar voor mijzelf te koken.”

'k Moest denken aan de verse lamscôteletjes die ik die middag gebakken en samen met een glaasje rode wijn verorberd had. Met sluimererwtjes, gebakken in verse boter en een heel klein beetje gerookt spek. En met patatjes natuurlijk. Eenvoudig, en best wel lekker.

Op een andere keer belde collega Y aan. Onverwacht bezoekje, leuke verrassing. Y is gelukkig getrouwd en heeft een flinke kroost. Hij kwam net de dag voor mijn poetsdag, en dus lag het een beetje rommelig.

“Sorry voor de rommel”, zei ik.

Waarop hij aangaf dat rommel in mijn geval toch maar normaal was. “Als ik geen gezin had, dan zou ik ook niet opruimen hoor!”

Ik heb inderdaad geen gezin. Maar ik hou wel van een gezellig en proper huis. Dat geeft een ontspannen gevoel als je 's avonds thuis komt na een drukke dag.

Het steekt soms een beetje, die vooroordelen...

Single vrouwen: hoe doen ze het?

Single zijn heeft zo zijn voordelen. Daar ben ik ondertussen wel achter gekomen en van die dingen kan ik echt ook wel genieten. Single zijn heeft zo zijn nadelen, ook daar ben ik ondertussen wel achter. Voor mij is één ervan het niet kunnen invullen van mijn behoefte aan fysiek contact en bij uitbreiding aan seks.

“Elk nadeel heeft zijn voordeel ” het zou kunnen, maar help me dan even dit voordeel te vinden!

Er was een tijd dat seks niet zo belangrijk was, of eerlijker, dat het eerder een opgave en zelfs een last was. Dat het net dat beetje extra energie vroeg waar ik al jaren naar op zoek was. Of dat dacht ik toch… Natuurlijk was dat de tijd waarin seks “voor het grijpen” lag. Ik hoefde er niet eens om te vragen. Het ontwijken en afslaan, werd een sport, als het ware een hobby.

Nu, een paar jaar later, zijn er dagen waarop ik graag even terug toen zou zijn. Waarop ik elk aanbod tot fysieke intimiteit in welke vorm dan ook dankbaar zou opsouperen.

In de eerste fase na de scheiding was er af en toe nog de ex en iets als troostseks, iets als “for old times sake”, iets als “ik wil jou en haar en haar en haar”,… Maar daar werd op een bepaald moment een eindpunt achter gezet.

En dan zijn er die ochtenden dat ik elke man op straat bekijk als : zou hij single zijn en heb je dan misschien zin in… mij? Die ochtenden en avonden dat ik de blikken van alleenstaande vaders die er wel mee door kunnen probeer net iets langer probeer vast te houden… vruchteloos !

Het is het missen van verbondenheid, zorgzaamheid, delen, intimiteit,... dat mij dan op die dagen toch maar weer naar de pc lokt en de (gratis) datingsites. Profiel na profiel, hoofd na hoofd vraag ik mij dan af of deze het zou kunnen zijn ? Een interesseberichtje verzenden, wachten op een antwoord, soms vruchteloos, de getrouwde mannen op zoek naar een buitenechtelijke relatie wegfilteren, een paar mailtjes heen en terug, een date plannen en we zijn al gauw een paar weken verder. En ik ben ook maar een vrouw met bijbehorend hormonaal systeem, dus op het moment dat ik dan eindelijk met een drankje tegenover de uitverkorene zit, weerklinkt er meestal een variatie op hetzelfde thema in mijn bovenkamer : “hoe heb ik het in hemelsnaam in mijn hoofd kunnen halen om op zoek te gaan naar een date, laat staan een mogelijke one-night-stand, ken ik mijzelf nu echt niet beter ??”


En als ik dan van al die kale reizen thuiskom en ’s avonds alweer alleen mijn koude bed in kruip is er gelukkig nog véél fantasie en de la in het nachtkastje met speelgoed KNT … Alleen warmen die niet mijn koude voeten, geven die mij geen rugmassage, geen lepeltjes liggen, geen warm lijf om tegen te kruipen en "in op te gaan", geen zoen midden in de nacht, …

Op mijn eendje

Ik heb de neiging om een overvolle agenda te hebben. Dat is geen bewuste keuze, noch een vlucht, het is gewoon een gevolg van het grootste geluk dat ik ken : ik heb geweldig veel geweldig goede vrienden. En die zie ik graag. In beide betekenissen.

Als ik me eens alleen voel of bang ben dat het leven me schimmel na schimmel zal voorschotelen zonder dat er ooit een wit paard onder die prins zit, dan kan ik bij die vrienden terecht. En dan voel ik me rijk. Gigantisch rijk. Ik mag dan moeten tellen of het dessert nog binnen het budget past, als het over mensen gaat, ben ik biljardair. Zelfs al heb ik geen partner.

Ik heb al een tijdje geen partner meer, ik ben al jaren af en aan single. Het is dus al jaren het gemakkelijkst geweest dat IK me verplaatste naar mijn vriendinnen in plaats van dat zij (al dan niet met wederhelft en kroost) naar mij zouden komen. En zo heb ik het grote geluk een beetje met hun gezinnen mee te mogen leven. Ik heb ze als een blok weten vallen op hun liefste, heb ontroerd gesnotterd op hun trouw, ben verliefd geworden op hun versgeborenen…

Sommige van die versgeborenen zijn nu al bijna peuter-af. En sommige zien mij heel erg graag. Vinden het nog cool om met de vriendin van mama op stap te gaan en dingen te doen. Naar de speeltuin gaan bijvoorbeeld, waar ze me dan alles tonen wat ze al kunnen en fier zijn op ‘hun’ materiaal.

Gisteren troonde het 3 jarig zoontje van mijn vriendin me mee naar de speeltuin om de hoek en gaf een rondleiding tussen de bevroren toestellen. Toen hij aan de 1 persoonswiebeldingen in de vorm van dieren kwam, zei hij verwonderd : “Kijk Isolde, er ligt sneeuw op mijn eendje”.

Toen ik later die avond naar huis reed dacht ik daar verder over na : dat ‘op ons eentje’ – zijn, dat is als zo’n wiebelend eendje. Soms ligt er sneeuw op, soms zit er een lachend mens op (hmm, dat klinkt iets perverser dan ik bedoelde), soms staat het wat verloren tussen andere speeltuigen in de tuin. Soms wiebelt het verend en zendt het leuke vlinders door je buik, soms gaat het hard maar saai heen en weer. Alles hangt af van hoe je ermee omgaat.

Gisteren gebeurde er iets waardoor ik me even heel alleen voelde. Zelfmedelijden was niet echt veraf. Het was aan het sneeuwen, ook op mijn eentje.

Geheel onverwacht belden 3 vriendinnen me op. Geen enkele kende het beetje koud in mijn hart, ze kenden alleen mij. En toen ze neerlegden besefte ik het : ik was niet op mijn eentje. Ik was rijk. Meer nog, al is er geen Prins, ik ben me de Koning te rijk. Eigenlijk ligt er dus een kroon op mijn eentje ! Dat deed me glimlachen.

Deze ochtend was het verdriet voorbij en ik besloot de dag gezellig te maken met een brandende kachel, een leuke film en wat lekkere gebakjes. Ik duffelde me goed in, knoopte mijn bergschoenen vast en pakte mijn sleutels. Voor het eerst in een jaar viel het me op : aan mijn sleutel hangt een klein geel eendje, eentje met een kroontje op…

De Vlaamse single op de ontleedtafel

Het gebeurt niet elke dag dat er een onderzoek over de Vlaamse single wordt gepubliceerd. Singles, een "activiteitenbureau voor de actieve single", werkte samen met Academics For Companies, een door de KU Leuven ondersteunde adviesorganisatie, om 1044 Vlamingen te ondervragen. Het doel van het onderzoek was na te gaan of de single anders in het leven staat dan de niet-single.

Ik ben zelf geen grote fan van zulke onderzoeken, zeker nu dit jaar is gebleken dat sommige minder scrupuleuze organisaties zo'n onderzoeken naar hun hand zetten of zelfs gewoon vervalsen. Herinner je bijvoorbeeld hoe Woestijnvis met het fictieve onderzoeksbureau Data Driven valse onderzoeken publiceerde, genre "VLD-kiezers hebben het vaakst seks" en andere ongein. Een bureau dat activiteiten voor singles organiseert en zo'n onderzoekt uitbrengt, is dat niet een beetje fishy?

Vanmorgen bekeek ik het persbericht wat meer in detail, en het lijkt wel mee te vallen. Meer dan duizend antwoorden is best wel voldoende voor een relevant onderzoek, en Singles verbergt niet echt dat ze hiermee wat reclame voor hun zaak willen maken. Hup met de geit dus.

Een deel van de enquête gaat over de Vlaamse single en zijn uiterlijk. Daar leren we onder andere dat de single meer belang hecht aan zijn uiterlijk (69%) dan de niet-single (62%). De vrouwen onder ons zijn er iets meer mee bezig dan de mannen (75% versus 57%). Een opvallende tendens is dat het uiterlijk vanaf 35 jaar belangrijker wordt.

Zowel bij de singles als niet-singles zijn ruim 4 op 10 vrij tot zeer tevreden over hun uiterlijk. Eén op vier singles is echter ontevreden over zijn uiterlijk. Single mannen zijn veel meer ontevreden over hoe ze er uitzien dan niet-single mannen: 26% antwoordt "vrij tot zeer ontevreden over mijn uiterlijk", tegenover slechts 9% bij de niet-singles. Mag ik daaruit concluderen dat een relatie goed is voor je eigenbeeld, of is dat een beetje kort door de bocht?

In een volgend blogbericht gaan we de iets 'sausigere' onderwerpen aansnijden, zoals relaties, seksleven en dating.

Zieke kinderen


Mijn ex-vrouw en ik komen nog redelijk goed overeen, toch als het de kinderen betreft, dus als één (of meerdere) kinderen ziek zijn, proberen we een oplossing te zoeken die voor allebei haalbaar is.
Ik zou natuurlijk kunnen de zorg vooral overlaten aan haar, aangezien ze in de week sowieso meer bij haar zijn, maar ik snap best wel (want dat ondervind ik soms zelf als ze toevallig op "mijn" dagen ziek zijn) dat het niet zo evident is om een oplossing te vinden gezien de verwachtingen op het werk (meestal al een heleboel belangrijke afspraken en zo....)

En dus leggen we in zo'n geval snel onze agenda's samen en bekijken we zoveel mogelijk wie wanneer een halve of hele dag voor hen kan zorgen, als er geen andere oplossing mogelijk is (vriendin of oma die komt zorgen voor de zieke).

Meestal lukt dat aardig, en ik besef heel goed dat we daarmeen wellicht in een luxe-positie verkeren, waarbij we allebei toch nog zoveel mogelijk de zorg voor de zieke kinderen en de noden van ons werk kunnen combineren...

Soms vraag ik me af of er nog gescheiden koppels of single ouders zijn die dit soort oplossing kunnen vinden, en of er misschien nog andere mogelijkheden zijn...

De stand-in-partner

'Ik lig op iets hards en ik weet wat het is', zei de vriend die op z'n buik naast me in bed lag. Meteen gingen er zwaailichten en sirenes aan het werk in m'n hoofd. Had ik duidelijker moeten zijn over wat ik precies verwachtte? Of beter over wat ik niet verwachtte en zelfs niet wou?

De voorgeschiedenis

Op een dag kreeg ik op het werk een telefoontje van een seminariecenter in de Ardennen. Of ik wel eens seminaries organiseerde? En of ik zin had helemaal gratis een weekend door te brengen in hun luxe-seminariecenter?

Iets later viel de uitnodiging in m'n bus. Ik werd samen met m'n partner uitgenodigd om deel te nemen aan hun 'proeven van luxe'-weekend dat ze organiseerden voor een 100-tal genodigden.

