Een Franstalige partner: iets voor u? (deel 2)

maandag 21 juli 2014 Gastblogger 0 Opmerkingen

Uit Dag,Bonjour van Christophe Deborsu en Annick De Wit.

Hoe beter geschoold, hoe stabieler de relatie

Er zijn dus minder vrijgezellen in het Noorden: Vlamingen hebben immers stabielere relaties dan hun landgenoten.
Een eerste verklaring voor die stabiliteit: het onderwijsniveau bepaalt de bestendigheid van een koppel, vertellen de statistieken: hoe hoger de opleiding, hoe duurzamer de (ook intellectuele) band. In de Franse absolute bestseller 'Comment devient-on amoureux' vertelt biologe Lucy Vincent dat partners lang bij elkaar blijven als ze in details kunnen verwoorden wat ze fantastisch vinden bij de andere.
A contrario: mensen zonder diploma leven vaker in een financiële onzekerheid die op hun relatie weegt. En er zijn meer ongeschoolde Walen en Brusselaars dan Vlamingen.

PERCENTAGE LAAGGESCHOOLDE BELGEN (GEEN DIPLOMA HOGER DAN DE LAGERE SCHOOL)

Vlaanderen: 28,7%
Brussel: 35,5%
Wallonië: 34,8%

Mijnheer pastoor

Een andere verklaring voor het kleiner aantal Vlaamse vrijgezellen: de oudere generatie Vlamingen trouwde tot in de jaren 80 meer dan de Waalse en de Brusselse. De grotere invloed van de katholieke Kerk en mijnheer pastoor in het Noorden was doorslaggevend. Daarom zijn er minder 'oudere Vlaamse singles'.
Wat de jonge generatie betreft, neemt dit Noord-Zuidverschil af. Maar Vlamingen blijven iets meer trouwend, door het gewicht van een lange traditie, ook om 'oma en opa te plezieren'. Ze zijn vandaag nog goed voor 60% van de Belgische huwelijken, terwijl Vlaanderen 57% van de bevolking vertegenwoordigt.

Volgende maandag in deel 3: Waar vindt men de Waalse singles?

0 reacties: