Eenzaamheid

woensdag 26 december 2012 Vlinderke 2 Opmerkingen
De recente campagna van de Bond Zonder Naam plaatst het thema ‘eenzaamheid’ in de kijker (http://www.erbij.be/), een mooi en taboedoorbrekend initiatief!
Eenzaamheid is niet zozeer synoniem van ‘alleen zijn’, maar je niet verbonden voelen met anderen, met je werk, met je omgeving...
Als single kan ik mij intens verbonden voelen tijdens het lezen van een boek of het bekijken van een film. Een eenzame periode maakte ik door toen ik én verhuisde naar een andere stad, én terzelfdertijd net afgestudeerd was én net op een nieuwe werkplaats startte én net samenwoonde met mijn toenmalige partner. De eerste maanden heb ik mijn weg moeten zoeken (letterlijk en figuurlijk) en bewust energie gestoken in mogelijke vriendschappen.
En dan vraag ik mij af: hebben singles meer ‘last’ van eenzaamheid? Of bestaat er ook zoiets als ‘tweezaamheid’, je eenzaam voelen omdat je je niet verbonden voelt met je partner of vriend(in).

2 opmerkingen:

 1. Heb net de website bekeken, fijn dat er aan dit thema aandacht wordt gegeven en bespreekbaar wordt gemaakt. De laatste jaren in mijn leven ben ik ook bewuster met gevoelens van eenzaamheid geconfronteerd geweest(al een tijdje single,vriendschappen die verwaterd zijn). Gevoelens van eenzaamheid worden volgens mij vooral bepaald van hoe goed je in je vel zit. Dit bepaalt in welke mate je dan betekenisvolle contacten voor jezelf kunt aangaan, wat voor contacten dan ook (partner, vrienden, kennissen, collega's, buren, een bepaalde activiteit waarmee je jezelf kan verbinden, ...).Het belangrijkste wat ik tot nu toe 'leer' uit het eenzaam zijn, is het aanvaarden dat dit er ook gewoon mag zijn en oke is. Dit daagt me ook uit om meer in mijn kracht te komen staan, mijn kwetsbaarheid er laten zijn, eenzaamheid brengt me ook iets positief. Waarmee ik niet wil zeggen dat ik me graag eenzaam voel :-) , maar als het er is dan helpt het me het als een halfvol glas te bekijken, dat geeft me moed en perspectief.

  Ik ervaar zelf dat het single zijn wel voor een groot deel bijdraagt aan het me eenzaam voelen, maar ik beschouw het single zijn dan niet zozeer als de eigenlijke oorzaak van eenzaamheid, maar eerder als een gevolg van me blijkbaar niet helemaal klaar voelen voor een intieme relatie (momenteel niet goed in mijn vel zitten op dat vlak).
  Zo bekeken hoeft single zijn en eenzaamheid niet perse automatisch samen te gaan, het hangt er volgens mij vanaf de reden waarom je single bent.Net zoals je ook je eenzaam zou kunnen voelen in een relatie, afhankelijk van hoe goed je in je vel zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De meeste singles die ik ken, zijn helemaal geen eenzame mensen. Ok, ze hebben geen partner, maar daar staat tegenover dat ze vaak warme relaties hebben met vrienden, buren, familie, ... Vaak is er meer verbondenheid en minder eenzaamheid in hun leven dan bij wie vast zit in een relatie met weinig liefde en communicatie.

  Het mooie aan de campagne van BZN is dat ze aangeeft dat er eenzaamheid is op plekken waar je het niet zou verwachten, bv. bij bedrijfsleiders, en dat eenzaamheid iedereen kan overkomen. Goed dat men probeert het taboe te doorbreken. Momenteel voel ik me absoluut niet eenzaam, maar ik kan me inbeelden dat het later in mijn leven wel zou kunnen gebeuren, bv. op mijn(stok)oude dag als vele familieleden en vrienden er niet meer zullen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen