Ik wil, ik wil, ik wil,... Sunday morning glory!

Tijd is tegenwoordig iets kostbaar, het is ‘in de mode’ om gehaast en gejaagd te leven en het vooral ‘druk’ te hebben. Een leeg blad in uw agenda is uit ten boze, tenzij u dan ‘onthaast’. Als single moet je daar natuurlijk aan meedoen en boeiende hobby’s en interesses hebben, naast je werk en uitgebreide vriendenkring. Nu, aan interesses en aanbod ernaar geen gebrek: deze single gaat op workshop Afrikaans dansen, sport met plezier, heeft een tuin, is trouwe bibliotheekfanaat en blogt! Waar het mij om te doen is, is het evenwicht vinden tussen rust en plezier, tussen nieuwe dingen en mensen keren kennen en het vertrouwde nog blijven behouden... want ‘ik wil, ik wil, ik wil,...’ dat plantje kweken, die cursus doen, aan dat uitstapje deelnemen, die lezing/optreden/voorstelling bijwonen, dat boek lezen,....

Ik vind het extra moeilijk om hierin een balans te vinden daar de partner om mij attent te maken op mijn evenwichtsoefening ontbreekt. Ik moet mezelf afremmen of stimuleren, mijn agenda reorganiseren en mezelf toespreken ‘weet je nog, de balans tussen rust en actie?’ Ik worstel hier af en toe mee, smeet het op een gegeven moment overboord (ok, af en toe zwemt het nog terug!) en doopte zondagmorgen tot ‘my Sunday morning glory’!

Concreet: iedere zondagochtend ga ik naar de bakker voor een croissant, pistoletje, mini-taartje of wat mijn meug dan ook is EN ik neem ‘mijn tijd’ voor het ontbijt/brunch. Ik neem ‘de Zondag’ mee en lees ’m na het ontbijt. Lekker ‘geen-nieuw-nieuws’! In onze ‘drukke’ maatschappij noemen ze dat waarschijnlijk ‘baterijen opladen’, ‘zelfzorg’ of ‘me-time’, I don’t care, ik doe waar ik me goed bij voel!

Aanrader: weggeeffeestje

Dat je single bent, hoeft geen reden te zijn om geen feestjes meer te geven. Wel integendeel. Aan te inviteren mensen ontbreekt het je meestal niet. Want veel singles hebben een ruimere vriendenkring dan menig koppel. En iedereen wordt er vrolijker van. Jij omdat je je gelukkig prijst met al die leuke mensen die je huis doen bruisen van het leven. En je vrienden omdat ze zich amuseren en ook nog eens wat nieuwe mensen leren kennen.

De voorbije jaren heb ik af en toe een feestje georganiseerd. The do's and don'ts die ik uit die ervaringen distilleerde, zette ik vroeger al op deze blog (deel 1 en deel 2).

Vandaag wil ik die aanvullen met wat ik opstak uit het weggeeffeestje dat ik de voorbije maand gaf.

Een weggeeffeestje is net het tegenovergestelde van een traditioneel feestje. Bij een traditioneel feestje zorgt de gastvrouw voor een hapje en een drankje. En de gasten, die brengen een cadeautje mee.

Bij een weggeeffeestje mogen de gasten geen cadeautjes meebrengen. Ze mogen tijdens het feestje wel de spullen bekijken die de vrouw des huizes niet meer nodig heeft en meenemen wat ze kunnen gebruiken. Mijn gasten keerden naar huis met boeken, cd's, dvd's, plantenscheutjes, kleding, …
De gasten mochten zelf ook dingen meebrengen om weg te schenken aan anderen. Zo schonk ik een eenvoudige crosstrainer weg en kreeg ik een buikspiertrainer in de plaats. Als ik bekijk hoe dikwijls ik die de voorbije weken heb gebruikt, is de kans groot dat ik die op het volgende weggeeffeestje op mijn beurt weggeef.

Al die spullen braken meteen het ijs tussen de gasten. Er werd flink wat afgelachen en ondanks de soms goudeerlijke, maar vernietigende commentaren op sommige spullen bleek achteraf dat er flink wat dingen werden meegenomen.

