De single en de oudejaarskwestie

woensdag 2 december 2015 Lies 19 Opmerkingen

De voorbije week was het meest gelezen stukje op deze blog dat over als single oudejaar vieren. Elk jaar opnieuw stellen we hetzelfde fenomeen vast. Vanaf november beginnen singles te zoeken naar singlevriendelijke manieren om oudejaar te vieren en komen ze op deze blog terecht.

Zelf heb ik dit jaar niet de minste moeite moeten doen om iets leuks te vinden voor oudejaar. Een vriendin nodigde me uit om samen met een groepje andere genodigden (bekenden en onbekenden) 2 dagen door te brengen in een b&b ergens ten velde en samen te vieren bij een zelf klaargemaakt feestmenu.

Oudejaarsprobleem opgelost dus. Al had ik er helemaal niet zwaar aan getild als er niets uit de bus was gevallen. Mezelf stress aandoen om toch maar iets te vinden voor oudejaarsavond, daar wil ik niet meer aan meedoen. Voor een keertje niet slaapdronken aan de 1-januari-familiedis verschijnen, heeft ook wel wat.

Ik ben wel benieuwd naar wat andere singles doen op oudejaar. Reageer dus gerust hieronder en inspireer je medesingles.

Kom zeker ook morgen eens langs op deze blog, want dan publiceren wij een oproep van een lezer die graag oudejaar wil vieren met andere single lezers van deze blog.

Wat singles de voorbije jaren al schreven over hun oudejaar lees je hier:
- Mijn oudejaarsavond als single
- de single en het oudejaarsprobleem

19 opmerkingen:

 1. "Zelf heb ik dit jaar niet de minste moeite moeten doen om iets leuks te vinden voor oudejaar" schrijf je... Sorry, maar dat is nu niet echt bemoedigend voor andere singles om hun ervaring, over het (soms moedeloos) zoeken naar iemand/een groepje om iets samen met te doen, te delen.
  Ikzelf heb dit jaar in tegenstelling tot vorige jaren wél nu al leuke plannen, maar moest ik ze niet hebben (zoals enkele keren afgelopen jaren, wat me toen wel ongelukkig maakte), zou jouw aanhef me niet meteen motiveren om mijn ervaring hier neer te schrijven.

  Men zegt me wel eens dat ik te direkt en rechtuit ben... Nu ook zeker? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De afgelopen jaren doe ik niks meer. Ik heb nog geen enkele keer het gevoel gehad van iets te missen en op nieuwjaarsdag heb ik een frisse kop. Zalig! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @anoniem. Misschien heb je wel een beetje gelijk, maar geldt dit niet net zo voor Facebook, kinderkiekjes, slagen voor een diploma? Sommige mensen moeten/ willen moeite doen, anderen niet. Sommigen tillen er zwaar aan als iets niet lukt, anderen weer niet.

  Ik heb een -bijna- onvoorwaardelijk vertrouwen in mijn medemens, ga er dus niet van uit dat anderen ergens mee pronken om afgunst o.i.d. mee te bewerkstelligen. Zou de verbazing/ teleurstelling niet veel vruchtbaarder zijn (voor beide) als jaloezie ('zij wel en ik niet') ook ruimte laat voor nieuwsgierigheid/ leergierigheid? (hoe doe je dat dan?). (mag binnen relaties soms ook wat meer in evenwicht.

