40 dagen zonder suiker: wie doet mee?

zondag 12 februari 2012 Lies 8 Opmerkingen

Een vriend van mij legt zichzelf al jaren elke vasten een of meerdere actiepunten op. Niet uit religieuze redenen, maar omdat hij zich beter voelt als hij eens 40 dagen zonder suiker, koffie en/of alcohol leeft. Toen ik een tijdje geleden een televisie-uitzending zag waarin Koen Fillet en een gezin 3 weken zonder suiker leefden en zich daar stukken beter bij voelden, kwam bij mij het idee op om zelf eens een dergelijk experiment te doen.

Ik sprak erover met een bevriende diëtiste is en zij verklaarde prompt te willen meedoen. Ook andere vriendinnen sloten zich aan en ondertussen heeft ons 'suikerloze-vasten-clubje' zelfs al een mannelijk lid.

Al vrees ik dat het bij momenten op de tanden bijten wordt om toch maar niet te bezwijken voor een heerlijk stukje taart, toch kijk ik uit naar dit experiment. Zeker omdat het leuk is om ervaringen te delen met iedereen die meedoet. Zo zijn we nu al aan het praten over de 'spelregels' van ons experiment. Mogen andere zoetstoffen (bv. ahornsiroop of stevia)? Wat met melkproducten waarin steevast een beetje suiker zit (komt van de lactose)? En wat doen we met gedroogd fruit (waar een hoop suiker in zit)? Binnenkort ga ik met de drie Gentse deelneemsters eens uitgebreid ontbijten om dat allemaal te bespreken. Een ander belangrijk 'agendapunt' is de beloning voor onszelf als we het volhouden (tips hiervoor zijn welkom), al vindt de ene een beloning al noodzakelijker dan de andere.

Heb je zin om mee te doen (kan ook vanaf afstand, want we hebben ondertussen ook teamleden in Brussel en Antwerpen)? Laat dan iets van je horen via oponseentje@gmail.com.

Meer info over dit experiment vind je op de blog van Esmeralda (stukje 1 en stukje 2). Ook tijdens onze suikerloze vasten wordt die blog de vaste stek voor alle nieuws over onze ervaringen met het (hopelijk) zoete leven zonder suiker.

8 opmerkingen:

 1. Veel succes! Benieuwd naar het vervolg verhaal! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Veel moed in elk geval. Ik zou het niet volhouden... Alleen al in de supermarkt alle pakskes moeten onderzoeken. Pfft...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Niet voor mij, dankuzeer. Been there, seen that (vanaf de zijlijn). Ik herken net iets teveel in dit verhaal.
  Niettemin: veel succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Rigel en Elke: zo vreselijk lastig zal het nu ook weer niet zijn, hoor (hoop ik). Ik eet sowieso al vrij gezond en koop weinig kant-en-klaar-maaltijden. Bovendien is het de bedoeling het leefbaar te houden. Gaan we op restaurant en zit er toevallig wat tomatenpuree (zit suiker in) in het gerecht, dan gaan we dat echt niet laten staan (het valt trouwens moeilijk te achterhalen). We gaan natuurlijk geen dessert of suikerrijk eten bestellen.

  Ik zou het persoonlijk lastiger vinden om een paar keer per week te moeten gaan fitnessen of joggen.

  Daarenboven staan er tegenover die inspanning om van zoetigheden af te blijven veel positieve dingen. Ik hoop me energieker te voelen en als er 1 of 2 kg af zou gaan, dan ga ik me daarna nog zo goed voelen in m'n zomerkleedjes. Bovendien vind ik het leuk en leerrijk om samen met vrienden dit experiment eens te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Belangrijke aanpassing. Aangezien er meer interesse is voor dit project dan we oorspronkelijk dachten, vonden we het nuttig om een nieuwe blog op te richten: http://suikerloos.wordpress.com/
  Wil je ook je ervaringen delen op deze blog? Stuur dan een berichtje naar suikervasten@gmail.com
  (Enne, Lies, intussen doen al twee (!!) mannen mee).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha, ik doe ook mee! Eigenlijk feitelijk ben ik al een paar weken bezig... Leuk dat er ook een blog is, ik ga direct eens gaan zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @La merlette blanche: leuk dat je meedoet! Elke dag zijn er nog mensen die ons vervoegen, wat we super vinden, want hoe meer zielen, hoe meer vreugd (ja, zelfs zonder suiker).

  BeantwoordenVerwijderen