Mama's die het gras afmaaien

Single zijn mag vele voordelen hebben, single-ouderschap is echt niet aan te raden. Ik vraag me dikwijls af hoe mijn enig kind haar relaties later zal uitbouwen? Welk verknipt man-vrouw beeld heeft zij?

Volgende opdracht uit haar kleuterjaren doet me het ergste vermoeden.

Iedereen kreeg een blad met tekeningen van toestellen. Een strijkijzer, een grasmachine, een mixer, een boormachine, een naaimachine, dat soort toestanden. De opdracht (ter info: we spreken over het jaar 1998, niet 1898): omcirkel de toestellen die mama gebruikt in het blauw, en de toestellen die papa gebruikt in het rood. Mijn dochter omcirkelde alle toestellen in het blauw. De juf ging er van uit dat mijn dochter de opdracht verkeerd begrepen had en gaf haar een nul.

Helaas had het kind de situatie volledig juist ingeschat. Mijn dochter keek bijzonder vreemd toen bleek dat er papa’s bestaan die boormachines vasthadden of gras afmaaiden. Dat was niet normaal voor haar.

Zo kijkt zij waarschijnlijk ook naar mensen met een evenwichtige partnerrelatie. Weirdo’s.

Waaslandblogger

Relatietherapie

Mijn zus is gestart met relatietherapie. Allé ’t is te zeggen, ze is samen met haar wederhelft op gesprek geweest. Intieme details van het gesprek zijn niet gekend. ’t Was toch maar een ‘in-take’. En een ‘in-take’, dat is therapeutentaal. Het betekent zoveel als: vertel alles eens van A tot Z. Dat komt allemaal in een proper verslagsken, daar wordt dan over vergaderd, en daarna krijgen ze een plaatsje op de wachtlijst.

Met een beetje geluk, starten ze dan hun therapie ergens eind april 2012.

Als ze dan nog samen zijn, hebben ze dan nog therapie nodig? Mijn zus en haar man rollen gelukkig niet alle dagen vechtend over straat. Ze slaan elkaar niet verrot en ze pesten elkaar niet het bloed van onder de nagels.
Er is ook geen sprake van alcoholmisbruik, aanhouderij of andere narigheden.
Gewoon, een beetje huis, tuin- en keukenproblemen.

Ik ben ook ooit eens met een toenmalige partner naar zo'n ‘in-take’ geweest. Resultaat was dat ik ’s anderendaags belde naar die relatie-madam met de boodschap dat ik genoeg had aan één uurtje relatietherapie. De oplijsting van constante ergernissen, ellende en miserabele toestanden maakte me duidelijk dat ik er onmiddellijk een punt achter moest zetten.
Wat ik ook deed. Zo simpel kan relatietherapie dus zijn.

En hoe tevreden ik drie jaar na datum ook ben over deze beslissing, ik hoop voor mijn zus dat haar relatie wel blijft duren. Ze hebben samen vier kinderen op te voeden. En kinderen opvoeden tot evenwichtige personen is geen eenvoudige zaak. Zoiets doe je bij voorkeur met beide ouders samen.

Waaslandblogger

Soms een beetje eenzaam

Ze had het misschien een klein beetje overdreven, realiseerde ze zich meteen. Maar het was te laat. Het was eruit: « Soms voel ik me wel een beetje eenzaam. »

Het was al later op de avond, het was al donker. Ze nam afscheid van haar broer na een bezoekje aan hem en zijn gezinnetje – vrouw en drie kinderen, 7, 9 en 12. Haar schoonzus was binnen gebleven, en ging meteen nog de oudste in bed stoppen.
Eenzaam. Het woord was gevallen. Ze had bewust sterke nuances aangebracht , twee keer zelfs : het was alleen « soms » en als het gebeurde, was het maar « een klein beetje ». Ze kon zich nog wel corrigeren, en nog verdere nuances aanbrengen zoals « heel soms, weet je, eigenlijk maar enkele keren op een jaar » en zou haar broer nog kunnen zeggen « uiteindelijk heeft iedereen dat wel eens, jij ook, durf ik wedden ». Maar dat zou maar half geloofwaardig klinken. Het woord eenzaam was gevallen, en dat was wat bleef hangen.

