Single koopt huis

zaterdag 6 maart 2010 Lies 11 Opmerkingen


Naar aanleiding van Batibouw mag een stukje over de aankoop van een woonst als single niet ontbreken op deze blog. Want alleen een huis of appartement kopen, is toch wel totaal iets anders dan met z’n tweeën.

Het heeft als voordeel dat je alleen maar rekening hoeft te houden met wat je zelf wil. Zo kan je je woonplaats perfect afstemmen op de plaats waar je werkt, op je voorliefde voor de stad of het platteland, op de nabijheid van vrienden en familie, ...

Nadeel is dat je over een veel beperkter budget beschikt dan koppels. En bij een dergelijke belangrijke beslissing heb je toch ook graag een klankbord, liefst nog een klankbord dat kijkt vanuit dezelfde situatie, namelijk met de blik van toekomstige bewoner van het pand. Als single moet je het zonder het ‘ideale klankbord’ doen, maar dat betekent natuurlijk nog niet dat je er helemaal alleen hoeft voor te staan.

Daarom enkele tips.

Bereid je goed voor

Lees op voorhand zoveel mogelijk over huizen kopen, praat erover met mensen die zelf al een huis gekocht hebben, bezoek een tijdje huizen voor je overgaat tot de aankoop.

Op het moment dat je een woonst ziet die je bevalt, moet je vaak op zeer korte tijd een beslissing nemen en dan helpt het als je alles in handen hebt om goed te kunnen beslissen. Maak een lijstje van criteria waaraan jouw woonst idealiter moet voldoen. Maak een onderscheid tussen wat een must is en waarop je eventueel kan toegeven.

Makelaars denken vaak dat ze single vrouwen eender wat kunnen wijsmaken. 'Die muur is vochtig', zei ik ooit tegen een makelaar. 'Nee, juffrouw', antwoordde de makelaar prompt, 'die muur is fris.' Ik wist wel beter.

Zorg dat je een nummer van een betrouwbare aannemer of architect liggen hebt die samen met jou de woning kan bekijken.

Laat je niet misleiden door de prijzen die je op immosites ziet. In de praktijk doet men momenteel tot 10% van die prijs af.

Kies voor een omgeving waarin je je als single gelukkig zal voelen

Stel dat je een huis koopt in een nieuwe verkaveling en al je buren zijn jonge gezinnen, ga je je daar als single dan wel thuis voelen?

Hou er ook rekening mee dat je op het platteland vaker een buitenbeentje bent als single. In een stad en dan al zeker in Gent is dat veel minder het geval.

Bepaal hoeveel je kan/wil betalen

Je kan zelf berekenen hoeveel je met jouw inkomen maandelijks kan afbetalen. Of je kan het laten berekenen door je bank of door de immotheker.

De vuistregel is dat je maximaal een derde van je inkomen mag besteden aan de afbetaling van een hypothecaire lening. Maar als single kan dat soms toch wat te veel zijn. Want alle vaste kosten (verwarming, water, elektriciteit, auto, tv, KI) betaal je ook van je ene inkomen. Bereken wat je maandelijkse vaste kosten zijn en ga na of je nog voldoende over hebt als daarnaast ook nog eens een derde van je inkomen naar je woninglening vloeit.

Hou er rekening mee dat je zodra je je huis hebt gekocht ook nog kosten hebt voor de renovatie en de inrichting. Zelfs bij een nieuwbouw heb je nog kosten, al kan je die vaak wel spreiden in de tijd.

Vergeet niet dat jarenlang leven met de vinger op de knip zwaar kan wegen. Een mens wil ook nog wel eens op vakantie, uit eten, leuke kleren, enz.

Anderzijds wordt een eigen woning stilaan de belangrijkste pensioenpijler. Bepaal bewust wat je hiervoor over hebt. Moet je bezuinigen? Dan vind je op het internet tal van tips om zuiniger te leven.

Zorg dat je woning opnieuw verkoop- of verhuurbaar is

Single zijn is vaak maar een tijdelijke situatie. Sommigen hebben pas een woonst gekocht als ze de man of de vrouw van hun leven ontmoeten. En dan moet er na een tijdje soms een van beide woningen verkocht of verhuurd worden.