Probleempje
Een dergelijk aanbod wou ik uiteraard niet aan m'n neus laten voorbijgaan. Er was maar een enkel probleempje: ik had geen partner en zag het niet zitten om daar alleen naartoe te gaan. Meer zelfs, de organisatoren bleken ervan uit te gaan dat iedereen, maar dan ook werkelijk iedereen een partner had. De mogelijkheid om als single deel te nemen aan het weekend werd niet eens geopperd. Om die mensen hun wereldbeeld niet te verstoren en ook om het voor mezelf wat gezellig te houden, besloot ik iemand mee te vragen. Ik dacht eerst aan een vriendin, maar bedacht toen dat men mij dan wel het hele weekend als de lesbienne van dienst zou aanzien. Want als singles niet in het wereldbeeld van de organisatoren pasten, dan zou een vrouw die een kamer deelt met een vriendin natuurlijk ook een schok van jewelste zijn.

Stand-in-man
En toen dacht ik aan mijn vriend Koen. Een grappige, immer welgezinde kerel die toen nog single was. Bovendien waren we al jaren vrienden zonder meer, en vonden we dat beiden prima zo.

Maar toen hij plots de historische woorden 'ik lig op iets hards en ik weet wat het is' uitsprak, begon ik me toch af te vragen of we beiden wel dezelfde verwachtingen hadden. Groot was m'n opluchting toen ik even later een straal water recht in m'n gezicht kreeg. Koen had namelijk z'n waterpistool meegenomen en wou me bij dit stikhete weer enkel wat verkoeling bezorgen voor het slapengaan.

Paniek
De volgende dag was er een feestelijk diner voor alle genodigden. Alles verliep opperbest tot een van de organisatoren plots aankondigde dat we een spelletje zouden spelen om te testen hoe goed iedereen z'n partner kende. Men riep telkens een man naar voor en stelde hem een aantal vragen. Terwijl hij hierop antwoordde, kreeg z'n vrouw een hoofdtelefoon op. Iets later was het namelijk aan haar om te antwoorden op dezelfde vragen. Hilariteit in de zaal natuurlijk toen bleek dat sommige mensen hun partner toch een stuk minder goed kenden dan je zou verwachten.

Bij Koen en mij brak paniek uit. Want als ze zouden peilen naar onze kennis van elkaar, dan zou het gegarandeerd uitkomen dat wij als niet-koppel waren geïnfiltreerd in deze olijke koppelgemeenschap. In onze paniek outten wij ons meteen ook als 'gewone vrienden' bij onze tafelgenoten, die stomverbaasd waren.
Gelukkig werden wij niet uit het publiek gehaald en werd ons de publieke vernedering bespaard. Het wereldbeeld van de organisatoren en deelnemers kon intact blijven, net als ons eergevoel, oef!

Nu nog neem ik soms een stand-in-partner mee als ik uitnodigingen krijg voor voorstellingen, films en dergelijke meer. Gelukkig zijn het vaak massa-events waar je zowel een partner als een vriend(in) kan meebrengen. Al staan er op de uitnodiging vaak maar 2 opties: 'ik kom alleen' of 'ik kom met mijn partner'. Ik zou er dus voor willen pleiten dan men die laatste optie zou wijzigen in 'ik breng iemand mee'. Zo zouden we meteen alweer een stapje dichter zijn bij een meer singlevriendelijke wereld. Dank bij voorbaat!

Brute manskracht overbodig


Heden ten dage word je blijkbaar makkelijk gezien als een expert. Ook in iets wat je eigenlijk helemaal niet wilde zijn en waar je nog geen jaar geleden nachten van wakker hebt gelegen. Alleenstaande Moeder. Ik schrijf het met hoofdletters, want het is best eng en belangrijk.

Ondertussen lig ik er niet meer (elke nacht) wakker van. Wij, de twee meisjes, roeien vrolijk met de riemen die we hebben. Soms in rustig, soms in wat woeliger vaarwater. Als de buitenwereld mij daardoor als expert ziet, kan ik die moeizaam opgebouwde, voorzichtige expertise maar beter delen met andere mogelijk geïnteresseerden.

