Alleen op café: ik kan het!

vrijdag 31 december 2010 Gastblogger 17 Opmerkingen

Ik weet nog hoe ik als niet-single dacht : Wat heb je eraan om alleen op café te gaan zitten lezen of te zitten schrijven ? Kan je dan niet beter thuis in je comfortabele zetel zitten met een goedkoper drankje en achtergrondmuziek die je echt graag hoort ?

En nu zit ik hier, alleen, in het café van de Studioskoop en krabbel op de achterkant van een gratis postkaart wat gedachten, die mogelijks een nieuwe blogpost worden.

Ik ga wel regelmatig eens alleen snel een dagschotel eten. In het begin steevast gewapend met de Humo of de Zone 09. Ondertussen kan ik gaan lunchen met alleen mijzelf als gezelschap. Maar het blijft functioneel. Ik ga snel een dagschotel eten, niet in functie van gezelligheid en vermaak, maar om een gezonde maaltijd binnen te hebben zonder daar zelf voor te moeten zorgen. Want gezond koken voor mijzelf, dat durft er wel eens bij inschieten.

De eerste keer dat ik mijzelf overtuigd had om alleen naar de film te gaan, viel ik prompt in slaap.
Vandaag heb ik een moedig plan: eerst een drankje, dan de film en dan mogelijks nog een drankje. Eerlijkheid gebiedt mij op te biechten dat in mijn handtas een leesboek zit, voor het geval dat…

De eerste hindernis heb ik ondertussen genomen, weliswaar in twee keer. Waar ga ik zitten ? In een rustig hoekje of ergens, zichtbaar, in de drukte ? Ik koos voor het veilige hoekje, maar nadat ik zowat 10 minuutjes zelfs voor de dienster onopgemerkt blijf, bestel ik zelf een drankje aan de toog en maak van de gelegenheid gebruik om ergens zichtbaar te gaan zitten. Kijken en gezien worden. Want het is immers waar wat Els Dottermans zo mooi samenvatte : Was Will das Weib ? Kijken en gezien worden !

Tot mijn groeiende verbazing geniet ik van mijn drankje, van het geroezemoes van de gesprekken rondom mij en van mijn boek. Het flitst door mijn hoofd dat ik dit wel vaker zou moeten doen in plaats van thuis, alleen, in mijn comfortabele zetel met een goedkoper drankje en achtergrondmuziek die ik echt graag hoor.

De tweede hindernis hoef ik niet te nemen, net voor ik wil gaan aanschuiven voor
een ticketje krijg ik een smsje van een vriendin dat ze alsnog mee wil naar de film. Ondanks de
opluchting die ik toch ook voel, blijf ik best trots op mijzelf !

En de film, Another Year, die toont een paar singles van het soort dat ik niet wil worden !

17 opmerkingen:

 1. Da's wel grappig, ik ben ook naar Another Year gaan zien... alleen :-)
  Ik had toch wel een beetje medelijden met die Mary...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. je mag ook trots op jezelf zijn. en ik weet niet hoe jij het ziet, maar als ik iemand alleen aan een tafeltje zie zitten denk ik daar verder helemaal niet bij na. meestal verbeeld je je dan maar dat mensen over je praten ofzo.
  eerst zou ik ook nergens alleen heen gaan, nu steeds vaker. alleen ergens in een café gaan zitten heb ik nog niet geprobeerd, maar het klinkt niet gek.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat blijft een moeilijke opgave, alleen op café gaan. Ergens alleen binnenstappen en op iemand wachten is nog anders dan weten dat er niemand komt en dat je het gevoel hebt dat iedereen naar je kijkt.

  Ik heb na drie jaar alleen wonen twee "vaste" cafés waar ik alleen binnen durf om een koffie of een pintje te drinken, de mensen wat bekijken en een boek of krant te lezen. Het eerste jaar durfde ik alleen in de zomer op café gaan...buiten op een terras met een drankje...binnen gaan was toen nog een te grote drempel ...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Verder dan dit (http://oponseentje.blogspot.com/2010/06/alleen-op-stap-het-experiment.html) ben ik nog nooit gekomen.

