Dag van de Singles

zondag 23 oktober 2011 tommi 7 Opmerkingen

Dag van het Brood, Dag van het Paard, Dag van de Watersport, Dag van de Architect, Dag van het Ei, Dag van de Armoede, ... noem maar op. Je kan het niet bedenken of er bestaat een "dag" van, nationaal of internationaal, een "Werelddag" in dat geval.

Op het eerste zicht bestaat er nog niet zoiets als een "Werelddag van de Singles".
Zou dat iets zijn? Zou dat potentieel hebben, en kunnen uitgroeien tot iets interessants? Met voldoende inhoud om een lobbygroep op poten te zetten? En wat zou dat concreet betekenen?

Stel je voor: je staat op en krijgt telefoon, van een goede vriend of vriendin: "Proficiat met de Dag van de Singles hé." Hoezo, proficiat?
Ja, het hangt ervan af hoe je er zelf tegenover staat natuurlijk. Het vrije leven bevalt je enorm, je doet wat je wil, je kiest helemaal zelf je reisbestemmingen uit, je poetst je huis wanneer je wil, dus "ja, dank u voor de gelukwensen!" zeg je enigszins triomfantelijk terug. Of je hunkert naar een relatie, je komt 's avonds na het werk liever niet meer alleen thuis, om dan nog alleen te moeten te koken en eten om dan vast te stellen dat je toch weer te veel hebt gemaakt voor één persoon, dus "ah, innige deelneming, bedoel je."

Het zou natuurlijk ook een strikvraag kunnen zijn van diezelfde persoon, want was je vorige week in de stad niet gespot met een "onbekend persoon" aan je zijde? En nu wil de andere kant van de lijn, gebruikmakend van de gelegenheid, even uitvissen wat er aan is van die geruchten. Als je een kersverse vriend of vriendin had, zou je wellicht ongewild in de val trappen en meteen antwoorden dat dit niet meer op jou van toepassing is.

Maar wat zou er op zo'n dag dan eigenlijk moeten gebeuren? Moeten alle singles een bloemetje krijgen bij de bakker? Mogen zij, speciaal op deze dag en enkel en alleen dan, genieten van speciale kortingen op reispakketten (want helaas is het bij een reisbureau altijd duurder om alleen te gaan boeken dan voor twee). Of mogen singles dan in de cinema gratis één film naar keuze uitpikken? Het lijkt aanlokkelijk, maar kan snel aanleiding geven tot misbruiken. Ontwaar je daar in de file voor de film bij de Decascoop ook niet je flatgenoot van drie verdiepingen hoger, van wie je zeker bent dat hij een vaste relatie heeft, maar die nu met een gratis ticket in de wacht sleept? En ja, nu je het zegt, zijn vriendin, die je ook wel herkent van zien, staat vijf personen verder in de rij. Het zijn ongenummerde plaatsen toch?

Laatste poging: een dag waarop je een singles-fuif kan plannen. Maar heb je daarvoor dan speciaal een Dag van de Singles nodig?

7 opmerkingen:

 1. Super idee, Tommi. Ik ben er helemaal voor, zeker als er die dag verwennerijtjes voor singles bij komen kijken.

  Wel een terechte opmerking dat het moeilijk is om uit te maken wie single is. Er zijn zelfs singles die bij momenten zelf niet zo'n duidelijk zicht hebben op hun 'status'.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vooral het voorstel dat singles op die dag eens niet extra moeten betalen voor een single kamer bijvoorbeeld lijkt me goed. Maar zo moeten er toch nog zaken zijn waar het voor een single eens niet duurder moet zijn dan voor een koppel. Een klein brood echt de helft van de prijs van een groot brood bijvoorbeeld :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Of de dag dat je zonder schroom 50 gram hesp en 50 gram preparé mag kopen omdat 100 gram van elks toch maar slecht wordt in je singles-ijskast?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Olive: De dag ook dat men overal witte kolen te koop aanbiedt in halve delen of zelfs kwartjes.

  @Telenut: onlangs kwam die kwestie aan bod in Peeters en Pichal op de radio. Blijkbaar worden er in hotels nauwelijks nog eenpersoonskamers voorzien. Dus moet je als single altijd een tweepersoonskamer innemen => logisch dat dat duurder uitvalt per persoon dan wanneer je de kamer zou delen. Er zijn wel hotels die in bepaalde periodes geen singletoeslag aanrekenen. Maar dat is dan in het laagseizoen, wanneer ze er toch niet in slagen alle kamers aan koppels te slijten. En da's natuurlijk geen oplossing voor de singles die noodgedwongen (bv. omwille van het werk) in het hoogseizoen moeten reizen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo een party enkel voor singles, dat lijkt mij wel leuk, of bestaat dat al?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Hans: zo'n fuiven bestaan, daar ben ik vrijwel zeker van (al ga ik er niet naartoe, wegens m'n ding niet). Er zijn ook fuiven die niet alleen voor singles zijn, maar waar toch een groot deel van de aanwezigen singles zijn. Een vriendin vertelde me over 'after-work-parties'. Even zoeken op internet en je vindt zeker iets in jouw omgeving.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. After-work-parties bestaan al een tijdje. Ben ik al éénmaal naartoe geweest en donderdag 10/11 ga ik weer. Ik vind het een mooie formule, je betaalt 10 euro inkom en het eten is inbegrepen, de omgeving is mooi (Herkenrode Tiendschuur) en de sfeer is prima.

  BeantwoordenVerwijderen