Haar broer keek haar aan, een beetje verrast, en er viel een korte stilte. Het was alsof ze een steen had gegooid in een rimpelloze vijver, en nu beiden even naar het verstoorde wateroppervlak aan het kijken waren. Ze vroeg zich af of ze zelf meteen het woord zou nemen, maar haar broer was haar voor.
« Je hebt toch een goed gevulde vrije tijd ? Je bent bijna nooit thuis in het weekend, allez, als we eens willen afspreken, is dat toch niet zo makkelijk. En die avondcursus, op… dinsdag ? »
« Woensdag », corrigeerde ze. « En het is geen cursus. Het is de filmclub. Films bespreken en zo. » Eigenlijk kon de filmclub haar gestolen worden, maar dat zou ze hier en nu niet toegeven en het deed helemaal niets terzake.
Ze begreep meteen dat haar broer totaal niet begreep waar het om ging - dat ze ongelooflijk een eigen gezinnetje miste, en dat vanavond nog eens was gaan beseffen - en dat het niet zoveel zin had om verder te gaan met het gesprek omdat ze er allicht niet veel diepgang in zouden krijgen.

Zij was 35 intussen. In principe was alles nog mogelijk, maar tegelijk was de kans heel groot dat het niet meer zou lukken. Eerst nog de geknipte man vinden, dat was al moeilijk genoeg. Haar ultieme nachtmerrie was: de ideale man vinden, die dan op een zeker moment zegt dat hij kinderen echt niet ziet zitten. Het was een gezellige avond geweest met de kinderen erbij, en toen haar broer haar vergezelde naar buiten en vroeg “hoe is het nog” was ze wellicht zo verrast geweest dat ze een eerlijk antwoord had gegeven. Geen cliché-antwoord van “ja, ça va, alles oké” maar echt een reflectie van haar gemoedstoestand. Ze had er nu al spijt van. Niet omdat ze het had gezegd, maar omdat snel duidelijk werd dat haar broer “niet mee” was in haar gedachten en dit toch tot niks zou leiden.

“Bekijk het positief”, probeerde hij. “Je hebt veel vrije tijd, je hebt nog tijd voor je hobby’s.Weet je dat ik al in geen maanden meer ben gaan tennissen?”
Dat was nu net het antwoord dat ze niet wilde horen. Hij had het geluk aan zijn voeten en hij zag het niet eens. Alles mocht hij nu in het gesprek gooien, behalve dat hij het te druk had door zijn gezin.
“Onderschat zo’n gezin niet”, ging hij voort. “Dat slorpt echt al je tijd op.”
Ze zou al haar vermaledijde filmavonden met één vingerknip willen inruilen voor kinderen.
Op dat moment zwaaide de oudste dochter door het raam van haar slaapkamer naar haar, als om haar gedachtengang te illustreren met een concreet voorbeeld. “Dát is huiselijk geluk”, had ze haar broer kunnen zeggen, maar ze zwaaide snel terug en even later ging het gordijn dicht en floepte het licht uit. Het was tijd om naar huis te gaan, dacht ze.
“Ja, je hebt gelijk”, zei ze. “Het kan niet altijd simpel zijn.” Ze dacht inderdaad terug aan enkele stressverhalen van enkele jaren geleden, die haar broer haar had verteld. Een beetje overspannen thuiskomen en enkele luidruchtige kinderen erbij, het kan een stresscocktail zijn.

