Mijn spreidingsplan

zaterdag 10 december 2011 Lies 6 Opmerkingen

Ooit geloofde ik heilig in multifunctionaliteit. 2-in-1 shampoo en conditioner, handig! Een combi-oven, lekker plaatsbesparend! Een tv met ingebouwde dvd-speler, laat maar komen. Ook op amoureus vlak rekende het romantische zieltje in mij erop dat het ooit wel eens op een partner zou botsen die alles zou bieden waarvan de droomster droomde. Ik zou stapelverliefd op hem worden (en hij op mij). We zouden de meest fantastische gesprekken hebben en daarnaast ook nog eens erg veel lachen. We zouden in elkaar de perfecte huisgenoot/reisgenoot/minnaar/ouder vinden. Uiteraard zou hij zich ook als een vis in het water voelen in mijn vrienden- en familiekring, en ik in de zijne. Daarnaast zouden mijn hart, mijn buik en mijn hoofd het er roerend over eens zijn: it's him!

U raadt het al: in de loop der jaren begonnen mijn multifunctionaliteitsdroompjes vervaarlijk te wankelen. De shampoo-conditioner bleek waardeloze rommel die je haar vet en zwaar maakt. De combi-oven was ook al geen aanrader volgens Test-Aankoop wegens noch goede oven, noch goede microgolf. De tv met ingebouwde dvd-speler? Al evenmin aan te bevelen. Want stel dat de ingebouwde dvd-speler het laat afweten, dan moet je meteen het hele toestel naar de hersteldienst brengen of zelfs vervangen.
Ook op partnervlak leerde ik dat 'you can't have it all' een waarheid als een koe is.

Vandaar dat ik momenteel zweer bij mijn eigen spreidingsplan. Het komt erop neer dat ik probeer nooit meer de hemel te verwachen van 1 enkel mens. Nee, ik spreid mijn behoeften over een hele reeks vrienden, kennissen en familieleden. Bij de enen is het telkens weer luchtigheid en lachen troef of is het gewoon prettig om samen dingen te ondernemen. Met anderen heb ik de mooiste en de diepste gesprekken. Sommigen zijn dan weer geknipte reisgenoten voor mij.

Een spreidingsplan heeft veel voordelen. Wanneer ik ergens mee zit, dan vertel ik dat tegen meerdere mensen en na al die babbels is het vaak al voor een groot stuk verwerkt. Omdat iedereen mijn verhaal maar 1 keertje hoeft te horen, zit er bovendien niemand met het gevoel dat ik de oren van z'n kop zaag. En schuilt er in vriend(in) A of B die dag niet echt een luisterend oor, dan hoef ik daarover niet gefrustreerd te zijn, want dan kan ik terecht met mijn verhaal bij C, D, E,...

Ik ken de kleine kantjes van m'n vrienden en zij de mijne, maar we leven geen godganse dagen samen en dus komt het zelden tot het stadium van ergernis of discussies. De tijd die wij samen doorbrengen, is 100% quality-time.

Af en toe zie ik mensen die na het verlies van hun partner compleet instorten. Hij/zij was hun alles en het kost het jaren om dat verlies te boven te komen, als ze al ooit weer de oude worden. Nog een voordeel is dat wie een spreidingsplan heeft, zijn geluk niet in de handen van één andere mens legt, want da's toch wel heel riskant in deze tijden.

Is zo'n spreidingsplan nu het summum? Nee, een spreidingsplan én een goed lief, da's nog altijd beter (oei, blijkbaar schuilt er toch nog altijd een 'en-en'-droom in mij...). De vacature voor kers-op-de-taart-man blijft dus nog altijd open. Mijn netwerk krijgt hij er gratis en voor niets bij.

6 opmerkingen:

 1. Zo'n gespreid netwerk is een goed ding, maar het vergt veel onderhoud. En dat onderhoud wordt nog al eens verwaarloosd wanneer er ook nog eens een goed lief in je leven opduikt. Want, een lief vult dan misschien niet allemaal, maar toch veel van die noden op. Bovendien durven sommige lieven ook nog eens alle aandacht 'opeisen', waardoor het onderhoud aan je netwerk al helemaal stil valt.

  Een écht goed lief is iemand die niet alleen je de vrijheid gunt om dat netwerk te onderhouden, maar je ook stimuleert om dat te doen en graag meehelpt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Groot gelijk, Rigel. Een sociaal lief, dat heeft een mens nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voordat ik je laatste paragraaf las, vroeg ik me al af of je dat spreidingsplan ook op lieven zou toepassen. :-) Blijkbaar toch niet dus. Geniet van je uitgebreide netwerk! Daar mag je je zoiezo al gelukkig mee prijzen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi geschreven :-) En met de toevoegingen van hierboven een waarheid als een koe ! You càn have it all, zolang je maar niet verwacht dat dat "all" van één persoon moet komen. Het net dat je rondom jezelf weeft, van je lief en van familie en vrienden, dàt is het totaalplaatje dat klopt, dat is wat op termijn het meeste geluk geeft. Als ik iemand graag zie en kan vertrouwen, dan mag die gerust met zijn beste maat nen berg gaan beklimmen, of een festivalterrein trotseren, je hoeft toch niet alles samen te doen. Maar 't is wel fijn idd dat het een sociaal lief is, dat je samen ook ergens kan komen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk logje Lies! Ik roep dit al jaren. En dan niet alleen tegen diegene die zoeken en/of hopen op 'de ware' maar vooral ook tegen de klagende 'gesettelden'. Wat dat ook zijn moge. 'Hij wil nooit mee uit' 'Zij wil niet op vakantie naar Frankrijk'. Doe nu niet zo moeilijk, denk ik dan! Probeer die fijne man/vrouw/liefde van je leven niet in jóuw keurslijf te duwen. Ga zèlf dansen, maak in je eentje die verre reis. Een stuk goedkoper, als je kinderen hebt, dan is ook gelijk het oppasprobleem verholpen en je hebt elkaar nog 's wat te vertellen. Vreemd? Wellicht. Maar naar mijn idee te verkiezen boven het laten knallen van een huwelijk 'omdat zij/hij niet van x muziek/land hield of die en die vrienden niet mocht'. Excessen natuurlijk daargelaten. Maar er is altijd wel iets gemeenschappelijks. Anders was je er nooit aan begonnen lijkt me.
  (toen ik de titel las, dacht ik dat het over de economie ging, daar is spreiding van kansen/ risico's volgens mij ook gezond)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mjah ... ik blijf toch dromen van die ene (en het hoeft er echt maar eentje te zijn) die mij accepteert zoals ik ben, die ik aanvaard zoals hij is, en waarmee ik in mijnen ouwen dag op een bankje in het park kan gaan zitten.
  Dat netwerk, dat is er ook alleen maar als ze daar tijd en/of zin in hebben, en zolang die mensen zelf niet van het straat geraakt zijn, zo betrouwbaar is dat ook allemaal weer niet ...

  BeantwoordenVerwijderen