  En ja, ook mij vinden mensen soms wat direct. ;-)
  En nee, ik heb nog geen plannen voor oud & nieuw
  En ja, dat houdt me wel bezig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik doe ook niets, zoals meestal trouwens. Ik vind het hele nieuwjaarsgedoe wat overroepen maar dat zal wel aan mij liggen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb zoiets van 'Ieder doet maar.' De ene op weekend, de andere zuipt zichzelf zat en nog een ander geniet op haar eigen manier... Kerst is voor mij, net in de donkere dagen, schone lichtjes zien en daarbij 'zijn' én oprechte warmte van mensen krijgen - niet evident in een 'individualistische' wereld - dat verlicht mij. Geen opgedrongen jodelmuziek, volvreterij en andere neptoestanden, wel iets lekkers eten de avond en dagen zelf vorm geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit zijn mijn 2de feestdagen als single.
  Vorig jaar had ik nog een paar single vriendinnen en een single vriend (die ik wel zag zitten) die ik uitnodigde bij mij thuis. Het was een fijne avond met een bittere afdronk aangezien 1 van mijn vriendinnen iets is begonnen met de vriend die ik uitnodigde.
  Dit jaar heb ik geen plannen. Op 25/12 zit ik alleen (kindjes zijn bij hun papa), oudjaar heb ik de kindjes maar ook geen plannen.
  Ik zit daar wel mee in mijn maag. T zijn voor mij altijd dagen geweest waar ik naar uit keek, om in de gezellige warmte iets lekkers te eten met mensen rondom me.
  Ik hoop heel hard dat er nog iets uit de bus valt voor deze dagen. Maar eerlijk, zo bij allemaal koppels gaan zitten als enige single, het is ook niet ideaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @anoniem: je bent inderdaad direct en rechtuit. Maar ik ben dat ook en zal je daarom graag van antwoord dienen ;-).
  Als directe mens zeg ik de dingen zoals ze zijn. En dat is inderdaad dat ik dit jaar geen moeite heb moeten doen om iets te vinden om op oudejaar te doen. De aandachtige lezer merkte in die zin de woorden 'dit jaar' op en de nog aandachtiger lezer klikte door op een van de links onderaan (de single en het oudejaarsprobleem) en kon daar lezen dat ik niet alleen wat goed gaat eerlijk vertel op deze blog, maar ook de keren dat het niet goed ging. Bovendien staat er in mijn stukje dat ik het eigenlijk wel fijn zou vinden om eens uitgeslapen te zijn op 1 januari en het geen ramp zou vinden om gewoon thuis te blijven. Dat kan mensen die nog niets gepland hebben voor de feestdagen misschien toch ook wel een hart onder de riem steken. Thuisblijven hoeft geen ramp te zijn. Er zijn volgens mij wel meer mensen die dat doen. Matthias heeft er trouwens geen probleem mee om dat toe te geven, zelfs na mijn uiterst ontmoedigende aanhef ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dit is mijn vierde eindejaar als single. Tussendoor zijn er al wel relaties de revue gepaseerd, maar op 1 of andere manier slaag ik er toch in om tegen eindejaar opnieuw single te zijn.
  Die eerste eindejaar in mijn gebroken gezin was vrij pijnlijk en confronterend. Tegelijk functioneerde ik op autopilot en zijn de herinneringen aan die periode blurry.
  Met kerst zijn de kinderen steeds uithuizig en dan plan ik bewust iets in. Op een ordinaire kinderloze avond ben ik zelden thuis, omdat ik het nog steeds niet fijn vind om alleen te zijn in een huis boordevol speelgoed zonder kroost. Op kerstavond is dat niet anders. En tijd met vrienden of familie doorbrengen, is altijd fijn.
  Oudejaarsavond wordt traditioneel in casa mutti georganiseerd, samen met vrienden en familie en veel teveel eten en een armada aan cadeaus. Tussen het moederen door probeer ik me ook ietwat verdienstelijk te maken op culinair vlak. En hoewel elk eindejaar min of meer volgens hetzelfde patroon verloopt, koester ik zulke avonden. Ook de wensen omstreeks middernacht zijn voorspelbaar geworden. Wat mij betreft toch…Ik spoel de toch nog ietwat bittere pil door met een glas champagne en hoop dat het nieuwe jaar mijn jaar wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Voor mij is het mijn eerste keer... Terwijl ik mij vorig jaar onledig hield met cadeautjes te scoren voor het hele gezin, zat hij bij zijn advocaat zijn vertrek voor te bereiden. En de cadeautjes werden met een pokerface in ontvangst genomen. Sedertdien hebben deze dagen voor mij nogal een bittere bijsmaak. Ik zal kerstavond koesteren met de kinderen, en oudejaarsavond zo vlug mogelijk vergeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb net hetzelfde gehad! Op oudjaar sloofde ik me uit voor de hele familie die wist dat hij al maanden een dubbelleven had en enkel wachtte op het moment dat zij haar man zou verlaten...
   Op oudjaar dit jaar heb ik geen plannen...hij wel, met verovering nummer zoveel