Ze namen afscheid en ze stapte naar haar auto. Haar ontgoocheling maakte al wat plaats voor filosofie: is, en zal het gras niet altijd groener zijn bij een ander? Ze stapte in haar auto en zag op de passagierszetel de krant van vanmorgen nog liggen, met een klein artikeltje met als titel: “Indiase vrouw bevalt op haar 52e van gezonde tweeling.” Ze glimlachte. Nog tijd zat, dacht ze. En dan dacht ze aan de drukte bij de kinderen van daarnet. Tijd zat? Daar valt over te redetwisten. En ben je dan geen bomma-moeder in dat geval? Ze zuchtte en startte de motor. Naar de filmavond? Nee, dat was gisteren. Zou ze niet eens opnieuw beginnen met tennissen?

Romantisch single-avontuur

Supermaarten tekende deze prachtige, grappige strip :


(klik op de afbeelding om hem groter te zien)

Meer werk van hem vind je op
Dood, verderf & koekjes me melk!

man, man, man (deel 3)

Even later, hup naar mijn vierde heer. (Er zat nog een man-vrouw tussen, die zich vol overgave van haar mannelijke rol kweet… ze deed het goed, was vrolijk en open… ze deed haar best, waardoor ik me niet geroepen voel haar uitvoerig te bespreken…).
De vierde danspartner was de huppelaar. Erger, hij was de huppelaar met een auditieve handicap. Dat denk ik toch… want hij danste overduidelijk op de tonen van een ander lied. Ik kon zijn ritme niet herkennen in die van het nummer dat uit de geluidsboxen weerklonk. Toch geef ik hem graag een verdienstelijke 5/10 voor toewijding. Hij deed zijn best, ondanks zijn ritme-achterstand. Ook mezelf geef ik hier een 5/10 omdat ik er minstens de helft van de tijd in geslaagd ben zijn ritme te volgen, professioneel het geluid van het èchte lied negerend…

Danspartner nummer vijf was groot, erg groot. Geen expert salsa-danser maar best wel te doen. En gewoon eerlijk vrolijk. Niet mijn type, maar ik kwam gisteravond om te dansen, jawel… om te dansen ;)

Een laatste keer werd ons gevraagd een stapje naar rechts te zetten. Enkele dames moeten er de pest in gehad hebben, want ze bleven resoluut staan, waardoor ik plots een halve cirkel verder op zoek moest gaan naar een “beschikbare” heer. Gelukkig vond ik hem nog tijdig.
Aanvankelijk dacht ik dat deze heer, ondanks zijn mini-pasjes, relatief “normaal” overkwam. Tot de leidingsfoutjes gaandeweg duidelijker werden. Als een echte lady verontschuldigde ik mezelf voortdurend voor mijn gebrek aan volgerschap (in mijn hoofd kruiste ik m’n vingers achter m’n rug terwijl ik de schuld grootmoedig op me nam). Mijn onderdanige houding moet voor hem het teken geweest zijn om me “dan maar” op de hoogte te brengen van de “afspraken”. Hand naar voor duwen was signaal voor basisstap 1, hand omlaag voor basisstap 3, hand zijdelings uitgestoken was basistap 2. Dit was gecodeerd dansen…

Het uur was om. We hadden genoeg geleerd voor één keer, vond de lerares. Ik kon niet anders dan haar gelijk geven. Ik had bijzonder veel geleerd.

Ik leerde dat een grijze trainingsbroek en dito T-shirt tegenwoordig ook als uitgangskledij gelden (op de dansvloer!).
Ik leerde dat weinig mannen een natuurlijke aanleg hebben om zachtjes met de heupen te wiegen.
Ik leerde dat nog minder mannen zichzelf kritisch bekijken in de spiegel om zich van tijd tot tijd af te vragen… zijn mijn “gewoontetjes” wel zo gewoontjes? Ben ik niet licht excentriek… en zo ja, is dat aantrekkelijk?
Ik leerde bovenal dat veelzeggende blikken tussen de drie single vriendinnen die avond méér zeiden dan alle woorden die ik vandaag intikte.