Ik had voor koffie, thee en wat zoetigheid gezorgd. Ook een paar andere gasten brachten lekkers mee. Op die manier bleef het werk voor mij binnen de perken. Al ga ik de volgende keer wel zorgen voor een thermos van 5 liter zodat ik op voorhand koffie kan zetten en niet meer om de haverklap gesprekken moet onderbreken om nieuwe koffie te zetten.

Om het feest nog wat verder te laten duren, schenk ik ook wat weg aan de lezers van de blog:

- De cd 'Calling up Soweto' van Sioen

- the bestseller 'Girl friday' van Jane Green. Het is pure chicklit in het Engels die ik vorige zomer op reis kocht. Op het weggeeffeestje nam een vriendin het mee. Ze heeft het ondertussen uitgelezen en 'zeer ontspannend' bevonden en wil er nu iemand anders blij mee maken. Zoek jij nog lectuur voor deze zomer en wil je jouw Engels ook oppoetsen, geef me dan een seintje.

- zonnebloempitten à volonté voor in jouw tuin of jouw terraspotten. Nu planten en deze zomer waan je je gegarandeerd in het Zuiden van Frankrijk. Dat wordt gegarandeerd een budgetvriendelijke vakantie!

Verse biogroenten voor de gezonde single

Het sociaal geëngageerde thee- en koffiehuis vzw Trafiek (blog | Facebook), aan de Brugse Poort in Gent, heeft een leuk initiatief ontwikkeld waar vele singles hun voordeel mee kunnen doen.

Vele bioboeren bieden tegenwoordig een groentenabonnement aan. Bijna altijd zijn deze pakketten op maat van gezinnen samengesteld, en aangezien biogroenten minder lang houdbaar zijn dan hun collega's in de rekken van de supermarkt, zit je na een paar dagen met verlepte groenten. Dat is zonde natuurlijk.

De mensen van Trafiek kregen een eenvoudig edoch schitterend idee: ze koppelen twee singles met zo'n groentenprobleem, en delen gewoon de standaard groentenpakketten in twee. Waar nodig worden grotere groenten (denk pompoen bijvoorbeeld) vakkundig gehalveerd. Je kan zelfs kiezen of je wekelijks dan wel tweewekelijks je dosis versie groenten op single-maat wilt. Een eenvoudig en mooi initiatief dat het leven van de single weer een beetje eenvoudiger maakt.

Uitnodiging: fietstocht

Deze week was het zover. Het kriebelde. Hop naar buiten. Lekker temperatuurtje. Veel volk in de stad. Yes! Het lentegevoel! En als 't lentegevoel er is, dan komen de ideeën en de plannen. Op ons eentje of niet, we zouden 's iets met z'n allen kunnen doen, dachten Lies en ik, intussen genietend van ons koffietje op 't terras aan de Graslei (weliswaar nog stevig ingepakt in een dikke jas en wollen sjaal).

En dus... nodigen we jullie op 29 mei allemaal uit voor een fietstocht rond het Gentse. Waar de route ons heen brengt, blijft voorlopig nog een verrassing. We vertrekken 's ochtends aan het Sint Pietersstation en stoppen voor een gezellige picknick onderweg. De tocht zal zo'n vijftigtal km lang zijn.

Voor wie niet van Gent is, en geen goesting heeft om eerst de hele weg naar Gent te fietsen, of de fiets in de auto of de trein mee te sleuren, is er Max Mobiel. Max Mobiel woont aan de achterzijde van het Sint Pietersstation en verhuurt fietsen voor 9 Euro per dag. Tandems hebben ze ook, en indien nodig vind je er zelfs een elektrische fiets. Meer info vind je op hun website.

Overtuigd om mee te doen? Schrijf je dan in via oponseentje@gmail.com, dan bezorgen wij jou alle verdere details. En plaats dit bericht op jouw blog, of op je Facebookpagina. Of twitter dit naar je vrienden. Een mailtje kan ook helpen. Kortom, we hebben publiciteit nodig! Spread the word...

Over roze(n) en andere dagen....

Er zijn zo van die dagen dat mijn single leven op rolletjes loopt: ’t lentezonneke schijnt binnen in mijn (redelijk opgeruimd) huisje, mijn kat spint tevreden op zijn kussen (rrrrrr...) , ik tover een verrassend lekkere voedselcombinatie uit mijn kookpotten, op ’t werk zit ’t mee, op de sportles merk ik dat mijn conditie erop vooruit gaat (yihaa!), de vrienden vullen mijn leven met hun hilarische verhalen en mijn electriciteitsfactuur beloont mijn ‘ik ga bewust zuinig om met energie’-gedrag,... kortom, ik zit op rozen. Happy, naar rozen-geurende-single!