Koop daarom niet alleen een huis met je eigen noden in het achterhoofd. Vraag je ook af of je de woning achteraf nog kan verkopen of verhuren.

Je kan natuurlijk ook een woning kopen met je toekomstige gezin in het achterhoofd. Maar wat de toekomst brengt, weet je niet. En daar zit je dan helemaal in je eentje in die kast van een huis met 7 slaapkamers. Terwijl je kreunt onder het onderhoud en nauwelijks nog het huis uitkan. Zo wordt de kans wel erg klein dat je ooit een partner tegenkomt met wie je kleine bewonertjes kan maken om al die kamers mee te vullen.

11 opmerkingen:

 1. kijk of je in aanmerking komt voor een sociale lening. Scheelt algauw een stuk in de intrestvoet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. praat ook eens met je toekomstige buren (bv. discreet telefoontje); Zo leer je niet allen hen kennen, maar ook het huis dat je wil kopen; bv. staat er vocht in de kelder, is er veel lawaai in de omgeving, wat is de sfeer in de straat....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hou ook bij het renoveren rekening met (een) eventue(e)l(e) extra inwoner(s) of meervoudige huurders/kopers.
  Een dubbele wastafel in de badkamer bievoorbeeld. Of bad èn douche voor hem èn haar.
  Als dat kan...uiteraard :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In mijn zoektoch naar tips om mijn huis te verkopen kwam ik op deze blogpost terecht. Bedankt voor de goede tips. Zelf vond ik ook handige informatie op http://www.zimmo.be/blog/, http://www.immoweb.be/nl/te-koop/contracten.htm?mycurrent_section=buy&rubid=1490& en http://www.nobels.be/nl/nieuws

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij zijn onafhankelijk leningmakelaars, gelden voor uw online lening af te betalen uw facturen, en het opstarten van een nieuw leven en student schoolgeld te betalen, voor het opzetten van een nieuw bedrijf, gelden nu uw probleem worden opgelost. we geven zowel korte als lange looptijd in verschillende categorieën tegen een betaalbare rente. Heb je een lening nodig? Heeft uw bedrijf, bedrijf of bedrijfstak financiële hulp nodig? Heeft u financiering nodig heeft om uw bedrijf te starten? Heeft u persoonlijke lening nodig? Lening voor verbeteringen aan het huis. Neem contact met ons op e-mail: kinaracapitals@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heeft u geld nodig voor welk doel?
  Als u maandelijks inkomen / bezetting bent u in aanmerking voor een lening.
  Neem contact op voor een veilige / ongedekte lening.
  Lenen geleende bedrag van € 5000 tot 5000,000euro.
  U kunt kiezen uit 1 jaar tot 30 jaar als duur lening.
  azeesabdul480@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 8. TESTIMONY ON HOW I GOT MY LOAN FROM THIS GREAT COMPANY,MIKE LARRY LOAN FIRM WORLD WIDE

  I live in US las vagas and I am a happy woman today as I speak , I told my self that any loan company or lender that could change my broke life of mine and that of my family , I will refer any person that is looking for loan to Them. They gave me happiness to me and my family, I was in need of a loan of $25,000 USD on April 3 2017 and I got my loan within 48 hours without stress They are indeed God fearing people, working with a reputable loan company. if you are in need of a loan and you are 100% sure to pay back the loan please contact them today and please tell them that Mrs Irene Bator referred you to them and can reach them via email(mikelarryloanfirmworldwide@yahoo.com)I wish you good luck thanks and may God almighty bless you.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Of u nu geld wilt kopen om een auto te kopen, op vakantie te gaan, voor huisverbeteringsdoeleinden of voor onderwijsuitgaven, u kunt voor elk doel een persoonlijke lening nemen via Bad Credit Unsecured Personal Loans. Wij hebben geen beperkingen op de manier waarop u de lening gebruikt. voor meer info pls contact: collinsmark420@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Behöver du ett lån på 3%? Vi erbjuder alla typer av lån, Vi erbjuder
  Företagslån, Billån, Huslån, Jullån. Vänligen kontakta
  oss om du behöver ett lån. Ring eller skriv oss +14156895065. Du kan också
  skriv oss på whatsapp. +15188558838
  eller e-post ": garrywiltonloan756@gmail.com
  Herr Garry Wilton

  BeantwoordenVerwijderen