Wie fietst er met ons mee?


Een stralende zomerdag. Veel te zonnig om binnen te zitten bloggen. Maar ideaal om op de fiets te springen en de fietstocht voor te bereiden waarvoor we jullie onlangs uitnodigden.

Omdat beelden zoveel meer zeggen dan woorden, hierbij graag een paar plaatjes die Esmeralda en ik onderweg schoten.







Wij hebben in elk geval ontzettend genoten van deze tocht en hopen op even goed weer voor 29 mei.

Er zijn momenteel al een tiental mensen ingeschreven via Facebook of mail (oponseentje@gmail.com). Daar kunnen er nog een tiental bij. Om organisatorische redenen vragen we bij inschrijving je gsm-nummer door te geven.

We verzamelen op 29 mei om 10 uur in de buurt van het Gentse Sint-Pietersstation. Al wie inschrijft, verneemt kort ervoor de precieze locatie.

De tocht gaat richting Zwalmstreek en bedraagt ongeveer 50 kilometer, maar mocht het nodig zijn, dan kunnen we die onderweg nog inkorten.

We hebben een heel leuk cafeetje gevonden waar we 's middags mogen picknicken. Als iedereen - net zoals bij onze picknick van vorig jaar - iets lekkers meebrengt, kunnen we allen genieten van een heerlijk buffet. Breng wel je eigen bord en bestek mee. Dranken bestellen we bij het cafeetje waar we te gast zijn.

Daarnaast vonden we ook een plek waar we 's namiddags kunnen stoppen om iets te drinken en/of een pannenkoek te eten. Breng daarnaast zeker ook wat extra drank mee, want bij gebrek aan cafeetjes op deze tocht langs de boerenbuiten is er maar 1 echte pitstop mogelijk in de loop van de namiddag. Er zijn gelukkig wel genoeg mooie plekjes waar we ons kunnen neervleien in het gras en af en toe ook bomen om achter te verdwijnen bij sanitaire noodzaak.

Grote singles



Er zijn zo van die figuren in de politiek, wetenschappen of kunst, die een grote stempel hebben achtergelaten op deze aardbol. Sommige daarvan zijn - of waren - single. Wanneer je gaat zoeken in bibliografieën over het leven van zo'n mensen, wordt daar niet zoveel over gezegd. Toch kunnen we er niet omheen: zonder singles zou de wereld niet zijn wat ze nu is.

Eén van die ferme singles is Antoni Gaudi, dé modernestische architect van Barcelona, die deze stad met ware pareltjes heeft voorzien. Wie ook maar een beetje gevoel heeft voor esthetiek, kan er niet omheen en valt achterover van al het moois dat deze man gecreëerd heeft. Als Catalaanse vrouwen van eind 19° eeuw iemand nodig hadden om naar op te kijken, dan kwam Antoni Gaudi toch zeker in aanmerking. Of niet?

Het heeft niet mogen zijn. In de liefde had Gaudi geen geluk. Tweemaal verloor hij zijn hart aan een vrouw, maar beiden verkozen uiteindelijk toch een ander.

Lag het aan zijn gezondheid? Als kleine jongen kampte Gaudi al met een reumatisch probleem, waardoor hij niet met de andere kinderen kon spelen. Tijd zat om dieren, planten en stenen te observeren, organische vormen die later in zijn werk goed van pas zouden komen.

Lag het aan zijn karakter? Zelf zou hij ooit gezegd hebben dat het enige wat hij tijdens z'n leven nooit onder controle heeft gekregen, zijn slechte humeur was. Nochtans was hij zeer sociaal voelend en leefde hij mee met de problemen van de arbeiders. Na de dood van zijn zus, nam hij de zorg voor zijn mentaal gehandicapte nichtje, Rosa, op zich.

Lag het aan zijn uiterlijk? Blond haar, blauwe ogen en excentriek dandy gekleed als jongeman. Later sjofel en zeer onverzorgd. “Hij zag eruit als een dronken zwerver”, zei de trambestuurder, die hem in 1926 heeft aangereden. Zelfs de taxichauffeurs zagen er tegenop om deze anonieme vagebond naar het ziekenhuis te brengen. Gaudi heeft het ongeluk trouwens niet overleefd.

Na de eeuwwisseling keerde hij zich meer en meer in zichzelf terug. De laatste jaren van zijn leven woonde hij in de Sagrada Familia en ging al z'n aandacht naar de architectuur.

Stiefouders

Naar aanleiding van het bijwonen van een kindertheatervoorstelling met mijn dochter, heb ik de laatste tijd vaak gedacht en gesproken over stiefouderschap.



Als single heb je daarmee natuurlijk niet meteen te maken, maar als je graag van je single-status afwil (en dat willen de meeste singles), én je hebt kinderen, dan is het feit dat je toekomstige partner ook stiefouders kan/zal worden, natuurlijk iets dat je bezighoudt.

Want ik hoorde al meerdere singles die bij de keuze van een partner nadenken over hoe die dan een plaats moet krijgen bij de kinderen, of hij de kinderen wel leuk zal vinden, of de kinderen hém/hààr wel leuken zullen vinden,... Het is iets waar elke single met kinderen toch wel soms mee geconfronteerd wordt.

Ik merk ook dat veel single ouders al heel duidelijke ideeën ontwikkelen over hoe zo'n stiefouderschap wél en (vooral ook) niet moet ingevuld worden, en ik geloof dat dat op zich wel goed is. Al moet je natuurlijk niet al proberen alles in te vullen, want dat kàn ten eerste niet (het leven, beste singles, is vaak zéér onvoorspelbaar, dat hoef ik jullie vast niet meer te vertellen) en bovendien zou dat een keurslijf zijn waarin die toekomstige partner al op voorhand mag in verkrampen.



Welke ideeën hebben jullie over stiefouderschap ? Ben je zelf ouder en heb je er al over nagedacht ? Ben je geen ouders maar denk je soms na over hoe het zou zijn als je een partner vindt die al kinderen heeft ? Vertel het ons allemaal in de reacties...

Muziek over singles : Beyoncé

In onze rubriek "Muziek over singles" vandaag een sterke vrouw die vindt dat als een man haar wou, hij maar de kans te baat had moeten nemen en haar had moeten huwen. 't Is vast een hart onder de riem voor de gedumpte single vrouwen aller landen...








Single ladies - Beyoncé


Lyrics :

All the single ladies (7x)

Now put your hands up
Up in the club, we just broke up
I’m doing my own little thing
You decided to dip but now you wanna trip
Cuz another brother noticed me
I’m up on him, he up on me
Don't pay him any attention
Cuz I cried my tears,
Gave three good years
Ya can’t be mad at me

[Chorus]
Cuz if you liked it then you should have put a ring on it
If you liked it then you shoulda put a ring on it
Don’t be mad once you see that he want it
If you liked it then you shoulda put a ring on it

wo oh ooh oh oh ooh oh oh ooh oh oh oh x2

(Chorus)
Cuz if you liked it then you should have put a ring on it
If you liked it then you shoulda put a ring on it
Don’t be mad once you see that he want it
If you liked it then you shoulda put a ring on it

I got gloss on my lips, a man on my hips
Hold me tighter than my Dereon jeans
Acting up, drink in my cup
I couldn't care less what you think
I need no permission, did I mention
Don't pay him any attention
Cuz you had your turn
But now you gonna learn
What it really feels like to miss me

(Chorus)
Cuz if you liked it then you should have put a ring on it
If you liked it then you shoulda put a ring on it
Don’t be mad once you see that he want it
If you liked it then you shoulda put a ring on it

woo oh ooh oh oh ooh oh oh ooh oh oh oh 2x

Don’t treat me to the things of this world
I’m not that kind of girl
Your love is what I prefer, what I deserve
Is a man that makes me, then takes me
And delivers me to a destiny, to infinity and beyond
Pull me into your arms
Say I’m the one you want
If you don’t, you’ll be alone
And like a ghost I’ll be gone

All the single ladies (7x)