En dat lachen (zelfs al ìs het een beetje uitlachen….) LEUK is!

Ik ben nog niet “zeker” of ik deze danservaring wekelijks en tegen betaling wil herhalen… maar ik laat het u bij gelegenheid weten :)

Met dank aan onze gastblogster tijdens de maand van de gastblogger.

Man, man, man (deel 2)

MAARRRRR… plots, geheel onverwacht gebeurde het. Halfweg een zwoel latino-nummer riep onze blonde lerares: “wissel van partner! Alle dames verplaatsen zich één partner naar rechts”. Ook daar weer commotie. Zòveel vrouwen met èvenveel verwarring omtrent Links-Rechts… het was een aandoenlijk zicht.

Olijf kwam bij een èchte man terecht. Geheel in het zwart gekleed, hemd “cool” met enkele knoopjes los èn met heus zweetdoekje in de achterzak.
Onze lerares had kort voordien nog duidelijk getoond hoe beide partijen de armen en handen dienden te positioneren. Deze man bleek echter al een doorgewinterd salsa-expert te zijn “want” hij veegde vierkant zijn edele voeten aan de standaardhouding.
In plaats van eerbiedig mijn rechterhand vast te nemen op de gebruikelijke manier (gezien mijn vriendelijke “goedenavond” vond ik dat ik dat verdiende), knèèp hij m’n rechterhand tussen zijn wijs- en middenvinger vast, richtte de arm naar beneden (naar boven moet-ie, naar boven!... dacht ik stil), schudde eens met zijn (en bijgevolg mijn) armen, keek me autoritair in de ogen en zei (helaas niet zwoel): relaxen, relàxen!

Vreemd genoeg had ik me tot op dat eigenste ogenblik volkomen relaxed gevoeld. Ik hoefde daar zelfs niet bij na te denken. Relax was het sleutelwoord die avond…. Tot op het ogenblik dat hij me gebòòd te relaxen. Poef! Weg… niet meer relaxed… :)

Ik wou graag één van z’n ogen uitsteken, de knie strategisch heffen of iets van die strekking… maar ik lachte vriendelijk en zei nix terug. Wat mijn èchte man betrof, was ik nu superrelaxed… dankzij hem (een kinderhand is gauw gevuld, vindt u ook niet?).
Hij vond duidelijk dat hij er wat van kon… en eerlijk is eerlijk… hij deed het niet slecht.
Helaas, door zijn aanmatigende houding, had ik een instant-hekel aan hem gekregen.

Geen nood, we mochten al snel weer van partner wisselen. Oef…
Meneer nummer twee deed het niet slecht, naar mijn gevoel. In semi-rastafari outfit weliswaar met alwéér neerwaarts gerichte en wild zwierende armen, maar ik vond hem “best” vriendelijk en het ritmegevoel was er duidelijk. Ook niet onbelangrijk (ik vind van mezelf tussen haakjes dat ik best een goede “volger” ben…): hij gaf zeer duidelijk aan wat hij wilde en waar hij naartoe wilde… danstechnisch gezien dan. Dank u, meneer rastafari :)

Meneer nummer drie… verschrikking der verschrikkingen! Een kapsel dat overduidelijk al zes maanden geen kappersschaar had gezien (laat staan een flesje shampoo), iets gelijkaardigs kon gezegd worden van z’n sjofele trui. Laat me mild blijven… hij gaf duidelijk niet om lekkere geurtjes of frisse kleurtjes.
Oogcontact duidelijk zoek, net als zijn ruimtelijke oriëntatie.
Daar waar iedereen mooi in de cirkel bleef dansen, had nummer drie blijkbaar voor zichzelf beslist dat “schrijlings” dansen mooier was. Is het u, dierbare lezer, ooit opgevallen dat een hond in volle “galop” niet echt rechtdoor maar lichtjes schuin loopt? Of dat krabben op het strand niet vooruit maar zijdelings rennen?....
De dansstijl van deze meneer moest mijns inziens dè aanschouwelijke voorstelling zijn van een kruising tussen hond en krab… schrijlings!
Tot mijn spijt, olfactorisch gezien dan, hief deze heer zijn armen wèl in de lucht…

(Wordt vervolgd)

Met dank aan onze gastblogster tijdens de maand van de gastblogger.

