Badminton op dinsdag 3 december

Aanstaande dinsdag 3 december gaan we tussen 20 en 22 uur badmintonnen in Lochristi.

Mocht jij ook nog willen meedoen, stuur dan een mailtje naar oponseentje@gmail.com.

Aanrader: luistercd's

Alleen eten, dat vind ik een van de mindere kanten aan single zijn. Zelfs al eet ik regelmatig in het gezelschap van anderen, dan nog blijven er behoorlijk wat maaltijden op m'n eentje over. Ik grijp dan gemakkelijk naar een tijdschrift of combineer eten en tv kijken.

Nu weet ik wel dat dit niet gezond noch lijnvriendelijk is. Onlangs ontdekte ik een leuk alternatief: de luistercd uit de bib.

Sinds ik mij voor het eerst aan een dergelijk luisterboek waagde, luister ik af en toe tijdens het eten naar een of meerdere hoofdstukken. Erg fijn en niet zo vermoeiend voor de ogen als lezen. Bovendien durf ik wedden dat de verhalen die sommige mensen te horen krijgen van hun dagelijkse tafelpartner lang niet zo boeiend zijn als wat ik zo allemaal tijdens het eten te horen krijg...

Aanrader: blijf bij mij (Rika Ponnet)

Ik las 'Blijf bij mij' van Rika Ponnet en vind het een interessant boek.

'Je hechtingsstijl bepaalt je relatie', is de stelling die in dit boek wordt uit de doeken gedaan. Die hechtingsstijl ontwikkel je in je eerste 3 levensjaren.

Ponnet onderscheidt mensen met:
- weinig angst voor verlating / veel angst voor verlating
- weinig vermijding van intimiteit en binding / veel vermijding van intimiteit en binding

Op basis hiervan ziet ze 4 hechtingsstijlen:

de veilig gehechten: Intimiteit en binding vermijden ze niet en ze hebben weinig angst voor verlating.

de angstig gehechten: Intimiteit en binding vermijden ze niet, maar zij hebben wel angst voor verlating.

de afwijzend-vermijders: Zij vermijden intimiteit en binding. Ze hebben weinig angst voor verlating.

de angstige vermijders: Zij vermijden intimiteit en binding. Ze hebben veel angst voor verlating.

Omdat het type van de afwijzend-vermijders volgens Rika Ponnet veel voorkomt bij singles hierbij een stuk daarover uit het boek.

Afwijzend-vermijders kunnen gemakkelijk alleen leven. Ze voelen zich weleens eenzaam, hebben vaak een onbestemd gevoel van onvolkomenheid, maar kunnen dat moeilijk duiden. Ze verlangen minder naar nabijheid en intimiteit dan in de andere hechtingsstijlen het geval is en ze worden moeilijk of niet verliefd. Ze zijn goed vertegenwoordigd onder de singles, hebben ook vaker alleen korte relaties. Voor hen begint de ellende pas als ze een relatie hebben. Ze voelen zich dan snel verstikt. Afwijzend-vermijders onderhandelen vaak over meer ruimte. Ze bewaken hun grenzen. Tot daar en niet verder.
Angstig-gehechten doen er alles aan om hun partner dichterbij te brengen, afwijzend-vermijders doen het omgekeerde. Zij deactiveren hun hechtingssysteem, ze proberen de band met de partner 'onder controle' te houden. Daardoor ondermijnen ze vaak hun relatie, duwen ze hun partner weg. Ze maken hun partner kleiner, geven kritiek en devalueren. Ze richten hun aandacht op zijn of haar kleine kanten. Ze koesteren onhaalbare romantische verwachtingen waaraan de partner nooit zal beantwoorden, zodat zij het excuus hebben om zich niet (ten volle) te binden. Ze hebben altijd een vluchtroute klaar.


En, herkenbaar of net niet?

Oh, heerlijk, vermoeiend, nieuw lief

Op een dag is het zover: je hebt een lief. In je hoofd weerklinken tegelijkertijd paasklokken, hallelujahs en hosanna's. Nooit zag je baas iemand gelukzaliger glimlachen tijdens de presentatie van zijn jaaractieplan. Nooit huppelde je vrolijker door het leven. Alles is anders, alles is super.