Now put your hands up
woo oh ooh oh oh ooh oh oh ooh oh oh oh 2x

Cuz if you liked it then you should have put a ring on it
If you liked it then you shoulda put a ring on it
Don’t be mad once you see that he want it
If you liked it then you shoulda put a ring on it

woo oh ooh 2x

De single moeder

Hoe doen die vrouwen dat toch, die zo alleen zijn en hun kinderen al dan niet halftijds groot moeten brengen? En vooral: hoe doen die dat om een lief te vinden, gesteld dat ze eigenlijk liever niet alleen zijn. Want ik ken er persoonlijk die wel alleen willen blijven. De ex was een ware teleurstelling en het lief erna zo mogelijk nog een grotere. Maar laat ons het daar vooral niet over hebben want een depressie loert al om de hoek bij het schrijven en lezen alleen al.
Kinderen zijn fijn –of ze hebben toch fijne momenten- maar ze hebben een groot gebrek: ze zijn niet volwassen tot ze een zekere leeftijd bereiken. En als ze die bereiken, trappen ze het af. Daar zit je dan mooi alleen in je te grote huis te wachten tot kleinkinderen de kamers gaan vullen. Weer onvolwassenen. En zo gaat dat maar door. Daar loert de depressie opnieuw.
Dus: gesteld dat je een single moeder bent die eigenlijk liever niet single is. Wat doet je? Je speurt het wereldwijde web af op zoek naar een geschikte partij. Je gaat als een gek uit en hoopt iemand tegen te komen. Je kan naar hartelust afspreken in de kinderloze week. Het co-ouderschap heeft zijn voordelen, ik zeg het u. Tot op een gegeven moment.
Dan komt die dag waarop je de man van je leven denkt gevonden te hebben. En dan, beste mensen, begint de miserie. Want die man heeft natuurlijk ook een ex. Alsof je nog niet genoeg hebt aan die van jezelf, komt dat er nog bij. Met wat geluk is ze ok en laat ze je gerust. Met wat ongeluk verzuurt ze niet alleen zijn dagen maar ook de jouwe. Struikelblok 1.
De tweede struikelblok zijn kinderen. Ze hebben je niet graag. Of ze hebben hem niet graag. Of ze hebben elkaar niet graag. Of ze hebben jou en je kinderen wel graag, maar dan komen ze in het weekend waarop jij geen kinderen hebt. Wat dan weer moet gewijzigd worden, want je wilt graag tijd met hem alleen. Als die ex dat wil. En als dat wisselen doenbaar is, want achter die kinderen zit een hele keten van ouders die moeten bereid zijn om te wisselen. Want zijn ex is samen met een nieuwe man die ook kinderen heeft. En een ex. Die dan op haar beurt weer samen is met een nieuwe man met ook kinderen. En een ex. Nu, u snapt het plaatje ongetwijfeld.
Een derde struikelblok is de man zelf. Want die heeft een verleden en er moet weer gewend worden. Er moeten dingen overwonnen worden die de eerste maanden overwinbaar lijken maar na verloop van tijd toch wel lastig worden. Hij voedt zijn kinderen anders op dan jij de jouwe. Hij eet dingen die jij niet wil eten. Hij verstoort je gewoonten. En jij die van hem. Want eerlijk is eerlijk: eigenlijk ben je zelf de vierde struikelblok. Heb je nog wel zin in je aanpassen en je gewoonten die je samen met de kinderen opbouwde overhoop te gooien? Wat wil je eigenlijk in het leven? Hoeft dat samenwonen zo nodig of kan en mag het ook anders?
Hoe doen die andere ooit-eens-single-moeders dat toch? Ik vraag het mij echt af. Want ik weet soms eigenlijk niet zo goed meer wat ik wil in het leven. Of ik weet het wel: ik wil iemand om tegen te leunen met momenten. Iemand volwassen. Maar hoe het ingevuld moet worden, dat is nog even afwachten tot het weer helder wordt.

Uw single aaibaarheidsfactor

‘Lichamelijk contact is net zo belangrijk voor ons als lucht en voedsel. We hebben het nodig om af en toe aangeraakt en geknuffeld te worden.’ lees ik in Vitaya (aug. 2010) onder de rubriek ‘Voor een lang en gelukkig leven!’Als single is het niet gemakkelijk om aan de nodige ‘intimiteit’ te geraken, daar de partner (met hoge aaibaarheidsfactor!) ontbreekt. Om mijn leven ‘zo lang en gelukkig mogelijk’ te maken als single probeer ik het maximale aan ‘aaibaarheid’ te halen uit het aanbod dat ik voorhanden heb. Het vervangt geen intimiteit van een partner, doch bij gebrek aan beter...