Man, man, man

Woensdag 7 januari 2009, voorwaar een historische dag.
Na jaren twijfelen en “erover praten”, zou ik eens een initiatielesje SALSA volgen. Geheel gratis, dus risicoloos.
Meteen het aangename aan het aangename koppelend werd het plan opgevat om er een meidenavond van te maken. Twee kenden elkaar al in levende (o)lijve, het derde meisje zou de andere twee eindelijk, na weken chatten en wederzijds bloggen, ontmoeten.

Alle drie content om die blijde ontmoeting (wild guess).

Picture this: 3 meiden zònder (fysiek aanwezige man) naar een salsa-les. Alle drie “wijs” genoeg om zich niet om dat kleine detail te bekommeren. Moest kunnen, het zou leuk worden.
En we waren niet de enigen. Nog andere vrouwen boden zich schaamteloos alleen aan, wat meteen het typische dansles-fenomeen opleverde: manifest méér vrouwen dan mannen PLUS de aanwezige mannen waren uiteraard gekoppeld (lees: onder zachte dwang op sleeptouw genomen door hun respectievelijke andere helften).

Resultaat: enkele (uiteraard single) vrouwen mochten chinese-vrijwilligers-gewijs de rol van man op zich nemen. Hup, gezwind naar de overkant!
Eén van de drie hoofdrolspeelsters van dit verhaal liep òòk moedig over en werd voor de gelegenheid even “van het sterke geslacht”.

Basisstapjes leren, slechts 3 van de 4 maten stappen, lichtjes wiegen met de heupen en losjes zwaaien met de armen, NIET huppelen aub en oefenen, oefenen, oefenen.
Eerst alleen, dat wilde nog wel lukken.
Daarna (oh jeeezes!) gekoppeld.
In een dubbele cirkel graag, mannen aan de buitenkant, dames aan de binnenkant.
Enkelen, met duidelijke last van een acute identiteitscrisis, kozen resoluut voor de verkeerde cirkel….Néén, het waren niet de tijdelijke man-vrouwen (zij wisten exact waar de buitencirkel was).
Eens de commotie geluwd, mochten we eraan beginnen. Niet op mekaars tenen trappen graag, niet naar de grond kijken!

Olijf mocht met haar man-vriendin dansen… fijn, lekker veel lachen :)

MAARRRRR… plots, geheel onverwacht gebeurde het.

(wordt vervolgd)

Met dank aan onze gastblogster tijdens de maand van de gastblogger.

De ultieme tips van Lie

Met deze tips keren we terug naar de keuken..
Of meer bepaald naar de supermarkt: neem nu die grote verpakkingen - de zogenaamde 'familiepakken' (laat me kipfilets als voorbeeld nemen).

Thuisgekomen verdeel ik deze in vb 5 porties: 4 delen marineer ik elk verschillend, 3 delen hiervan gaan in de diepvries en 1 deel hou ik voor het avondeten. Die overige portie deel ik nog eens in 2 ongelijke porties (kan u nog volgen?). 1 portie snij ik in hapklare stukjes/reepjes, de kleinere portie snij ik gewoon in grove stukken en beide delen bak ik goed op. De portie met de grove stukken krijgt het gezelschap van een sjalotje, kruiden en wat mayo en dat mix ik - zo heb ik kipsla voor tussen mijn boterhammen. De 2de portie hou ik voor een slaatje of eet ik met guacamole (koud of warm .. keilekker gewoon!!). Nu lijkt het alsof ik een hele week kip eet maar omdat ik verschillende kruiden gebruik valt dat best mee en een groot deel verdwijnt in de diepvries.
En nu ik u heb laten kennis maken met mijn gierige kant kan ik beter even verderdoen .. Meng niet teveel ingrediënten op voorhand zodat je eventuele overschotjes nog kan gebruiken. Geraspte worteltjes zijn lekker met wat sla, komkommer, gegrilde aubergine, wat pijnboompitjes en vinaigrette maar héél deze combinatie kan je niet meer gebruiken in een veggie-lasagne..
Zo, bij deze liet ik een stukje van mijn single-kitchen zien, ik hoop dat u er iets aan hebt gehad :-)

