Wie is het gelukkigst: koppels of singles?

vrijdag 18 mei 2012 Lies 6 Opmerkingen

Een tijdje geleden kreeg je bij De Standaard gratis The World Book of Happiness. Sindsdien ligt dat boek bij mij in het toilet. En zo word ik bij iedere kleine en grote boodschap een beetje gelukkiger...

Ik las net een interessant stukje dat ik alle singles die hier meelezen niet wil onthouden. Het is geschreven door professor Leonard Cargan uit de VS. Deze professor volgde 22 jaar lang gehuwde stellen en singles.
Hieronder lees je wat hij te zeggen heeft over de vraag: wie is gemiddeld het gelukkigst, koppels of singles?

Wat men denkt: vrijgezellen zijn gelukkiger dan gehuwden

Omdat we ervan uitgaan dat vrijgezellen minder verantwoordelijkheden hebben, overheerst het stereotiepe beeld dat ze gelukkiger zijn dan gehuwden. Om na te gaan of dat een mythe dan wel een feit is, moeten we eerst weten welke factoren belangrijk zijn voor geluk.

Voor wie gehuwd is, zijn de belangrijkste zaken die bijdragen tot geluk huwelijk, liefde en kinderen. Voor vrijgezellen zijn dat vrienden en persoonlijke groei.

Het grootste onderscheid tussen de geluksfactoren van gehuwden en alleenstaanden betreft de rol van het huwelijk en kinderen. Dat is gek: hoewel de meeste vrijgezellen ervan overtuigd zijn dat ze in de toekomst zullen trouwen, kennen ze wat hun geluk betreft het huwelijk weinig belang toe.We stelden tegelijk vast dat alleenstaanden voor hun geluk wel meer belang hechten aan kinderen. Dat zou het toenemende aantal adopties en geboortes bij eenoudergezinnen kunnen verklaren.


Wat het onderzoek uitwijst: gehuwde mensen zijn gelukkiger dan ongehuwde

Mensen ontlenen hun geluk vooral aan andere mensen. Hun genegenheid voor en mening over ons heeft de sterkte invloed op ons geluksgevoel.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat de stereotiepe opvatting over vrijgezellen en geluk een mythe is, hoewel beide categorieën zeggen gelukkig te zijn. Zowel nationale onderzoeken als onze eigen bevindingen tonen steeds weer aan dat gehuwde mensen gelukkiger zijn dan ongehuwde.


In een volgend stukje lees je hier meer over wat professor Cargan ontdekte over de invloed van geslacht en burgerlijke staat. Wie is het gelukkigst: gescheiden vrouwen of gescheiden mannen? Zijn nooit-gehuwde vrouwen gelukkiger dan gescheiden vrouwen?

6 opmerkingen:

 1. Ik heb het boek ook... uit een tijd dat je het nog moest kòpen, maar dat geheel terzijde.

  Hoewel er geen gelijk geven of tegenspreken aan is, meen ik dat het gelukkig zijn op basis van gehuwde of niet gehuwde status een beetje achterhaald is.
  Ja, we ontlenen deel van onze waarde aan wat we voor anderen kunnen betekenen en hoe ze ons daarvoor appreciëren.
  Als sociale dieren kàn het niet anders dat minstens een deel van ons welbevinden gaat bepalen.

  Anderzijds meen ik dat het stereotiep "Vrijgezellen bepalen hun geluk op basis van hun sociaal netwerk en vrijheden terwijl koppels hun gelukservaring eerder uit de gezinsrelatie halen" minstens ten dele gebaseerd is op oude waarden en overtuigingen.

  Mijns inziens zijn steeds meer mensen bezig om *bewust* content/gelukkig/blij te leren zijn met het leven van alledag in al z'n vormen. De zon die schijnt, een bloem die lekker ruikt, een vriend die onverwacht langskomt....
  Die bewustere omgang met de kleine dingen des levens creëert een andere kijk op "geluk".
  En als ik daar heel even op doordenk.... (kinderloze) singles kunnen vaak meer tijd spenderen aan bijlezen/bijscholen/bijleren van dit soort "praktijken"...

  dus tja... wie IS nu gelukkiger?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geluk hangt volgens mij sterk samen met zin-geving in al zijn facetten (sociaal, financieel, persoonlijk,...). Verder is het huwelijk 'makkelijk' in de zin dat het familiaal en maatschappelijk ingebed is en en een zekere erkenning geeft, terwijl single zijn of in een relatie zijn dit niet heeft en dit kan een invloed hebben op de geluksbeleving.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dat komt niet overeen met mijn persoonlijke ervaringen : ik heb al verschillende keren mannen heel erg graag gezien en dat was wederzijds. Maar als ik heel eerlijk ben, ben ik toch meestal gelukkiger in de periodes dat ik single ben. Ik denk eigenlijk dat dat voor iedereen anders is. Zo zijn er mensen die niet tegen ' alleen-zijn ' kunnen en altijd mensen om zich heen moeten hebben. Ik heb dat juist niet : ik ben best sociaal, maar ik heb ook best veel behoefte aan tijd helemaal op mijn eentje. Als je maar gelukkig bent in je situatie, maakt het niet uit of dat in een relatie of single is

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wie is er gelukkiger ... ?
  Hé?
  Hoezo?
  Is't een wedstrijd misschien? Om ter gelukkigst?
  En dan nog, het is toch niet omdat de statistieken zeggen dat gehuwden gelukkiger zijn, dat dat voor het individu moet opgaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Om met Loesje te spreken:
  GELUK IS EEN RICHTING
  GEEN PUNT

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Meer en meer neigt mijn antwoord naar: met zijn tweeën is het leuker. Als vijftiger, die nooit getrouwd is geweest of samenwonend en geen kinderen heeft stel ik de laatste tijd vast dat ik iets mis in mijn leven die niet kan ingevuld worden met vriendschap. Ik voel me niet ongelukkig als single maar er is toch dat gemis. En het wordt erger met ouder worden.

  BeantwoordenVerwijderen