Ik grabbel mijn vrienden regelmatig vast voor een hartelijke knuffel! ‘k Zie ze graag…en ‘k pak ze graag beet! De hoofdmassage bij de kapper doet altijd ongelooflijk deugd, mmmm…Mijn kat heeft veel zotte kroel-en knuffelbuien en verwarmt in de winter (gratis!) mijn voeten. De dagelijkse enthousiaste begroeting is ook streelzacht (met ‘ik krijg dan brokjes’-garantie!). Met mijn handen wroeten in de aarde in mijn tuin doet wonderen! Zacht beddengoed, een aaibare plaid, softe kussens,… zalig om in mijn bedje te kruipen! En dan vraag ik mij af, hoe komen jullie aan je portie?

Vlinderke

Netwerk

Alleen is maar alleen. En alleen ouderen is tja, op z'n zachtst uitgedrukt, een beetje vermoeiend, en soms best zwaar.. Erover klagen helpt je geen meter vooruit, dus moet je gaan bedenken wat wel helpt. Ik zal het je verklappen: wat helpt, is dat het wat minder 'alleen' wordt. Wat helpt is het Netwerk.

En ik ben gezegend met een fantastisch Netwerk. Een netwerk met een grote N.

Er is de warme familie waar dochter M en ik ons geliefd, welkom en gewaardeerd voelen. De familie maakt eten voor ons, verzamelt knutselspullen en zingt eindeloos liedjes. Er worden drie-minutentelefoongesprekken gehouden, berenbroden gebakken en iemand heeft altijd wel een luisterend oor.

Maar omdat al deze lieve mensen in België wonen en wij niet, is er nog een belangrijke categorie in ons Netwerk: de buren. Het spreekwoord van de goede buur en de verre vriend dragen wij hoog in het vaandel. Want wij hebben Goede Buren. Ze zijn aardig, grappig, attent en omni-inzetbaar. Voor vrouwen-film-bank-hang-avonden, voor vervoer van en naar de crêche, voor dat ene ingrediënt wat je toch niet in huis blijkt te hebben, voor vrolijkheid en spontaniteit, voor korte balkongesprekken en voor de langere late-night-variant over Leven, Mannen en Relaties.
En alsof dat niet genoeg is, hebben we ook nog vrienden. Die geven zomaar cadeautjes, bakken pizza's, masseren de schouders onder spanning, spelen urenlang verstoppertje als het nodig is, knippen ons haar, sturen muziek en lieve kaartjes, geven gratis therapeutische banksessies en knuffels, maakten een logo voor ons en luisteren urenlang geduldig naar me wanneer ik mijn stokpaarden de vrije loop laat.

Moraal van het verhaal: Alleenstaand zijn of alleenstaand ouderen hoeft helemaal niet zo alleen te zijn. Investeer in je netwerk, het betaalt zich dubbel en dik terug.

"Connection is why we are here. It's what gives purpose and meaning to our lives."
Brene Brown


BOM

Een vriendin van me is eind de dertig, single en heeft nog een kinderwens. En aangezien ze blijkbaar geen geschikte partner vindt, blijven er slechts 2 mogelijkheden over: adoptie, of zwanger worden via een (anonieme, veronderstel ik?) sperma donor. Zij wil voor dit laatste gaan. Indien alles goed gaat, zal ze dus een BOM worden, een Bewust Ongehuwde Moeder. Tegenwoordig heet dat BAM, Bewust Alleenstaande Moeder. Gehuwd zijn is sowieso niet meer nodig om een kind te krijgen :-)

Toch wel een drastische beslissing, met heel wat praktische en financiële gevolgen. Ik schrok er zelf een beetje van toen ze het me liet weten. Niet dat ik betwijfel of ze een goede en liefdevolle moeder zou zijn; ik schrok vooral van het feit dat ze geen partner vindt, want eigenlijk zie ik geen redenen waarom ze dit niet zou kunnen.

Ze zit er wel een beetje mee in wat de gevolgen zouden zijn voor het kind later. Want het komt niet in een “normaal” gezin terecht, en het zal dit later mogen uitleggen op school. Persoonlijk vind ik dit eigenlijk geen probleem, want een kind heeft in de eerste plaats liefde en stabiliteit nodig (en een PlayStation). En als dit nu komt van één of twee ouders, of van twee ouders van hetzelfde geslacht, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit, me dunkt.

