Eerste hulp bij daten

Pieter Embrechts test EHBD uit, het nieuwe boek van Annelien Coorevits dat vol praktische tips staat voor een eerste date.

Klik hier voor de link naar dit hilarische filmpje.

Spelletjesnamiddag

In eerdere berichten op de blog werd al eens gesproken over het organiseren van een spelletjesnamiddag.

Voor velen leek dit een fijne ontspannen manier om nieuwe singles te leren kennen. Wij vonden dat ook, dus we hebben de koe bij de horens gevat.

De locatie in Gent (café De Loge) werd reeds gekeurd en goedbevonden én een doodle werd opgesteld.

Enkel nog aan jullie om hem in te vullen. De datum die de meeste stemmen haalt wordt uitverkoren om onze spelletjesnamiddag te laten doorgaan.

Een grote spelletjes-strateeg hoef je niet te zijn, bedoeling is vooral een gezellige middag samen te hebben. Wat niet wil zeggen dat spelletjesstrategen zich hierdoor nu moeten uitgesloten voelen natuurlijk... :-) Iedereen is welkom !

Klik hier voor de link naar de doodle

We hopen op een grote opkomst. Wij zullen alvast voor een basis aan spelletjes zorgen.

Esben, Eef en Els.

Uitnodiging: bezoek Red Star Line Museum

Inpakken en wegwezen, dat hebben miljoenen mensen enkele eeuwen geleden gedaan richting het beloofde land, Amerika. Het land van de onbegrensde mogelijkheden, het land van de onontgonnen grondstoffen, het land waar je rijk kon worden. The American dream.
Veel mensen uit het toenmalige Europa, niet enkel Vlamingen, namen de boot van de befaamde Red Star Line rederij die zich had gespecialiseerd in het oversteken over de grote plas. Van Antwerpen naar New York, de nieuwe wereld.

Intussen weten we allemaal wel beter, is Amerika niet langer het beloofde land en is de rederij inmiddels ook op de fles gegaan.
Een nieuw museum bundelt nu tal van verhalen van die reizen, geeft ons een zicht op wat de immigranten van die tijd moesten doormaken. En het vertelt ons natuurlijk ook de geschiedenis van de rederij. Interessant als je het mij vraagt!

Op 24 november gaan wij dan ook inpakken en wegwezen, niet naar het beloofde land, maar naar het museum.
Als je er ook bij wil zijn, stuur dan een mail naar redstarline@hotmail.nl (let op: hotmail.NL).
Laat ons ook even weten vanuit welke stad je vertrekt, dan kunnen een aantal mensen misschien gezamelijk 'reizen'. Meer informatie daarover volgt dan via e-mail.

Als we met voldoende mensen zijn, dan reserveren we niet alleen tickets, maar ook een gids!

En na afloop gaan we een stukje eten. Waar hangt af van het aantal deelnemers, dus dat blijft voorlopig nog een verrassing. Ook voor mij :-)

Peter

Boekendate 4 (deel 4)

Natuurlijkis geen enkele formule of alternatief ooit perfect, iets wat wij mensen als conditie alleen maar te aanvaarden hebben, graag ofte niet graag.
Leentje die had deze keer het belletje waarmee ze tijdens de eerste date de tête-à-tête’s abrupt onderbrak thuis gelaten en daardoor viel het onvermijdelijk op wie veel en wie minder kon of wou het woord voeren. Alles wat in groep gedaan wordt vraagt om een bepaalde wederzijds respect, discipline en inschikkelijkheid opdat het verloop sereen zou zijn en iedereen aan bod komt.
Al is het zeker dat er niemand naar huis gegaan is en zich in dat opzicht tekort gedaan voelde.

De boekendate is voor mij een blijver, en met spijt moest ik al één aflevering verstek laten gaan…

Ook al was het academische kwartiertje intussen bijna een halfuurtje geworden, vrijdagavond waren we er nog maar met zijn drieën om kwart voor acht, was eventjes wenkbrauwengefrons onder elkaar -… en ook al is het spoeden om na het werk nog over huis te gaan (‘erst das fressen… etc.’) om toch op tijd aan tafel aan te schuiven.

Daarom de volgende oproep aan iedereen die dit leest : boekenwurmen leven niet van bloed… maar vers bloed is toch heel welkom op de volgende boekendate.

Aankondiging daarvan wordt zoals gewoonlijk te gepasten tijde meegedeeld. Dus hou deze blog in de gaten!

Met dank aan onze gastblogger. Ook jij kan mee bepalen welke onderwerpen er hier aan bod komen door je stukje te mailen naar oponseentje@gmail.com.