Met dank aan onze gastblogster in het kader van de maand van de gastblogger.

Nog meer tips

Ook al ondervonden dat sommige voedingswaren wat duurder zijn geworden? Op de markt kan je af en toe wel eens 'zaakjes' doen maar dan ook meestal als je in 'grote' hoeveelheden koopt - zoals heuse groentenpakketten en per kilo of per doos. Meestal is dat wat veel voor ne mens alleen .. tenzij je een single vriend/vriendin meeneemt om te gaan markten en het groentenpakket, die kilo mandarijnen en dat kistje litchi's door 2 (of 3) deelt! Uiteraard gaan we voor/tijdens/na het markten gezellig koffie drinken :-)

Noteer leuke adresjes die besproken worden op de regionale zender of probeer dat leuk-uitziend cafeetje/koffiehuisje uit (mijn 'lijstje' heb ik steeds mee in m'n agenda). Ben je alleen op stap? Neem dan een goed boek mee. Ben je nu net de enclyclopedie van de wereldgeschiedenis 1ste Eeuw v.Chr. - Middeleeuwen aan 't lezen of vind je een krant wat onhandig, doe jezelf dan een dwarsligger cadeau - o.a. te koop in de Standaard Boekhandel. I looove my dwarsliggers en sleur er 9 van de 10 altijd wel eentje mee.

Met dank aan onze gastblogster in het kader van de maand van de gastblogger.

Huishoudtips voor singles

Vriendinnen en ik wisselen wel eens ideeën uit die het huishouden van een single zouden kunnen vergemakkelijken ... en wie ben ik om die voor mezelf houden?

Moest u deze tips&tricks reeds kennen dan .. euhm .. tja, heb je niet veel aan deze post gehad en heb ik u gewoon verveeld. Blijft er nu eentje hangen dan is dat leuk meegenomen (zowel voor u als voor mij). Owkay, let's go..
- soep vries ik in in 'dagporties'. Hiervoor gebruik ik diepvrieszakjes en die gebruik ik ook om kleine ruimtes/gaatjes in mijn diepvries op te vullen ('t is natuurlijk wel iets minder goed voor het milieu...). Ik gebruik een kommetje (type ontbijtkom) om het diepvrieszakje makkelijker te kunnen vullen, al de zakjes zet ik dan in het deksel van mijn 'mosselpot' en het eerste uur gaat alles zo de diepvries in. Nadien herschik ik de zakjes in m'n diepvries.

- een quiche verdeel ik denkbeeldig in 2 of 4 stukken en ieder stuk 'beleg' ik verschillend (vb gedeelte met hesp en brocolli, gedeelte met groentjes). Op die manier eet ik dan wel 2 of 3 dagen quiche maar niet steeds dezelfde quiche.

- hetzelfde voor een home-made pizza.

- een brood in de diepvries is handig maar om te voorkomen dat de sneedjes hardnekkig aan elkaar blijven kleven neem ik een andere broodzak, knip horizontaal brede 'repen' af en die stukken papier steek ik tussen iedere 4 sneetjes brood.

- een dosis soep/bouillon in de diepvries is ook handig meegenomen bij het aanbreken van de winter (met grieptoestanden in het achterhoofd..).

