De single en zijn werk

zondag 14 april 2013 Lies 12 Opmerkingen

Een vriendin van mij heeft een halftijdse baan. Niet meteen de job van haar dromen, maar ze denkt er niet aan iets anders te zoeken. Haar werk valt namelijk prima te combineren met haar kleine kinderen. Het gezinsleven, da's momenteel haar prioriteit, al steekt het wel eens dat dit werk haar verre van op het lijf geschreven is.

Haar zus die single is, heeft een voltijdse baan. Eigenlijk een meer dan voltijdse. En boeiend bovendien. Maar toch knaagt het ook wel eens bij haar.

Een leidinggevende job waar je zo veel tijd en energie in steekt, dat betekent ook vaak laat thuiskomen en uitgeput neerploffen in de zetel. Haar sociaal leven staat dus op een laag pitje en haar kansen om ooit nog eens op een passende partner te botsen, schat ze niet erg hoog in.

Ze verdient erg goed haar brood: een aardig loon, firmawagen, maaltijdcheques, ... Toch stelt ze zich de vraag of het dit is wat ze wil in het leven. Een pak meer geld verdienen dan ze eigenlijk nodig heeft. Al weet je natuurlijk nooit hoeveel betalende hulp je ooit als single oudje nodig zal hebben.

Dat je als mama een deeltijdse job hebt en als single een voltijdse, iedereen vindt dat normaal. Maar is het dat wel? Zou je het als single zonder kinderen niet beter een beetje rustiger aan doen als dat financieel haalbaar is? Genoegen nemen met minder geld, maar meer tijd voor een sociaal leven. Want is een uitgebreide vriendenkring en een stevig netwerk niet iets dat je als single veel harder nodig hebt dan geld?

En hoe haalbaar is dat in de praktijk? Want zijn de meest boeiende jobs ook niet dikwijls de meest vermoeiende? En is je droomjob eigenlijk wel beschikbaar in deeltijds formaat?

12 opmerkingen:

 1. K denk dat velen dit probleem hebben. Interessante jobs in mijn sector zijn inclusief lange werkdagen, veel reizen, en zeer goed loon. Als single vond ik dat niet erg - en dat goed loon van toen ik single was, maakt het mogelijk voor mij om onbetaald thuis te blijven nu ik mama ben, toch voor het eerste jaar. Nadien zien we wel, maar ik vrees dat ik ga moeten kiezen tussen interessante job en weinig thuis zijn, of minder interessante job maar wel deeltijds. En dan gaat de keuze bij mij ook naar deeltijds...

  Maar als ik als single mijn job aan 80% had kunnen uitoefenen, had ik dit zeker gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 't Hangt af van de keuzes die je maakt en kan maken: ofwel 'hard' werken en andere zaken op een lager pitje zetten, ofwel het omgekeerde. 't Valt me wel op dat, indien een koppel met kinderen, het meestal de vrouw is die deeltijds gaat werken. Hierbij kan het engagement van mannen veel beter!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als reactie op Vlinderke: k ben blij dat mijn man ermee akkoord is dat ik mag thuisblijven en hij gaat werken. Zijn engagement is er niet minder om, maar iemand moet voor de centen werken. En bij alle deeltijds werkende of thuisblijfmama's die ik ken, is het 100% de keuze van de mama om thuis te blijven. De meeste onder ons mama's die met hun loon ook een gezin zouden kunnen onderhouden moest de papa willen thuisblijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb werk reeds zes jaar 4/5de, ook al ben ik single en heb ik geen kinderen. In het begin was dit handig omdat ik daarnaast een opleiding volgde, maar ook wanneer deze opleiding afgelopen was heb ik er bewust voor gekozen om deeltijds te blijven werken: ook al verdien ik dan minder, het is nog voldoende om financieel rond te komen en de meer relaxte levensstijl is voor mij onbetaalbaar. Ik merk dat dit inderdaad geen gangbare keuze is, mensen fronzen aleens hun wenkbrauwen wanneer je laat weten dat je deeltijds werkt, zonder kinderen te hebben. Toch ik vind het belangrijk mijn eigen weg hierin te volgen, de financiele consequenties neem ik erbij (je moet soms wat dingen laten, maar het is niet dat ik financiele stress ervaar). Daar bovenop is deze deeltijdse job ook mijn droomjob: ik coach mensen waarbij ik zowel voldoende uitdaging vind alsook er veel voldoening uit haal. Volgens mij hoeft uitdaging en voldoening in een job dus niet perse altijd samen te gaan met leidinggevende, verantwoordelijke en dus voltijdse jobs, dit kan ook op andere manieren invulling krijgen. Anderzijds snap ik dat dit ook niet altijd evident is, het hangt er ook vanaf op welk vlak je interesses en talenten zich situeren, betreft deeltijdse boeiende jobs te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor deze reactie! Ik ben al een tijdje bezig met hierover na te denken, ben ook single, geen kinderen en nu een 7tal jaar voltijds gewerkt. Vooroordelen zullen er altijd zijn maar wat goed dat je dit gedurfd hebt..een echt voorbeeld!