... en dan ‘pats! boem!’ blokkeren de rolletjes waarop mijn single leventje loopt en lijken de rozen verdwenen te zijn: de kat is gewond (gevolg: twee dierenartsbezoeken en een aanval op mijn banksaldo), de badkamerlamp zegt ‘defect’ (en weigert te branden zelfs na in-en uitdraaien en de nooit-in-de-handleiding-terug-te-vinden-maar-werkt-soms-wel truc ‘ik klop er ne keer op’), op het werk loopt de boel in het honderd, Menstruella komt langs (and no chocolate in da house!), die drie rekeningen moeten nog betaald worden en (‘Shit! Dat wordt een boete!’) de bibliotheekboeken zijn te laat.

U snapt het al: deze single heeft STRESS!! En dan vraag ik mij af: zou een prins-op-het-witte paard mijn stresssaldo halveren of juist verdubbelen?Enfin, ondertussen blijf ik mijn remedie toepassen: eens goed in-en uitademen, die reep chocolade als de bliksem gaan halen, eens ‘zagen’ tegen mijn collega’s en vrienden en vervolgens langs de bloemist... voor een bos roze rozen (want hoop doet leven! ;-) )

Vlinderke

Rolluik

Soms is het heel leuk om alleen te wonen, geen rondslingerende sokken of opstapelende stinkende borden die je niet eens zelf vuil hebt gemaakt. Ik geef wel toe, het is hier zelden spik-en-span, maar je eigen rommel, die kun je beter verdragen.

Soms is het ook minder leuk om alleen te wonen, toch als vrouw. Ik heb door de jaren wel al heel wat geleerd als het op huiselijke klusjes aankomt. Ik heb een echte gereedschapskist, ik kan probleemloos gaten boren en Ikeakasten in elkaar steken. Maar soms, lukt het klusje niet. Zoals een goeie maand geleden, toen het mechanisme van mijn rolluik het begaf en ik het ding wel nog naar boven kon trekken, maar het daar niet meer bleef.

Uiteraard probeerde ik het rolluikdingetje eerst zelf te herstellen (lees: alles openvijzen en er dan 10 minuten naar kijken). Daarna heb ik zeker twee dagen in het donker gezeten. Maar dat werd ook wat lastig en bovendien werd ik er humeurig van.

Ik kon natuurlijk een vakman bellen, maar bij welke letter zoek je dan in de gouden gids? Rolluikhersteller, Handige Harry, Klusjesman (hopend op een desperate housewives exemplaar)?

En toen brandde het lampje boven mijn Jommekeshoofd en zette ik in ware Macgyver stijl mijn rolluikriem met een nageltje vast, elke morgen, zes weken lang (tel de gaatjes maar na).

Ergens wist ik wel dat dit niet kon blijven duren, maar negeren, dat is een copingmechanisme als een ander.

En dus wachtte ik af en toen kwam hij en ik dacht dat hij het klusje wel kon klaren, maar het enige wat hij zei was: ‘Troost je, ik zou dat zelf ook niet kunnen, zoiets herstellen’. Lap, niet alle mannen zijn blijkbaar klusjesmannen. Dat net die uitzondering op de regel werd uitgenodigd voor een dinertje.

Maar vorige zondag kwam B. op de koffie met zijn madam. En B. dat is een echte vent, en die zag het meteen, het rolletje gewoon omdraaien. (Daar had ik zelf ook al aan gedacht, echt waar!)
En vanaf nu kan de zon weer binnen zonder halsbrekende toeren.

En zoals B. zei: ‘Nu ga je elke morgen aan me denken als je je rolluik optrekt’. Dan toch weer een cliché bekrachtigd: mannen helpen graag hulpeloze vrouwen.

Met dank aan de single-blogster van Schoenen en andere kwesties.

Fuif voor singles en niet-singles in Gent

Als er leuke initiatieven zijn die singles kunnen interesseren, dan melden wij dat graag.

Daarom wat reclame voor deze fuif met voorafje onder het motto serious meets and funcky beats.