(wordt vervolgd)

Met dank aan onze gastblogster in het kader van de maand van de gastblogger. Wil jij ook een stukje van jou zien verschijnen op deze blog, mail het dan naar oponseentje@gmail.com

Een buis voor de single

'Of ik AL kinderen had?' Zo begon het gesprek met iemand die ooit in de wiskundeles naast me zat en nu na 15 jaar toevallig mijn professionele pad kruiste.

Het was niet 'En anders, kindjes misschien?' Het was een duidelijke vraag naar hoe goed ik het al gedaan had in dit leven en waar ik 'al' stond. Het was een vraag om nadien een score te kunnen geven aan mijn leven en het al dan niet als succesvol te beschouwen. En de kinderen, die zorgden zeker voor bonuspunten. Maar het was dus een neen.

Ik twijfelde even, ik kon antwoorden dat ik me al 10 jaar van hormonenkuur naar IVF-behandeling sleepte en al 21 miskramen en evenveel depressies achter de rug had. Maar ik deed het niet, ik ben altijd al hoffelijk geweest.

En toen werd er gecheckt of ik misschien op andere vlakken bonuspunten kon verdienen 'En... 'al' getrouwd?'

Maar helaas, opnieuw werd er niet gescoord. Ik voegde er zelfs aan toe dat ik zelfs geen lief had, wat me zeker enkele strafpunten zou opleveren. En toen kreeg ik als antwoord: 'Tjah, dan is het moeilijk om kindjes te hebben hé'.

Ik kreeg instant medelijden met zoveel naïviteit, had nu niemand het arme kind uitgelegd hoe kinders gemaakt worden?

En net toen ze zich omdraaide, besefte ik dat ik wel had kunnen meedoen aan haar scorespelletje. De volgende vraag kwam net niet uit mijn mond: 'En...al gefrustreerd en ongelukkig?'

Met dank aan onze gastblogster in het kader van de maand van de gastblogger.

Boerenbedrog, die vakanties!

Ik denk dat het voorjaar de mooiste tijd van het jaar is. Niet alleen worden de dagen langer en is het weer steeds mooier, bovendien is er dat heerlijke vooruitzicht: vakantie. Het voorjaar is de tijd van dromen, van verlangen naar die dagen in de zon, de bergen, die leuke stad, wat dan ook, voor elk wat wils.

Je werkt je nog door allerlei zware en minder zware dossiers heen, wetende dat er snel een einde aan komt, dat de vakantie lonkt. En je weet ook heel goed dat je niet alle dossiers af zal krijgen. Maar die zijn dan voor NA de vakantie en daar wil je nu even niet aan denken. Als het ietwat mogelijk is, schuif je zelfs de allervervelendste, moeilijkste en minst interessante dossiers nog even voor je uit... Yes!

En dan is 't zover, dan is 't vakantie. Die periode waar je zo lang hebt naar uitgekeken. Plezant, je ontdekt nieuwe werelden of je ligt 14 dagen in de zon, het maakt niet uit. Het is gewoon tof, lekker niets doen, of doen waar je lekker zin in hebt. En als 't meezit voor de single, misschien zelfs een lekker vakantielief!

Ik denk ook dat de moeilijkste periode van het jaar, de week na het verlof is. Zelfs al is er nog een mooie nazomer en zijn de dagen nog lang. Het vooruitzicht biedt heel wat minder: de koude winter, geen vakantieplannen meer, gewoon werken, de dagelijkse sleur. Je hebt de vakantieblues.

Ik ben ervan overtuigd dat die week voor singles nog veel zwaarder weegt. De vakantie was immers een climax van sociale contacten. Je reist in groep of met je vrienden, en zelfs als je alleen op reis gaat, leer je veel mensen kennen. Plots is dat allemaal gedaan, en zit je 's avonds weer alleen in je eenzame zetel... met – als het even tegenzit – die allervervelendste, moeilijkste en minst interessante dossiers van je werk, die intussen wel heel dringend moeten worden aangepakt.

Ik wou dat het weer lente was!