Boekendate 4 (deel 3)

Het resultaat van de gewijzigde formule, dat kon ik in eigenste persoon vaststellen tijdens de tweede uitgave. Uiteraard wou ik er ten allen prijze weer bij zijn, alleen al om de sympathieke prille contacten die ik gelegd had tijdens en net na de eerste date te kunnen bestendigen.

Lichtjes naast het net viste ik daar want ik herkende weinig of geen bekende gezichten onder de nieuwe groep deelnemers. Tja de zuiderse zon, daar kan ik niet tegen op…

Acht breinen, met zoveel waren we ongeveer, kunnen meer denken dan één enkel, en acht paar oren horen meer dan één paar. Dat is nog steeds de belangrijkste meerwaarde van de boekendate nieuwe stijl voor mij. Want in de vierde, die zoals gezegd plaatsvond afgelopen vrijdagavond, werd deze nieuwe stijl verdergezet.

Zeer interessante inzichten en meningen kwamen tijdens de boekenvoorstellingen op tafel die bij mij nooit zouden opgekomen zijn, iemand gooide iets in de groep waar iemand anders dan weer op inpikte om nog iets anders en heel onverwachts toe te voegen.
En dat de opkomst ook deze keer uitgedund en selecter was gaf de gelegenheid om iedereen rond de tafel beter te leren kennen. Aan ietwat gênante stille momenten die je in een tweegesprek zoals in een traditionele date soms moeilijk kan vermijden, gaf een groepsgesprek geen ruimte.

Het thema ‘boeken die je leven veranderden’ doet vrij vlug denken aan de groots opgezette en moeilijk doordringbare literatuur, dit is stellig een onterechte ongerustheid want de deelnemers lezen veel uiteenlopender en breder dan dit. De waaier bestaat uit verrassend verschillende genres, fictie en non-fictie, sentimenteel of biografisch, geïllustreerd of zonder afbeeldingen, …
mensen met heel uiteenlopende lectuursmaak te horen praten over wat hen passioneert in hun favoriete boeken is iets verrijkend en
zeer genietbaar en het zal dat altijd blijven voor mij.

Met dank aan onze gastblogger.

Boekendate 4 (deel 2)

Vanaf de tweede boekendate was er aan de formule gesleuteld om tegemoet te komen aan de verzuchtingen van verschillende daters : ze vonden het niet zo leuk om telkens opnieuw hetzelfde te vertellen over wat ze gelezen en meegebracht hadden, telkens weer aan een andere dater en dat nog wel in amper zeven minuten tijdsbestek.

Leentje Van Hoorde, die het lesgevende brein is achter het boekendate-concept, had hier naar oren gehad en vandaar het speeddate-motief geschrapt.

Dus vanaf deel twee geen korte intieme face-to-face dates meer aan aparte tafeltjes op een lange rij, maar wel een grote lange tafel voor één ononderbroken gemeenschappelijke groepsdate… (Wel, als ik het zó beschrijf klinkt het nogal kinky en bizar dus ik denk niet dat Leentje er in exact dezelfde termen over gebrainstormd heeft… en ik zou toch eindelijk eens moeten leren om niet àlles wat ik denk ook letterlijk op papier te gooien, einde van deze mental note).

Met het speeddating-thema verdween tegelijk ook een segment van geïnteresseerden die de eerste boekendate als dusdanig, te zeggen een volbloed spoeddate, opgevat hadden. Een ongewild komische inbreng aan de activiteit droegen zij bij, en ik maak van de gelegenheid gebruik om hen te bedanken daarvoor ! Zij waren de ongewilde Don Quijote’s van het datingverhaal die eigenlijk Don Juan wilden zijn… ach ja, wie kan het hen kwalijk nemen, we zijn toch wel allemaal mensen zeker?

Of, een andere manier van voorstellen is te zeggen dat bij de tweede affiche het kaf van het koren gescheiden werd, de nieuwsgierigen en de vrijbuiters van de ware boekenliefhebbers.

Maar om verder te doen; dus waarom ook niet voor een experiment gegaan bij de tweede boekendate?
Ideaal moment daarvoor in de zomermaand juli wanneer velen naar de zuiderse zon vertrokken waren en bijgevolg een lagere opkomst ook zonder een kristallen bol te voorspellen was…

Met dank aan onze gastblogger

Boekendate 4 (deel 1)

Eergisterenavond was ik weer eens op de afspraak in het Brazzacafé voor de jongste editie van de inmiddels beroemde schuine streep beruchte Boekendate.

Je herinnert je nog wel, de Boekendate is het originele initiatief dat als doel heeft om wanhopige singles samen te brengen die met niks beters hun eindeloze vrije tijd en eenzaamheid weten te verdrijven dan het ene na het andere metafysische romannetje te lezen.

