Wat is een goede basis voor een relatie?

Hierbij graag een interessant stukje van Kleine Mafketel on the move.

Recente overpeinzingen, gebeurtenissen en gesprekken drijven mij tot nog een blog-bericht dat waarschijnlijk weer vooral barstensvol met goeie (al zeg ik het zelf) vragen zal staan…

De hamvraag van vandaag is eigenlijk: wat is een goeie basis voor een relatie? Wat doet je besluiten om al dan niet een engagement naar een man/vrouw uit te spreken? En moet je dat altijd zo haarscherp aflijnen?

De feiten? Goed, ik ben al zo’n vijf jaar single (om eerlijk te zijn, ik ben de tel kwijt geraakt, maar de laatst betrokken partij beweerde dat het zo is de laatste keer dat wel elkaar spraken…). ‘t Is niet dat ik niet buiten kom en geen mensen ontmoet (de mensen die mij goed kennen liggen nu waarschijnlijk dubbel bij het idee alleen al), niet dat ik geen mannen ontmoet die ik leuk vind, en ook niet dat ik nooit verliefd word. Ik zou op elk van de bovenstaande zeggen: integendeel!
Verliefdheden, ja, die zijn mij wel bekend, af en toe heb ik ineens zo’n crush, ik wil er helemaal voor gaan, maar elke keer loopt het ergens fout. Ik heb al veel nagedacht of daar ergens een lijn valt in te trekken, maar mijn conclusie is dat het niet zo eenduidig is. Mensen zijn bang, ja, dat denk ik wel. Maar verder zou ik niet durven zeggen dat het telkens op hetzelfde scenario neerkomt ofzo. Pech gehad met omstandigheden en wederkerigheden, een foute inschatting van intenties of persoonlijkheid. Niet dat het zo slechte jongens waren, maar blijkbaar nooit de combinatie van juiste plaats, juiste tijd, juiste ander…

Sommige mensen vinden het gek als ik oprecht kan zeggen dat ik meerdere mensen graag zie. Natuurlijk zie ik veel mensen graag, de ene misschien wat intenser dan de andere, daar niet van. Misschien heb ik gewoon een groot hart met veel liefde, want als één iemand (M/V) al die liefde in zijn eentje over zich krijgt, nee, dat zou écht van’t goede teveel zijn, denk ik dan.

Zou het kunnen dat onze ideeën over relaties te zeer ge’Holiwood’iseerd zijn? Gedurende vele eeuwen was het huwelijk een voornamelijk economische aangelegenheid, een tactische beslissing. Liefde is altijd mooi meegenomen natuurlijk. En ik kan wel zeggen, in deze financieel harde tijden, lijkt mij dat nog steeds een economisch interessante zet, als koppel huisvesting organiseren. Maar dit gaat een beetje voorbij aan het onderwerp van deze post…

Mijn vraag was: is zo’n plotse verliefdheid een uitgelezen startpunt voor een relatie, met iemand die je eigenlijk nog helemaal niet kent, waarmee je nog geen geschiedenis deelt en slechts oppervlakkig enkele feitjes weet en weinig zicht hoe die persoon in’t leven staat? Ik heb met momenten zeker gedacht van wel, maar op dit moment geloof ik daar duidelijk niet in.
Om eerlijk te zijn heb ik als kind al zo vaag een idee gehad dat een “verstandshuwelijk” nog zo geen dwaas idee is. Je kiest iemand omdat die persoon om goeie redenen bij jou lijkt te passen, omdat je een aantal belangrijke parameters (die verder gaan dan uiterlijk en inkomen!) overweegt. Ik ben er nog steeds van overtuigd als je een goeie match hebt, waar je je gewoon goed bij voelt, dat dat een vruchtbare bodem zou kunnen zijn voor een duurzame liefde, iets dat op meer gebaseerd is dan, tja, momentane chemie?

Vraag aan jullie koppels: wat bindt jullie als koppel? Waarom zijn jullie na X aantal tijd nog steeds samen? Is dat omdat je de enige persoon gevonden hebt die je kan graag zien? Overweeg je regelmatig andere denkbare opties? Of heb je ergens een keuze gemaakt, die jullie nu waarmaken, zonder veel bezig te zijn met mogelijke andere opties? Welke behoeften worden vervult binnen jullie relatie, welke elders, en ben je daar tevreden mee?

Vraag aan de singles: wat verwacht je van een potentiële partner? Wanneer is single zijn meer wenselijk dan een relatie, en wanneer andersom? Welk engagement verwacht je van een partner? Moet een kandidaat onmiddellijk volledig overtuigd zijn en een duidelijk “ja, we hebben een relatie” kunnen geven, of is er ruimte voor twijfel, voor voorzichtig aftasten naar de mogelijkheden en het al dan niet matchen? En hoe lang laat je die ruimte voor onzekerheid en twijfel?