Maar daar komen al snel een paar kleine euvels op je pad.

1. Een megagroot agendaprobleem

Jij hebt als single uiteraard niet zielig thuis in je zetel zitten wachten op de ware. Wel integendeel. Het resultaat van je single-jaren: een bijzonder uitgebreide vriendenkring en alle daarbijhorende activiteiten =>je hebt eigenlijk niet zoveel gaatjes meer in je agenda. En die vrije momenten heb je hard nodig om je huishoudentje te beredderen of om eens even uit te blazen.

Jouw nieuw lief is uiteraard ook een interessante tiep met een boeiende job en tal van interesses en hobby's. En vrienden heeft hij ook, gelukkig maar. Om nog niet te spreken over zijn verbouwing, kinderen, uitgebreide familie, enz.

Resultaat: koortsachtig speuren naar een moment om elkaar te zien (een zeer interessante oefening als beide werkroosters totaal verschillen). Dat ook vinden ergens van 6 tot 8 's ochtends of van middernacht tot 6.

Je zou afspraken met vrienden kunnen afzeggen om je lief te kunnen zien, maar dat lijkt je niet zo verstandig. Diegenen die jou laten vallen zodra ze een lief hebben om als de relatie weer voorbij is terug te komen opdagen, daar heb je het niet zo voor. Dus doe je een ander niet aan wat je zelf niet wil.

Hem zijn kinderen laten verwaarlozen, da's ook geen optie. Net als die verbouwing stilleggen terwijl zijn hele huis nog een bouwwerf is. Of meteen al je entrée doen in heel zijn familie- en vriendenkring.

2. Gerust te stellen vrienden

Ja, het gebeurt je ook als single wel eens dat je sommige close vrienden eens een paar weken niet ziet. Maar oh wee als je ze een tijdje niet ziet en je vervolgens aankondigt dat je iemand hebt leren kennen. 'Ah, vandaar dat het een eeuwigheid geleden is dat ik je nog zag', klinkt het dan ietwat verongelijkt. Single vrienden, ze gunnen je het. Maar tegelijkertijd is er bij meer dan een toch de angst dat ze je niet vaak meer te zien zullen krijgen. Om iedereen gerust te stellen, ga je voortaan dus eerder een keertje meer dan een keertje minder langs. Elk vrij moment wordt volgepropt.


3. Geen slaap meer

Ofwel slaap je alleen en dan raast de adrenaline door je lijft en denk je aan je lief => je staat 's morgens moe op.

Ofwel slaap je samen met je lief en dan slaap je eigenlijk ook niet veel. Is het niet omdat er nog zoveel te ontdekken valt en de nachten samen zo schaars zijn, dan is het wel omdat hij snurkt, heel het donsdeken naar zijn kant trekt of je het gewoon te warm hebt met je nooit afkoelend lief kersenpitkussentje aan je zij => je bent 's morgens kapot.

Resultaat van alle hierboven beschreven fenomenen: binnen de kortste keren ben je compleet oververmoeid en ziet je huis eruit alsof er net een bom is gevallen.

Een nieuw lief: heerlijk, maar o zo vermoeiend.


PS: beste vrienden, voor ik mails krijg vol paasklokkengelui, hallelujahs en hosanna's, dit stukje is - helaas - niet gebaseerd op recente ervaringen.

En toen werd mijn ex papa

Het ging goed met me, erg goed zelfs. Maar toen belde de ex na meerdere jaren windstilte. Nog voor hij 1 woord had gesproken, wist ik waarvoor. Hij was vader geworden.

En plots stortte heel mijn wereld in, als was het maar een kaartenhuisje. In 1 klap voelde heel mijn leven aan als leeg, als bezigheidstherapie, als één groot plan B. Want hij had wat ik hoogstwaarschijnlijk nooit zou hebben: een kind.

Nu loop ik niet hele dagen te treuren omdat er hier geen kleintjes rondlopen. Verdriet slijt, aanvaarding groeit en de voordelen grijpen van de situatie waarin ik me nu eenmaal bevind, daar ben ik blijkbaar goed in.