Zelf ben ik ook eind de dertig, en heb ik mezelf ook al de vraag gesteld: wil ik eigenlijk nog kinderen? Ze zeggen altijd dat mannen meer tijd hebben, maar dat klopt niet echt hoor: de biologische klok tikt voor ons ook. Zeker als je nog een beetje een “jonge” vader wilt zijn. Ik ging er altijd van uit dat ik een geschikte partner zou vinden en dat kinderen dan vanzelf zouden volgen, maar blijkbaar lukt me dat niet. En aangezien wij niet zwanger kunnen worden, blijft er eigenlijk maar één mogelijkheid over voor alleenstaande mannen met een kinderwens: solo-adoptie. Een moeilijke en lange procedure met heel wat beperkingen. Maar het kan dus wel.

Wat vinden jullie hiervan? Misschien zijn er op deze site BOM lezeressen? Of single mannen met een kinderwens die solo-adoptie overwegen?

Matthias

single keuken

Deze week was het weeral van dat. Op maandagochtend vertrek ik rustig naar het werk in de veronderstelling een kalme week tegemoet te gaan. Wishful thinking. Op een paar uur tijd was mijn agenda van maandag tot vrijdag volledig dichtgeslibd. De avonden zouden zich aandienen als de geschikte momenten om mijn mailbox leeg te maken en diverse vergaderingen voor te bereiden.

Gevolg: een aanval op mijn recentste goede voornemens. Ik had mij namelijk laten inspireren om elke week, op zaterdagochtend, een weekmenu op te stellen. ‘k Ging dat doen om weer ‘s wat variatie in het menu te brengen, en wat nieuwe dingen uit te proberen.

Helaas. Of niet? Eén van de voor- (of na-?) delen van alleen te wonen is dat je makkelijk “foert” kunt zeggen tegen goede voornemens. Of ook: “Vandaag andere prioriteiten”. En terug te vallen op je eigen bekende eet-klassiekers die als voornaamste kenmerk hebben, dat ze snel bereid zijn. Eén daarvan is het volgende.

Neem een pan en kook wat Griekse pasta gaar. Intussen snij je een kleine courgette in schijfjes en bak je die in wat olijfolie. Doe er wat kerstomaatjes bij (in tweeën gesneden)en een beetje rode pesto. Voeg het geheel bij de Griekse pasta en werk af met wat geroosterde pijnboompitjes. Klaar op tien minuutjes!

Helaas is mijn gamma snel-klaar-eet-klassiekers vrij beperkt. Wie inspiratie heeft, laat maar horen!

Single-arrangement van Stad Gent voor eerste 5 lezers

Een tijdje geleden nam de toeristische dienst van de Stad Gent contact op met ons. Zij waren tot het besef gekomen dat singles een belangrijke doelgroep zijn voor stedentoerisme, mailden ze ons, en wilden graag wat tips om Gent aantrekkelijker te maken voor mensen die alleen reizen.

En zo kwamen enkelen onder ons terecht in een panel van singles van verschillende leeftijden dat de toeristische dienst zorgvuldig had samengesteld.

Een paar brainstormings later was het single-arrangement een feit. De Stad Gent zal dit zeer binnenkort met veel tamtam lanceren op een persconferentie, maar wij kunnen onze mond niet houden en willen dat jullie als eersten op de hoogte zijn.

Wie een single-arrangement boekt bij de toeristische dienst krijgt voor de bescheiden som van 100 euro:
- 2 overnachtingen in een hotel of B&B: niet zomaar een hotel of B&B natuurlijk, maar een van de zaken die deelneemt aan deze actie en die dus gegarandeerd veel singles over de vloer zal krijgen.
- 2 waardebonnen voor restaurants met aanschuiftafels: je schuift gewoon aan en leert leuke mensen kennen. Veel beter dan een tafel voor één.
- enkele kortingbonnen voor musea: sommige musea zijn zelfs zo enthousiast over het single-arrangement dat ze overwegen ook rondleiding met vermelding 'singles extra welkom' in te voeren. Ze vrezen namelijk dat sommige mensen minder musea bezoeken dan ze zouden willen omdat ze het niet zien zitten dat alleen te doen.
- lijsten met leuke cafés die extraatjes geven aan singles, waardoor je zeker niet de enige zal zijn die er alleen binnenkomt en geen 'alleen-op-café-vrees' moet hebben.

Omdat wij de mensen van de toeristische dienst zo goed geholpen hebben, mogen wij in avant-première vijf arrangementen weggeven aan de lezers die hier vandaag reageren. Wel graag motiveren waarom je het arrangement graag cadeau wil krijgen.