Alleen daarheen, zou ik zo zeggen.

Gezocht: een single-vriendelijk ziekenfonds

Ik wou veranderen van ziekenfonds. En dus surfte ik wat rond.

En wat blijkt? Een pak van de voordelen die ziekenfondsen aanbieden, zijn afgestemd op gezinnen met kinderen:
- een geboortepremie
- oppas voor zieke kinderen
- orthodontische behandelingen voor kinderen
- een tussenkomst wanneer kinderen deelnemen aan bos-, zee- of sneeuwklassen
- vakanties voor kinderen en jongeren
- reisvaccins voor jongeren
- vakantiecentra voor gezinnen

Nu ben ik de laatste om gezinnen dit allemaal niet te gunnen. Maar als single betaal ik toch ook een maandelijkse bijdrage. Dus waarom zou mijn ziekenfonds geen diensten aanbieden waar ik iets heb?

Daarom deze suggesties. Je weet maar nooit dat een of andere medewerker van een ziekenfonds ooit terechtkomt op deze blog, mijn voorstellen doorspeelt aan de directie, die prompt besluit deze extra diensten aan te bieden aan singles, waarna de 1,5 miljoen singles in België massaal zouden overschakelen naar dit ziekenfonds. Een waar succesverhaal zou het zijn en een win-win voor ziekenfonds en single.

Enfin, we dwalen af.

De suggesties:

Instant hulp-aan-huis voor zieke singles

We hebben het er hier al over gehad. Wanneer je als single ziek wordt, is het erg lastig er alleen voor te staan: jezelf naar de dokter slepen, daarna naar de apotheker, het afwezigheidsbriefje voor je werk zelf gaan posten, koken voor jezelf, enzovoort.

Dus zou het een hele geruststelling zijn als je gewoon één enkel telefoontje zou kunnen plegen naar je ziekenfonds en die prompt een personal assistant zou sturen. Die zou je dan naar de dokter voeren, een lekker kopje thee voor je zetten, een gezonde maaltijd koken, naar de apotheker gaan, enz.

Zo zouden we wanneer we ziek zijn eens kunnen doen wat een zieke eigenlijk hoort te doen. Lekker in bed kruipen en snel weer beter worden.

Vakantiecentra voor singles

Als je nu als single eens even op adem wil komen, kan je natuurlijk een hotel boeken. Maar daar zit je dan alleen het buitenbeentje te wezen en moet je nog een single-supplement betalen op de koop toe.

Wat zou het leuk zijn als er een vakantiecentrum zou zijn waar het de normaalste zaak van de wereld is dat je alleen incheckt en waar je gegarandeerd single-gezelschap zal hebben.

Naar analogie van de geboorte-premie zouden we ook nog de single-premie kunnen suggereren (want single zijn is duur). Maar dat gaan we de ziekenfondsen niet aandoen in deze hectische tijden waarin Facebookstatussen vaak snel veranderen.

We blijven dus heel redelijk en houden het bij twee makkelijk te realiseren diensten voor singles.

Nu nog een ziekenfonds vinden dat hier werk van maakt en we staan alweer eens stap dichter bij onze ideale single-vriendelijke wereld.

Onze blog in de Flair

Deze week vermeldt Flair het webadres van Op ons eentje, en dan nog wel onder de ronkende kop: 'topblogs van topsingles'. Ik hoef jullie niet te vertellen dat onze dag goed was toen we ons teergeliefde blogje daar zagen staan blinken.

In het artikel waarin wij (Lies en Isolde) staan, gaat het over hardnekkige vooroordelen over singles. Flair vroeg aan vier single bloggers of ze het eens waren met uitspraken zoals 'Singles zijn veel te kieskeurig', 'Singles zijn altijd happy', 'Singles hebben de beste seks' en 'Singles hebben het financieel moeilijker'.
En wij gaven onze ongezouten mening (op pagina 54).

De interviews met single bloggers Helina D., Louise Stefani, Isolde en ondergetekende maken deel uit van een single special van 7 pagina's als tegenwicht voor al het Valentijngedoe van een paar weken geleden. Want 'Na Valentijn komt zonneschijn' schrijft Flair.

Bedankt, Flair! En welkom aan alle Flair-lezeressen (en lezers) die hier een kijkje komen nemen.