Toch deed het verdomd veel pijn. Ook al was het punt achter onze relatie vooral mijn keuze, ook al had ik die beslissing wel 100 keer gewikt en gewogen. Hij kreeg waarnaar hij vurig verlangde, ik niet.

Ik heb de ex gefeliciteerd en uitgebreid geïnformeerd naar de baby, maar na een lang en openhartig gesprek heb ik hem ook gevraagd mij niet meer te bellen. Contact houden en vrienden blijven met de ex(en), sommige mensen zijn er goed in. Bij mij opent het meestal alleen maar een kastje boordevol verdriet. Laat mij dus maar leven in het hier en nu met de blik meer gericht op de toekomst dan op het verleden.












My ladies!

Als single ‘je plan trekken’ vormt een boost voor je zelfstandigheid, anderzijds kan ik deze plantrekkerij op momenten ferm beu zijn.
Op zo’n momenten kan ik mijn batterijen opladen met ‘vrouwenpower’, zijnde een openhartige babbel met één of meerdere vriendinnen. Vrouwenpower-babbels kunnen zowat overal ontstaan: op de fiets als onze wegen kruisen, bij een pauzemoment van een cursus,... de meest voedende voor mij zijn deze die afgesproken zijn en vergezeld gaan met pittige details en verhalen, intense lachbuien, liters thee, veel te veel zoetigheden en veel tijd voor dit alles.
Waarover wij dan praten? Wel, zo’n beetje over alles: werk, hobbies, films, ... doch het moment dat het over ‘dates/relaties’, ‘mannen’, ‘beha’s/lingerie’ of ‘sex’ gaat en vooral de combinatie van deze thema’s met nadruk op het laatste, verandert er iets... wij dompelen ons onder in een vrouwenband die ervoor zorgt dat we aan de lippen hangen van de ene vrouw die vertelt dat HIJ bestaat (een man die kan beminnen, zo ergens tot in de achtste hemel; het blijkt niet enkel een gerucht te zijn! ;-)), vervolgens gieren we het uit bij het horen van een dating-flater (deze man bleek 'adembenemend' te zijn! hij had van z’n mama gehoord dat je een vrouw moest laten praten tijdens een afspraakje, dus de date was een spervragenvuur), nemen wij het voor elkaar op en sabelen we woordelijk de man neer die één van ons op laffe wijze behandelde (laat ons zeggen dat het in de categorie ‘zeer ongewenste intimiteiten’ valt),...

Zijn wij engelen die altijd aan het rechte eind trekken en elkaar geen tegenwoord durven bieden? Neen, absoluut niet, maar er is iets onder vrouwen dat ik niet alleen nodig heb... het is iets waar ik ook trots op ben en waarover ik blij ben dat ik er deel van uitmaak: ik noem het ‘vrouwenpower’ en ik ervaar het vooral als we het allemaal uitgieren, als we onnozel doen, als we aan één blik van verstandhouding genoeg hebben, en vooral... als we samen tot de conclusie komen het eens ferm deugd doet onder-ons-madammen-te-zijn!
My ladies, merci voor de madammenmomenten en fijne Vrouwendag!

Vlinderke

Zijn er badmintonliefhebbers in de zaal?

Het lijkt mij wel leuk om met wat mensen samen te gaan badmintonnen. Dat is heel laagdrempelig qua sport. Quasi iedereen kan wel op een pluimpje slaan en als er dubbel gespeeld wordt, blijft ook het loopwerk behoorlijk beperkt... en 4 mensen zijn daar al voldoende voor.

Ik wil gerust kijken voor een locatie in of dichtbij Gent en ik zou dat het liefst op een maandag- of dinsdagavond doen. Aan de mensen die het zouden willen, kan ik ook gerust wat uitleg geven over hoe je een racket vasthoudt voor een forehand/backhand/service, wat de regels zijn en de basistactiek bij (gemengd) dubbel.

Voor we het concreet maken, zou ik wel graag weten of er enkele mensen geïnteresseerd zijn.

