Leve de e-mail!

Een mailtje opstellen en wat namen van vrienden aanklikken, meer is er soms niet nodig om jezelf een zalige dag cadeau te doen.

Zo ook dit weekend toen we met een bonte bende afzakten naar Côté jardin, de muzikale picknick in de Bijloke. De jongste van ons gezelschap was 3 weken, de oudste 83. En er waren diverse nationaliteiten, singles en koppels, homo's en hetero's, goed en minder goed te been zijnde mensen, ... Iedereen bracht iets mee om te eten en te drinken en zo konden we smullen van een overheerlijk buffet, gaande van asperges à la Flamande tot Iraanse aubergineschotel. Dit alles met prachtige muziek op de achtergrond en een schaduwbrengend zonnescherm boven het hoofd.

Leve dus de mail en leve de forwards waardoor je zonder veel poespas mensen bijeen kan brengen. Mensen die vervolgens aan de praat geraken en zo ontdekken dat ze bij elkaar om de hoek wonen.




17 euro voor al wie dit leest

Morgen krijg je bij De Standaard een vrijkaart voor Track en een gidsje. Samen zijn die 17 euro waard.

Spoed je dus maar naar de dichtstbijzijnde krantenwinkel voor dit mooie cadeau. Zeker als je op 17 juni meegaat met ons. Er zijn ondertussen al 7 deelnemers. Jij kan ook nog mee na een mailtje naar oponseentje@gmail.com.

Even benadrukken dat je ook welkom bent als je ons van haar noch pluim kent (voor zover dit nog het geval kan zijn als je hier af en toe komt meelezen en dus alles weet over onze angsten, twijfels en zotte belevenissen). Ook op onze vorige activiteiten waren er altijd volslagen onbekenden en een aantal onder hen zien we ondertussen regelmatig. Hoe kan het ook anders als de lezers keer op keer zo'n sympathieke mensen blijken te zijn?

Lange afstand? Nee, dank je.

Zus lag in het ziekenhuis, dus liet ik mijn Spaanse thuis even voor wat het was en vloog richting Belgische bodem. De controle aan de douane ging tergend traag voorbij. Aangezien de s-vormige wachtrij met korte bochten (zodat het meer op een ssss-rij leek) je om de vijf minuten weer andere mensen in de ogen deed kijken, was er tijd genoeg om mijn medereizigers in mij op te nemen. In de hoek, niet meeschuivend, stond een koppel. Hij duidelijk Spaans, zij vermoedelijk Belgisch, aangezien op deze luchthaven van maar twee landingsbanen op dat moment geen andere vlucht vertrok. En maar kussen en omhelzen en afscheid nemen, elke keer opnieuw, de sluizen openlatend en met een pruillip tot aan de hakken van haar veel te hoge botten. In vergelijking met haar bleef hij er pijnlijk stoïcijns bij. Zij daarentegen was een en al emotie en ook al gaf ik het niet graag toe, ik wist maar al te goed wat ze voelde. Ik had er zelf meer dan eens gestaan, in die hoek, aan zijn hals. Ik van Gent, hij van Luik – of erger nog – Algerije. Alsof de hele wereld verging en je niet wist hoe die tijd zonder elkaar te moeten overbruggen. Ik wou dat ik mezelf van toen even op de schouders kon tikken: “Kijk eens, zoetje, kijk eens hoe goed ik het doe, alleen zijn. Ik voel me zelfs veel gelukkiger nu.” En vooral: “Eigenlijk wil ik nooit meer opnieuw in je schoenen staan.” Een lief? Ja, graag, maar niet op die manier. Niet meer.

Geluk: de invloed van je geslacht en burgerlijke staat

Hierbij het beloofde vervolg op het stukje van een paar dagen geleden.

Professor Cargan bestudeerde de invloed van geslacht en burgerlijke staat op geluk. In de categorie 'gehuwden' maakte hij een onderscheid tussen mensen die voor het eerst gehuwd zijn en mensen die hertrouwd zijn. In de categorie 'vrijgezellen' onderscheidde hij mensen die nooit getrouwd zijn en mensen die gescheiden zijn. Die vier bestudeerde groepen werden ook opgedeeld naar geslacht.