  Misschien moeten we hier eens allemaal plechtig beloven om voortaan alleen op café te gaan. Gaan we er eindelijk eens wat andere singles tegenkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Alleen op café gaan lukt mij ook niet (zelfs nu ik niet meer single ben), maar een terrasje in de zomer ging idd wel. Ook alleen op vakantie gaan en daar dan alleen op restaurant gaan, is gelukt. Natuurlijk meestal bewapend met kruiswoordpuzzels of een boekje.
  Je doet dat goed! Doe zo verder! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Anders moeten we eens afspreken om allemaal alleen op café te gaan, maar dan wel naar hetzelfde café ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Stel gerust een datum, uur en plaats (liefst in Gent) voor. We zullen je uitnodiging graag publiceren op onze blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wat een geweldig goed voornemen voor 2011 : allen samen alleen op café !!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Alleen op café gaan (in het gezelschap van een goed boek) is voor mij nooit een probleem geweest. Alleen naar de film gaan daarentegen..

  BeantwoordenVerwijderen
 10. En we hebben nog een goed voornemen hé: allen dame blanche eten :) Iets voor in de zomer?

  Trouwens, heel erg mooie post. Moedig! Ik durf dat echt nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoe verder je van huis bent, des te makkelijker vind ik het om alleen op café of restaurant te gaan. In het buitenland: geen probleem, graag zelfs. Aan de andere kant van 't land: jawel. In Gent (waar ik een eind buiten woon): dat moet nog net kunnen. In mijn dorp: neen, dank u.

  Lies' experiment motiveerde me om ook eens dingen te proberen, zoals alleen naar de film gaan (meevaller) en alleen op weekend gaan (meevaller).

  @Matthias: als we dan allemaal samen alleen op café gaan, mogen we dan met elkaar praten? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Dirk: ah nee, praten is verboden hé :-) We nemen gewoon allemaal een boek/krant/andere lectuur mee en zetten ons naast elkaar aan het lezen! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zie het zo al voor me: iedereen alleen aan een tafeltje, en zich elkaar beglurend afvragen: is die nu werkelijk alleen of wacht die gewoon op iemand?

  Ik vraag me nu ook plots af: gaat die cafébaas dat wel appreciëren dat heel zijn café 'vol' zit met tafeltjes van 1?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Bedankt voor jullie reacties !
  Met z'n allen afspreken om alleen op café te gaan zitten is één mogelijkheid. Lijkt mij ook wel eens leuk om als singles een café te gaan "bezetten" à la flashmob. Misschien kunnen we een "op ons eentje café" in elke stad vastleggen van lezers hier. Zoiets van als ik alleen iets ga drinken dan vanaf nu voor Gent in de Vooruit oid. Misschien lopen we elkaar alsnog tegen het lijf...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ging alleen op café en zie wat ervan gekomen is...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Beste Elise,
  een Hans al deze kwam ik jammer genoeg al eens tegen. Mooie woorden, je hart op hol doen slaan, je het gevoel geven dat je intelligent en geestig bent... en dat jij de enige bent,ook al ziet hij hier en daar wel een interessant exemplaar. Maar achter dat alles zit alleen maar een man die gedreven is door Darwinistische krachten : met wie en waar kan ik de daad om mij zo veelvuldig mogelijk te reproduceren, stellen ? En weet dat vòòr, tijdens en na jou er nog vrouwen zijn aan wie hij zijn betwistbare kwaliteiten als minnaar zal opdringen. Mij incluis.
  Groetje van Grietje

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Alleen op café gaan durf ik niet.

  Het is anders als er bijvoorbeeld een groepke speelt, waar ga dan naar kunt kijken. Maar de momenten voor, tussen (pauze) en nadien zijn nog steeds een-en-al onwennigheid.

  BeantwoordenVerwijderen