Voor mij is het ondertussen wel duidelijk dat niet alle behoeften en verlangens ingevuld moeten(/mogen?) worden binnen de relatie, er zijn ook vrienden daarbuiten die nog steeds heel erg veel kunnen betekenen. Maar wat wel en wat niet?
In hoeverre speelt een al dan niet gedeeld wereld- en mensbeeld een rol in het succes van een relatie? En ideologische standpunten? Heeft een koppel een gezamenlijk doel nodig, iets om samen over te dromen en voor te vechten? Hoe belangrijk is fysieke aantrekking? (in het begin en na een steeds langere wordende tijd?)
Ik heb de indruk dat ik vandaag voorbij de vragen van gedeelde of individuele hobbys? Opleidingsniveau, inkomen, uiterlijke aantrekking etc sta. Ik wil niet zeggen dat dat geen relevante overwegingen zijn. Maar ik wil nog een laag dieper graven… Of denken jullie dat ik het te ver zoek? Dat het banaler is dan dat?

Nu alvast bedankt voor jullie eerlijke gedachten die jullie hier rond willen uitwisselen!

watten enzo...


‘Morgen ga ik naar de winkel en ga ik me een pak watten kopen!’
Deze uitspraak doe ik als het me ‘teveel’ word, als ik ‘in de watten’ wil gelegd worden... door een man, door ‘een lief’.
Met periodes heb ik daar geen last van en huppel ik door het leven. En dan zijn er periodes dat het lastiger wordt: dan weegt het om mezelf op te peppen, voor mezelf te (moeten) zorgen.
Dan wil ik iemand die ziet en zegt dat het een zware en intensieve dag is geweest, vervolgens ‘de regie’ even overneemt en mij in de watten legt.
Ik betrap me er in zo’n periode op de ‘vrouwenfilms a la Jane Austen-toestanden’ te willen bekijken. De voorspelbaarheid, suikerzoetheid en het laagje sprookjesvernis druipt eraf in zo’n films (na allerlei ingewikkeldheden eindigt de film in een huwelijk) en ik weet ook dat het stuk ‘na het huwelijk/het echte (samen)leven’ niet getoond word, maar even, heel even, leg ik dat naast mij neer en geniet van de ‘wattige’ momenten...

Pleidooi voor downdaten

Een lezeres mailde ons een link naar dit artikel waarin (single) filosofe Simone Van Saarloos stelt dat hoogopgeleide vrouwen moeten gaan downdaten. Want het wordt steeds moeilijker om een hoogopgeleide man te vinden. Daarnaast ziet Van Saarloos nogal wat nadelen aan relaties tussen 2 hooggeschoolde partners: ‘Liefde tussen twee hoogopgeleiden is niet alleen ongelooflijk lustdodend, maar bovenal ontzettend improductief en maatschappelijk onverantwoord’, vindt Simone.

En wat denkt u ervan?

Brei nu je ideale bedpartner

Een vriendin van mij organiseert sinds een paar jaar creatieve avonden. Ze nodigt dan enkele vriendinnen uit en we breien en haken een hele avond dat het een lieve lust is. Bovendien zorgt de gastvrouw steevast voor lekkere thee en gebak. Die avonden zijn altijd genieten, ook al omdat er in dergelijk vrouwengezelschap meer dan eens ongecensureerde straffe verhalen naar boven komen. Dat je de gesprekspartners niet in de ogen moet kijken als je gênante verhalen vertelt, maar gewoon naar je handwerk kan kijken, helpt bij het lossen van de remmen. Dat er geen mannen in de buurt zijn op wie je een positieve indruk wil nalaten, helpt al evenzeer. Dus is het bij ons vaak gieren van het lachen. De laatste keer verloren we zelfs zo de tijd uit het oog dat ik de laatste bus miste. Gelukkig kon ik toen gaan couchsurfen bij een van de aanwezige vriendinnen.

Vanmorgen kreeg ik een mail van de organisatrice van de creatieve avonden. Omdat er nogal wat single vrouwen in het gezelschap zijn, stelde zij dit nieuwe breiproject voor: het breien van onze ideale bedpartner. 't Zal wel veel werk zijn, maar een mens moet er iets voor over hebben, niet? Interessant is dat er verschillende modellen beschikbaar zijn, want wij vallen niet allemaal op dezelfde man. Tenminste, dat hopen we. Want anders zou dit wel eens de heerlijke rust en vrede in ons creatieve clubje kunnen verstoren...

De single en zijn werk

Een vriendin van mij heeft een halftijdse baan. Niet meteen de job van haar dromen, maar ze denkt er niet aan iets anders te zoeken. Haar werk valt namelijk prima te combineren met haar kleine kinderen. Het gezinsleven, da's momenteel haar prioriteit, al steekt het wel eens dat dit werk haar verre van op het lijf geschreven is.