Simon

Spelletjesnamiddag: zondag 22 december

Zoals je in de vorige post kan lezen, is er inderdaad heel wat interesse voor onze spelletjesnamiddag. Hip hoi !

Daarom sluiten we de doodle af en nodigen we jullie graag uit op zondag 22 december in café De Loge in Gent.

Het adres: Annonciadenstraat 5, 9000 Gent. We spreken af om 14 uur. (Voor de uitslapers: tot 14 uur kan je in De Loge ontbijten. :-))

Wat spelletjes betreft: Breng gerust fijne spelletjes mee als je die thuis liggen hebt. Wij zorgen alvast dat volgende spelletjes aanwezig zullen zijn:
- Boonanza
- Regenwormen
- Kolonisten van Catan (basisspel & historische scenario's II)
- Risk
- Uno
- Bedriegers Bedrogen
- Touché
- Machiavelli
- Set

Vele groetjes en tot dan !

ps: Ook op andere dagen waren heel wat mensen vrij, dus wie al vroeger eens gewoon iets wil gaan drinken of zo, die mag dat zeker ook laten weten met een simpele opmerking op deze post.

Spelletjesavond

Onlangs bleek dat er onder onze lezers nogal wat liefhebbers van gezelschapsspelletjes zijn.

Daarom laten we even weten dat er aanstaande woensdag 6 november om 21 uur een spelletjesavond is in het muzikantenhuis (Dampoortstraat 50, Gent).

Inschrijven kan via deze Facebook-pagina.

Uitstap Red Star Line Museum volzet

Omdat we nu ook weer niet met een al te grote groep naar het Red Star Line Museum willen gaan, sluiten we de inschrijvingen voor deze uitstap af.

Iedereen die zich ondertussen ingeschreven heeft, krijgt binnenkort meer info van Peter, de organisator. Hou dus je mailbox in de gaten.

Voor de anderen: je kan nog altijd de Doodle invullen voor de spelletjesnamiddag of je kan zelf een activiteit organiseren en andere lezers uitnodigen via deze blog. Mail je uitnodiging naar oponseentje@gmail.com samen met een contactmailadres. Wij publiceren dan je oproep.

Speeltuin

Eind september: de eerste pedagogische studiedag van het jaar. Die vond deze keer plaats in een week waarin mijn zoontje bij mij was. Op zo’n prachtige herfstdag is een speeltuinbezoek een voor de hand liggende activiteit.

Er was verbazend veel volk op de speeltuin. Blijkbaar waren er wel meer scholen dicht die dag. Wat mij opviel: 95% van de kinderen was daar met hun mama, daarnaast waren er enkele kinderen met hun beide ouders en dan had je een enkele papa, ik dus, die alleen op stap was met zijn kroost.

Als gescheiden man tussen al die vrouwen vraag je je dan wel eens af hoeveel van die dames single zijn. Statistisch gezien toch wel enkele. Als er nu eens, zoals het oudere artikel over de Delhaize, een code zou zijn om de juiste moeders eruit te halen?

Het zou in elk geval een ideale plaats zijn om iemand te leren kennen. Je weet meteen dat het iemand is die quasi dezelfde leeftijd heeft en dat kinderen geen deal breaker zullen zijn. En als je een beetje observeert, kan je misschien direct zien of haar kinderen min of meer goed opgevoed zijn en hoe ze ermee omgaat. Bovendien zou je direct iemand in een natuurlijke omgeving leren kennen.

Helaas zijn wij Vlamingen in zo’n omstandigheden behoorlijk gesloten. Misschien moet ik hopen op een van de Nederlandse mama’s die daar ook rondlopen? Of misschien is er een herkenningstruc die ik niet ken...? Hoe dan ook loop ik met het idee dat de doorsnee alleenstaande moeder liever niet aangesproken wordt(op een bescheiden, niet opdringerige manier) op een uitstapje met haar kind(eren). Of vergis ik mij?

Simon

Met dank aan onze gastblogger. Jouw stukje is ook welkom bij oponseentje@gmail.com