   Verwijderen
 5. Bedankt voor deze waardevolle post! Ik nam hem integraal over op mijn blog, met verwijzing naar hier...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben mama, werk voltijds, verdien meer dan mijn partner, maar zou zo ruilen om thuis te mogen blijven,.....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tja... Ik denk dat dit echt van persoon tot persoon verschillend is. Singles kunnen het zich permitteren om zich volledig in te zetten voor hun job, omdat ze geen "gezinslast" hebben. Maar het is inderdaad een keuze: het is niet omdat je single bent, dat je daardoor automatisch openstaat voor een drukke carrière. Ik zou ook niet durven beweren dat iemand die een drukke job heeft, daardoor minder kans zou hebben om een partner te vinden. Je werk, en het ganse netwerk daarrond, is ook een deel van je sociale leven. Ik heb in het begin van mijn loopbaan een aantal jaren hard gewerkt, meer dan nodig was, en ook 's avonds was ik vaak bezig met mijn job. Dit voelde toen niet verkeerd aan. Ik haalde daar veel voldoening uit en ik had veel leuke en sociale contacten op het werk. Aan de andere kant werd ik als jonge werknemer wel een beetje uitgebuit door mijn werkgever, besef ik achteraf, maar da's een ander verhaal.
  Ivm kinderen: bij de meeste koppels die ik ken is het vaak inderdaad de vrouw die eerst het meeste thuis blijft, maar later normaliseert dat meestal, waarbij bvb. zowel man als vrouw 4/5 gaan werken. Indien ik kinderen zou hebben, dan zou ik er geen problemen mee hebben om thuis te blijven. Mijn partner mag dan wel gaan werken, ik ben niet zo'n carrièrebeest ;-) En het feit dat mijn vriendin dan meer zou verdienen dan ik, zou me al helemaal niks kunnen schelen (ik denk dat dit iets is wat bij veel mannen nog altijd gevoelig ligt).

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nog een artikel voor al wie overweegt deeltijds te gaan werken (of het al doet): http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130417_00545356

  BeantwoordenVerwijderen
 10. En wat met single ouders?
  Ik (gescheiden papa) zou graag minder werken om meer tijd te hebben voor mijn zoontje, zeker in vakantieperiodes, maar financieel zou dit gewoon niet lukken.
  Bovendien wordt deeltijds werken door de meeste werkgevers gezien als een anti-carrièrekeuze, waardoor je snel op een zijspoor belandt. (Zowel mannen als vrouwen.)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik werk ondertussen bijna een jaartje 4/5de. Ik ben single, geen kinderen, maar ben zelfstandige in bijberoep. Toen ik mijn 4/5de ging aanvragen, kreeg ik uiteraard de vraag van HR 'waarom'. Mijn antwoord was eenvoudig, ik wil meer tijd.. Tijd om te leven, om op mijn gemak naar de winkel te gaan, zelfs om mijn huis te kuisen zonder stress. En ja.. om af en toe eens lekker in de zetel te zitten of een koffie te drinken.
  Ze keek me stomverbaasd aan en zei: Er zijn zoveel mensen die alles combineren, maar ja.. als jij het per se nodig acht.
  Ondertussen is het zover dat ik mijn 4/5de niet meer goed durf verlengen.
  Maar ik kan het iedereen aanraden.. Al merk ik dat veel mensen de wenkbrauwen fronsen als ik zeg dat ik als single dertiger 4/5de werk. Ik moet vast erg lui zijn...
  Dankzij mijn 4/5de ben ik staat alles rond te krijgen, het mindere loon neem ik erbij. No money in the world is worth stress..

  BeantwoordenVerwijderen