Haar zus die single is, heeft een voltijdse baan. Eigenlijk een meer dan voltijdse. En boeiend bovendien. Maar toch knaagt het ook wel eens bij haar.

Een leidinggevende job waar je zo veel tijd en energie in steekt, dat betekent ook vaak laat thuiskomen en uitgeput neerploffen in de zetel. Haar sociaal leven staat dus op een laag pitje en haar kansen om ooit nog eens op een passende partner te botsen, schat ze niet erg hoog in.

Ze verdient erg goed haar brood: een aardig loon, firmawagen, maaltijdcheques, ... Toch stelt ze zich de vraag of het dit is wat ze wil in het leven. Een pak meer geld verdienen dan ze eigenlijk nodig heeft. Al weet je natuurlijk nooit hoeveel betalende hulp je ooit als single oudje nodig zal hebben.

Dat je als mama een deeltijdse job hebt en als single een voltijdse, iedereen vindt dat normaal. Maar is het dat wel? Zou je het als single zonder kinderen niet beter een beetje rustiger aan doen als dat financieel haalbaar is? Genoegen nemen met minder geld, maar meer tijd voor een sociaal leven. Want is een uitgebreide vriendenkring en een stevig netwerk niet iets dat je als single veel harder nodig hebt dan geld?

En hoe haalbaar is dat in de praktijk? Want zijn de meest boeiende jobs ook niet dikwijls de meest vermoeiende? En is je droomjob eigenlijk wel beschikbaar in deeltijds formaat?

Fietsen bij vriesweer

Ja, het was berekoud. En nee, de zon was lang niet altijd van de partij. Maar toch besloten we op fietstrip te vertrekken.

Want met elke grens die je verlegt, nemen je mogelijkheden toe. Singles die het aandurven alleen te gaan reizen, wandelen, fietsen of op café te gaan, zijn vrijer dan zij die het niet aandurven.

Fietsers die nie pleuje voor het weer, zijn dat ook. Nadat we deze zomer fietsten bij 40°C verlegden we nu onze grenzen door dat te doen bij temperaturen net boven het vriespunt.

Af en toe eens uit onze comfortzone stappen, daar zijn wij voor. Maar het moet wel leuk blijven, vinden we. En deze trip bleek gelukkig naast grensverleggend ook plezant te zijn.

Met warme kleren kan je nagenoeg elke vierkante cm van je lijf bedekken. Zo hadden we het vaker te warm dan te koud.

Dat de suikerloze periode er net op zat en we onszelf af en toe konden verwennen met een pannenkoek of een warme chocomelk, was een meevaller.

De ontvangst 's avonds bij mensen thuis was ook hartverwarmend. Bedankt aan B. met haar loslopend konijn in huis, aan J. met de pastasaus die ons in vuur en vlam zette en aan B. en S. met hun enthousiaste verhalen.

Ook de bewondering die we overal oogsten, liet ons niet koud. Mensen kwamen spontaan op ons toe om te vragen waar die dappere vriesweerfietsers wel vandaan kwamen en waar ze naartoe gingen. We kwamen dan ook geen enkele andere gepakte en gezakte fietstripper tegen. Heerlijk, je zo eens een hoogst unieke, geschiedenisschrijvende sporter te voelen. Of hoe je je even Cancellara kan wanen, zelfs op je stadsfiets met je dikke sjaal en wanten.

Gezocht: coördinator

Een groepsblog voor singles in de ether houden, het is niet altijd eenvoudig. Bloggers komen en gaan. Dat komen heeft te maken met groot enthousiasme voor dit initiatief, het gaan met nog groter enthousiasme voor het nieuwe lief of voor andere projecten.

Toch krijgen we regelmatig te horen dat mensen veel hebben aan deze blog en het jammer zouden vinden als die er niet meer zou zijn.

Zo kwamen we op het idee om subsidies aan te vragen bij de Koning Boudewijnstichting. Wie niet waagt, niet wint, zo dachten we. Onze blog viel mooi binnen de doelstellingen van een van hun projectoproepen: mensen dichter bij elkaar brengen, empowerment van de single, meer begrip opwekken voor de specifieke situatie van de single, bijdragen tot meer verbondenheid in de samenleving. Ettelijke projectpagina's en contacten met de Koning Boudewijnstichting later kunnen we jullie goed nieuws brengen. We krijgen een budget dat volstaat om een deeltijdse coördinator aan te werven gedurende een jaar.

De bedoeling is dat die deze blog verder uitbouwt. Bijkomende bloggers zoeken, activiteiten organiseren, de blog meer bekendheid geven, ... De taakomschrijving is bijzonder boeiend, de werkuren zijn flexibel en je mag van thuis uit werken (wij hebben namelijk geen kantoor).

Mocht jij interesse hebben, schreeuw dan je enthousiasme hieronder vandaag nog uit en stuur ons een mailtje (oponseentje@gmail.com).