Het geluk van de gehuwden

Hoewel de verschillen tussen gehuwden klein zijn, kunnen we toch een volgorde opstellen (van het gelukkigst naar het minst gelukkig):
1. de vrouwen voor wie het hun eerste huwelijk is
2. de mannen voor wie het hun eerste huwelijk is
3. de hertrouwde mannen
4. de hertrouwde vrouwen

Een eerste huwelijk lijkt dus meer geluksgevoelens te genereren dan hertrouwen.

Het geluk van de vrijgezellen

Ook bij de vrijgezellen zijn er kleine verschillen waarneembaar voor het geluksniveau. Daar is de volgorde (van het gelukkigst naar het minst gelukkig):
1. de gescheiden mannen
2. de nooit gehuwde vrouwen
3. de nooit gehuwde mannen
4. de gescheiden vrouwen

Gescheiden zijn is voor vrouwen blijkbaar nadeliger dan voor mannen.

Het geluk van iedereen
De opsplitsing volgens geluksscore maakt het mogelijk om een uiteindelijke rangschikking te maken voor alle combinaties.
Opnieuw zijn de verschillen klein, maar de volgorde is wel de volgende (van het gelukkigst naar het minst gelukkig):
1. de gehuwde vrouwen
2. de gehuwde mannen
Onderaan de lijst bungelen alleenstaande mannen en alleenstaande vrouwen.

Wie is het gelukkigst: koppels of singles?

Een tijdje geleden kreeg je bij De Standaard gratis The World Book of Happiness. Sindsdien ligt dat boek bij mij in het toilet. En zo word ik bij iedere kleine en grote boodschap een beetje gelukkiger...

Ik las net een interessant stukje dat ik alle singles die hier meelezen niet wil onthouden. Het is geschreven door professor Leonard Cargan uit de VS. Deze professor volgde 22 jaar lang gehuwde stellen en singles.
Hieronder lees je wat hij te zeggen heeft over de vraag: wie is gemiddeld het gelukkigst, koppels of singles?

Wat men denkt: vrijgezellen zijn gelukkiger dan gehuwden

Omdat we ervan uitgaan dat vrijgezellen minder verantwoordelijkheden hebben, overheerst het stereotiepe beeld dat ze gelukkiger zijn dan gehuwden. Om na te gaan of dat een mythe dan wel een feit is, moeten we eerst weten welke factoren belangrijk zijn voor geluk.

Voor wie gehuwd is, zijn de belangrijkste zaken die bijdragen tot geluk huwelijk, liefde en kinderen. Voor vrijgezellen zijn dat vrienden en persoonlijke groei.

Het grootste onderscheid tussen de geluksfactoren van gehuwden en alleenstaanden betreft de rol van het huwelijk en kinderen. Dat is gek: hoewel de meeste vrijgezellen ervan overtuigd zijn dat ze in de toekomst zullen trouwen, kennen ze wat hun geluk betreft het huwelijk weinig belang toe.We stelden tegelijk vast dat alleenstaanden voor hun geluk wel meer belang hechten aan kinderen. Dat zou het toenemende aantal adopties en geboortes bij eenoudergezinnen kunnen verklaren.


Wat het onderzoek uitwijst: gehuwde mensen zijn gelukkiger dan ongehuwde

Mensen ontlenen hun geluk vooral aan andere mensen. Hun genegenheid voor en mening over ons heeft de sterkte invloed op ons geluksgevoel.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat de stereotiepe opvatting over vrijgezellen en geluk een mythe is, hoewel beide categorieën zeggen gelukkig te zijn. Zowel nationale onderzoeken als onze eigen bevindingen tonen steeds weer aan dat gehuwde mensen gelukkiger zijn dan ongehuwde.


In een volgend stukje lees je hier meer over wat professor Cargan ontdekte over de invloed van geslacht en burgerlijke staat. Wie is het gelukkigst: gescheiden vrouwen of gescheiden mannen? Zijn nooit-gehuwde vrouwen gelukkiger dan gescheiden vrouwen?

Gezien op Facebook

Maandag: Anne heeft een relatie. (20 vind-ik-leukjes)

Dinsdag: Het is ingewikkeld. (3 medelevende reacties)

Donderdag: Anne is vrijgezel. (5 medelevende reacties en 1 vind-ik-leukje)

Maandag: Anne heeft een relatie. (10 vind-ik-leukjes)

En u, doet u het op z'n Annes? Of hebt u er vrede mee dat uw FB-burgerlijke-staat soms de werkelijkheid niet weerspiegelt?

Nooit meer alleen op restaurant

Ik heb al verschillende reizen op m'n eentje achter de rug. Het grote voordeel daarvan is dat je veel gemakkelijker in contact komt met andere mensen dan wanneer je samen met anderen reist.

Maar er zijn ook nadelen. Een daarvan is dat je soms alleen zit te eten op restaurant. Een boek of je eigen reisdagboek zijn dan een oplossing, maar erg gezellig vind ik dat toch niet.

Nu las ik in een artikel van De Standaard dat er een nieuwe site is waarop vrouwen een lokale tafelgenote kunnen zoeken voor op reis. Invite for a bite is er enkel en alleen voor vrouwen, omdat ook mannen toelaten tot die site er nogal snel een verkapte datingsite van zou maken.

Heren, als jullie dus ook een dergelijke site willen, zal er dus niets anders opzitten dan er zelf een uit de grond te stampen.

Hoe overleef ik een regenachtig weekend?

Plunder de afdeling reisgidsen in de bib.

Breng vervolgens een bezoek aan de boekhandel en verwen jezelf met een Trotter, Lonely Planet, Rough guide of 100%-stedengids (daar krijg je momenteel trouwens gratis eentje van Maastricht bij).

Ga naar huis om je in je knusse zetel neer te vleien met al je aanwinsten. Of voor de ongeduldigen die niet kunnen wachten tot ze thuis zijn: spring ergens binnen waar je bij een koffie alvast kan beginnen te lezen. Tip voor de Gentenaars: het Paard van Troje op de Kouter.

Lees en zie jezelf al fietsen in de zon, wandelen door ongerepte landschappen, struinen door de gezellige straten van nu nog onbekende steden.

Plots hoor je geen regen meer tikken tegen je raam, zijn al de muizenissen in je hoofd naar verre oorden vertrokken en ben je weer enthousiast als een klein kind.

Reizen in m'n hoofd, een stuk vakantie dat ik niet meer zou willen missen.

Wie gaat er mee naar Track?

Op 12 mei gaat in Gent Track van start, de opvolger van het spraakmakende 'Over the Edges' (ja, met die rottende ham van Jan Fabre rond de zuilen van de universiteitsaula).

41 internationale kunstenaars werden uitgenodigd om nieuw werk te creëren in enkele stadswijken van Gent.

Het resultaat willen wij graag eens bekijken met onze eigen ogen.

Dus nodigen we jullie graag uit om op zondag 17 juni met ons op stap te gaan. We spreken af om 13.30 uur aan het SMAK (vlakbij het station van Gent Sint-Pieters) en trekken dan gewapend met een plannetje van kunstwerk tot kunstwerk. Omdat we ook graag de niet-Gentenaars erbij willen, gaan we dat te voet doen.

Wil je mee? Laat het ons dan weten via oponseentje@gmail.com.

Graag tot dan!

Steeds meer singles

De ideale man, een van onze trouwe lezers, zag deze lange, maar interessante televisiereportage over singles en mailde ons deze link zodat je ze ook op internet kan bekijken.

Even een korte voorstelling van deze uitzending.

Waarom hebben steeds meer mensen moeite met het vinden van een relatie? Er komen steeds meer singles bij. De relatie is niet meer perse de norm. De rol van de vrouw is veranderd, de maatschappij is veranderd.

VARA-presentator Frank Evenblij interviewt diverse singles over het single zijn en deze maatschappelijke ontwikkeling en gaat naar een groot single feest in Hoofddorp. Frank Evenblij spreekt met onder anderen singles: Herman Brusselmans, Do, Goedele Liekens, trendwatcher Thomas Spronk. Met columns van Hanna Bervoets en Midas Dekkers.

Wat zijn de lievelingsgroenten van singles, hebben singles meer seks, single vrouwen met een kinderwens, internetdaten, singlefeesten die veel weg hebben van een veekeuring, ...: het komt allemaal aan bod.