Wat mag u verwachten van mijn bijdragen?
Praktische tips, mijn eigen of andermans oplossingen voor problemen van alleenstaande (moeder-)aard, af en toe een grappig verhaal  (als ik niet te slecht geslapen heb) en antwoorden op uw vragen. Want die mag u mij sturen. Ik ben graag bereid om Tante Kaat te spelen waar ik maar kan.
Kleine M en ik wonen in Nederland (al zijn en blijven we Belgen, roep ik altijd hard), dus hier en daar zijn de tips gekleurd door onze lokale situatie.

We beginnen vandaag klein en luchtig met een tip voor de dagdagelijkse praktijk.

Daar sta je dan. Je bent er al een tijdje aan gewend dat er geen man meer in je huis woont, je hebt de voor- en nadelen ondervonden, de balans opgemaakt en beslist dat je best tevreden bent met de huidige stand van zaken. Ware het niet dat je plots een pot in je handen hebt die elke medewerking weigert. In vroegere tijden gaf je het ding door aan manlief en vertrouwde op de brute manskracht, maar nu heb je manlief noch brute kracht in huis. Geen nood. U hoeft de paniek nooit meer door uw oren te horen suizen, de buurman niet meer van zijn computer weg te halen, de pot niet kapot te slaan tegen de rand van het aanrecht in een driftaanval. U kunt het. U neemt namelijk een mes, geen dun mes, maar de gewone besmeer-je-boterham-variant. U schuift het mes tussen de rand van het deksel en het glas, wrikt zachtjes en hoort een klein zuchtje lucht. Et voila, zonder enige moeite kunt u nu het deksel opendraaien.

P.S. Deze actie maakt ook geweldig veel indruk in het nabijzijn van mannelijke collega's als je ze eerst tien minuten laat zweten, zuchten en onverhoopt kracht zetten. Zo breng ik mijn lunchpauzes jolig door.

De wereld op z'n kop

'Jij doet dat fantastisch als single. Ik zie je op die manier nog wel verder je leven uitbouwen.' Het was positief bedoeld en het eerste deel van de uitspraak vatte ik ook wel op als een compliment. Met het tweede deel had ik het moeilijker.

Zou men tegen iemand die er net in geslaagd is het kanaal over te zwemmen ook zeggen: 'Prima gedaan. En zwem nu maar terug naar de overkant'? Of tegen de pelgrim die eindelijk Compostela bereikt: 'Strik je veters en zet de terugtocht in. Je zei toch zelf dat het een mooie tocht was?'.

Single zijn heeft z'n leuke kanten en door mij daarop te focussen, heb ik best een fijn leventje. Maar toch zijn er dagen waarop ik het moe ben om altijd zelf maar aan de kar te trekken. Dan wil ik dat er eens iemand een feestje organiseert voor mijn verjaardag in plaats van zelf feestelijkheden op te zetten voor mezelf. Dan ben ik op bezoek bij een couchsurfer en ben ik bijna geëmotioneerd als hij mijn kleding in z'n wasmachine gooit of als we samen op uitstap gaan en hij de rugzak met onze beider spullen draagt. Dan besef ik dat al die talrijke vrienden en kennissen nooit dezelfde verbondenheid en betrokkenheid kunnen bieden als een goede partnerrelatie.

En nee, het gaat me er niet alleen om dat iemand zorgt voor mij. Het geeft mij zelf zoveel meer voldoening te zorgen voor iemand anders dan voor mezelf. Ik kook bijvoorbeeld wel lekker voor mezelf, maar het zou mij toch wel meer voldoening geven dat te doen voor een partner. Soms heb ik het gevoel dat ik met de liefde die in me schuilt geen blijf weet.

Tegelijkertijd ken ik genoeg koppels om te weten dat ook mensen in een relatie wel eens het gevoel hebben altijd de kar te moeten trekken. 'Gebrek aan steun' is niet voor niets een van de redenen die vaak opgegeven worden bij relatiebreuken. Door mijn brede netwerk heb ik misschien net wel meer steun dan veel mensen die geïsoleerd leven in een partnerrelatie die te wensen overlaat.

Tiens, ik ben ben precies goed bezig. Je tegelijkertijd bewust zijn van de minpunten van het leven met z'n twee en van de pluspunten van het leven als single, klinkt dat niet als een goed recept om als single tevreden door het leven te gaan?