Er zijn ondertussen al drie dates gevolgd op de allereerste afgelopen juni (waarvan ook op deze blog een verslag werd gebracht), en daarom leek het me ter gelegenheid van de vierde een uitgelezen moment om een tussentijdse status te posten.
Of met andere woorden, om te vertellen hoe deze succesformule in no time uitgebloeid is tot een massaal bijgewoond, gehyped en gecommercialiseerd literair evenement bigger-than-life-en-de Boekenbeurs.


Wie zijn ze, de fanatieke boekendaters? Wat drijft hen? Van waar zijn ze?
En wie weet waarom ze eigenlijk niet inschepen richting Syrië om te strijden schouder aan schouder met de rebellen?

Welkom vanaf morgen op deze blog voor een antwoord op deze en nog enkele andere interessante vragen.

Met dank aan onze gastblogger

Wat denken jullie van deze activiteiten?

Beste lezers van deze blog,

Ik heb twee voorstellen om een activiteit te organiseren:

1. bezoek aan Bozar in Brussel (wil ik al tijdje zelf nog eens doen, maar komt er op mijn eentje niet van)

2. spelletjesnamiddag (of -avond) in Gent (werd al door anderen voorgesteld op de blog).

Laten jullie weten wat jullie van deze voorstellen vinden? Zo krijg ik al een idee van de interesse ervoor.

Met dank aan onze gastblogster

Zoeken of net niet?

Vandaag heb ik het helemaal gehad. :-)

Opnieuw ben ik nog eens op internet gaan surfen op zoek naar fijne manieren om nieuwe mensen te leren kennen.

De speeddate en het internetdaten heb ik al gehad. Elke keer weer leg ik mezelf op om het niet meer opnieuw te doen. En toch is er telkens weer die verleiding...

Deze week overwoog ik zelfs het relatiebureau. Alweer veel geld voor iets waarvan je niet zeker bent of je geen kat in een zak koopt. Zijn er onder jullie mensen die daar ervaring mee hebben?

Mensen uit mijn omgeving zeggen steevast hetzelfde: "Het zal wel eens vanzelf komen. Je mag daar niet mee bezig zijn." :-)
Maar hoe kan je nu niét bezig zijn met iets wat je zeer belangrijk vindt?

Mensen die graag een huis willen of een nieuwe job: geen haan die er naar kraait dat je daar actief mee bezig bent.
Graag nieuwe mensen willen leren kennen (ook al is er hélemaal niets mis met de mensen die ik al ken) en hopen dat daar misschien eens iets meer uit komt, op de één of andere manier rust daar volgens mij toch nog steeds een taboe op. Of zo ervaar ik het toch.
:-)

Daarom dus mijn vraag: Hoe denken jullie erover? Iemand de magische tip om niét bezig te zijn met het uitkijken naar een leuke date als fijn verwennerijtje voor mezelf?

Met dank aan onze gastblogster. Jouw stukje is ook welkom bij oponseentje@gmail.com.

Naakt op date

'Adam zoekt Eva', zo heet het nieuwe datingprogramma waarmee een Nederlandse televisiezender in 2014 wil uitpakken. De kandidaten gaan er naakt op date, ontdaan van alle materiële opsmuk die toch maar de aandacht afleidt van de beide ware ikken waar het om draait.

Origineel is het idee wel, maar of ze kandidaten gaan vinden, dat lijkt me nog maar de vraag.

Zoals de trouwe lezers van deze blog misschien al weten, heb ik zelf de kans gehad om deel te nemen aan een gelijkaardig Adam-en-Eva-experiment, zij het zonder televisiecamera's in de buurt.

Ik heb toen vriendelijk bedankt, maar als er lezers zijn die het zien zitten om in hun nakie op partnerzoektocht te gaan terwijl half Nederland en Vlaanderen meekijkt, dan kunnen zij zich melden bij RTL.

BrazzaBoekDate nr. 4

Boekenwurmen aller landen, verenigt u! Brazza gaat boekdaten … Doe je mee?

Je verslindt boeken? Je houdt ervan om leeservaringen uit te wisselen? Je bent niet vies van een gezellige avond op café? Dan is boekdaten iets voor jou. Afspraak op vrijdag 18 oktober om 19.30 uur in Brazza Café in Gent.

Gratis en voor niets brengen wij je in contact met andere boekenliefhebbers. Happy single, gelukkig getrouwd, hard op zoek? Iedereen welkom. Neem plaats aan onze boekdatetafel voor een avond vol ontmoetingen rond boeken.

Wanneer? Vrijdag 18 oktober 2013, 19.30 u.

Waar? Brazza Café, Koningin Maria Hendrikaplein 66, 9000 Gent. Je kan in deze brasserie ook aperitieven en een hapje of een snack eten. De keuken blijft die avond open tot 19 u.

Meebrengen: het boek dat je leven veranderde