De single en het oudejaarsprobleem

dinsdag 10 december 2013 Lies 9 Opmerkingen

De kogel is door de kerk. Dit jaar vier ik oudejaar bij vrienden van een vriendin. Erg goed kennen deze mensen me nog niet, al hebben we wel al veel over elkaar horen vertellen. Dus was ik des te meer verrast en vereerd dat ze mij uitnodigden om bij hen thuis te komen vieren. Naast onze gemeenschappelijke vriendin hebben ze nog wat andere vrienden uitgenodigd. Voornamelijk koppels met kinderen zoals zijzelf, maar toch ook een paar singles.

Ik heb er zin in, want de genodigden zijn naar 't schijnt allemaal sympathieke mensen. En een mix van oude bekenden en nieuwe mensen, dat lijkt mij fijn voor de overgang van oud naar nieuw.

Mijn oudejaarsprobleem is dus opgelost voor dit jaar. Maar in mijn vriendenkring zijn er nogal wat singles die geen of zeer vage plannen hebben voor oudejaar.

Zelf heb ik al verschillende formules uitgeprobeerd.

Met dezelfde vertrouwde vriendenkring

Jarenlang vierde ik oudejaar met dezelfde vertrouwde vriendenkring. Allemaal koppels met kinderen. Erg leuke mensen met wie ik nog altijd graag afspreek, maar sinds enige jaren niet meer met oudejaar. Want de eerste seconde van het nieuwe jaar (ja, dat ogenblik dat koppels elkaar om de hals vliegen) was voor mij meteen ook een van de rotste momenten. Zo daar (opnieuw) alleen staan te drentelen, echt ellendig en erg confronterend. Dus heb ik ze enige tijd geleden laten weten dat ik nog erg graag met ze afspreek, maar liever niet op een beladen moment zoals oudejaar. En zo geschiedde. Velen leerden in de loop der jaren trouwens nieuwe mensen kennen via hun kinderen en vieren nu met hen. Zij werden closer met hun koppel-vrienden terwijl ik steeds hechtere banden opbouwde met mijn single-vrienden.

Helpen als vrijwilliger op een feest voor eenzame en kansarme mensen

Ik deed het ooit tijdens mijn studententijd en bewaar daar goede herinneringen aan. Misschien vooral omdat wij als studenten zoveel plezier hadden die avond en ook de gasten zich prima amuseerden. Maar toen ik dat een paar jaar geleden opnieuw deed, viel het me dik tegen. De ongezellige zaal, de niet al te snuggere dame die heel de avond tegen mij zat te ratelen als een gek, de marginaliteit van nogal wat aanwezigen, de man die men stomdronken moest naar huis voeren, ... Het is een wereld die niet de mijne is en waar ik mij zo'n vreemde eend in de bijt voelde dat ik me bijna zelf eenzaam begon te wanen. Om 11 uur was ik al thuis, want de gedachte alleen om 's middernachts vieze, dronken mannetjes te moeten kussen, jaagde mij snel weg.

Op reis met onbekenden
Ik boekte een 4-daags reisje met oudejaar erin. Vriendelijke mensen, daar niet van, en ook wel wat mooie, diepere gesprekken gehad en af en toe goed gelachen. Maar soms voelt een mens zich eenzamer in een groep mensen dan alleen thuis in z'n zetel. 'Ik wil hier niet vieren met onbekenden die ik na deze minitrip waarschijnlijk nooit meer zal zien', dreunde het door m'n hoofd. 'Ik wil vieren met mijn lief, punt uit.'.

Dat een van de meest gelezen stukjes van deze blog over oudejaar vieren als single gaat, spreekt boekdelen. Velen worstelen met dit probleem.

Daarom wil ik graag weten wat jullie doen met oudejaar. Geef gerust jullie suggesties voor de perfecte oudejaarsavond voor singles. Vele medesingles zullen jullie dankbaar zijn.

9 opmerkingen:

 1. Ik weet het nog niet... Vanaf dit jaar ben ik de enige single onder mijn vrienden, en die vieren allemaal met hun lief en zijn vrienden... Ik denk dat het dus voor de eerste keer gewoon gezellig alleen thuis zal worden, lekker uitgebreid koken voor mezelf en misschien om 12u naar het vuurwerk gaan kijken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb nog geen plannen, dus ik denk dat het hetzelfde zal worden als Eefje: thuis op het gemak iets lekkers klaarmaken, daarna misschien een film kijken en eventueel naar het vuurwerk gaan zien. No stress :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Herkenbaar voor een stuk :-) Ik heb al enkele opties maar ben er nog niet uit. Indien hier in de komende dagen een leuk idee zou passeren, neem ik dat mee in overweging. Bv in Gent eerst iets eten en dan een stapke zetten nadien (Vooruit, ...).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Chapeau voor al die formules ! Jaren heb ik het geprobeerd maar nee, feestdagen zegt me niets. Ik hunker in die dagen naar een zweepmje sponaniteit. Vorig jaar stond ik te schilderen en vrolijkten om middernacht wat telefoontjes de avond op, wat één van de memorabelste oudejaars in tijden is geweest. Géén idee wat dit jaar gaat brengen ...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. nog geen plannen. Maar ik spendeer het liever niet zoals de laatste twee jaar, namelijk alleen thuis. Toch een beetje zielig vind ik zelf...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vier oudejaar nog steeds met familie. Maar wat jullie (voorzichtige singles met nog geen concrete plannen) betreft, ik denk dat jullie er moeten voor gaan ! Voor jezelf thuis koken lijkt me wel gezellig, maar daarna met wat mensen uitgaan en toch nog stapje in de wereld zetten... Ik denk dat dat het feest compleet zou maken. :-)
  Gewoon doen !
  (en verslagje posten achteraf natuurlijk...)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wel, ik heb eigenlijk gewoon een ticket gekocht voor de Vooruit in Gent, en dan zal ik daar wel mensen tegen komen die ik ken. Voor mij beter dan helemaal niets. Maar waar ik iets kan eten, heb ik nog geen idee over.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is al een paar jaar dat ik gewoon thuis blijf. Oudejaar zegt me eigenlijk niet veel.
  Er zijn wel mensen bij wie ik terecht zou kunnen, maar ik verkies een meer select groepje dan de bende waarmee afgesproken wordt. Jaar na jaar dezelfde mensen... Ik ben geëvolueerd en hen ontgroeid. Alleen denkt niet iedereen er zo over en ik blijf nog liever thuis dan mijn energie te steken in een avond waarvan ik weet dat hij me grotendeels niet zal bevallen.
  Anyway, een lekker hapje eten, misschien een filmpje of nog wat werken en op nieuwjaarsdag fris om te brunchen. Jeej! :-)

  Fijne feestdagen allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. nog geen idee eigenlijk, liefst zou ik eerst met wat mensen iets eten en dan naar de charlatan gaan, als er mensen interesse hebben...:p

  BeantwoordenVerwijderen