   Verwijderen
 10. aan al degenen die niks hebben gepland: wees welkom in mijn zetel!
  Ik kan niet weg en eerlijk, met meerderen in een zetel zitten is fijner dan alleen

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik herken me in wat Laure en Mattias schrijven: reeds enkele jaren (een 5-tal) vier ik geen oudejaar meer. Niet 'expres' ofzo :), maar gewoon door de omstandigheden van single zijn en de alternatieven (vb. vieren met ouders, of in groep onbekenden, e.a. ...) me momenteel niet aanspreken.
  Ik kijk gewoon een beetje TV en eet iets lekker en ga slapen als ik moe ben, meestal wordt ik rond 12u even wakker door het vuurwerk en kijk ik even mee door het dakvenster in mijn slaapkamer en wens mezelf dan een fantastisch komend jaar :).
  Het fijne is dat ik dit ook niet erg meer vind om alleen dan thuis te zijn; het eerste jaar alleen thuis was even wennen, maar het mezelf veroordelen als 'zielig' heb ik snel van ma af kunnen laten glijden.Het voordeel is dat het me net ook een sterk gevoel geeft van te ervaren dat ik me niet laat beïnvloeden door sociale druk maar gewoon mijn eigen ding doe en mezelf niet forceer in "ik hoor nu te feesten want het is oudejaar". Ik wil hiermee niet zeggen dat oudejaar vieren automatisch jezelf forceren zou zijn, natuurlijk kan je dit oprecht ook plezierig vinden en ervan genieten, en ik ge ervan uit dat ik in de toekomst dit ook nog wel zal doen, maar op dit moment in mijn leven is het gewoon wat het is. Dat geeft me ook een soort innerlijke rust errond. En ja, ik kan de dag nadien met een frisse kop naar het nieuwjaarsfeest bij de familie :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Volledig herkenbaar en getuigende van authenticiteit, Kristel! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Idem, eerste keer eindejaar solo hier. Kerstavond verplicht familienummertje met Ukje erbij waar ik hoe langer hoe minder zin in heb, maar soit, ontlopen is geen optie. Oudejaar is hij bij z'n mama. Tot nader order ook geen flauw idee wat te doen dan.

  @Sofie: pas maar op dat uw zetel niet de Belgische opvolger wordt van Project X Haren ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heeey

  Ik werd door het lezen van deze berichtjes niet veel wijzer :( want thuis zitten zie ik niet echt zitten je hoort overal de feesten en je zou er graag bij zijn dus denk ik dit jaar gewoon te gaan werken met oudejaar om de leegte niet te voelen
  Had dit afgezworen maar thuis zitten zie ik echt niet zitten probleem is bedrijf is toe en heb geen horeca ervaring dus zal toch thuis blijve
  Verder had ik tot enkele jaren geleden nog een vrijgezellen groep daar werd zelf afgesproken dat wanneer we een lief hadden
  We gewoon samen oudejaar bleven vieren maar is dus helaas niet waar wist ik ook toen ook al en helaas bleef ik alleen achter
  Vorig jaar ging ik bij vrienden maar daar zijn in die groep massaal kinderen geboren dus deze groep valt ook uit elkaar en blijven
  Thuis of doen het rustig samen met een ander koppel en de kids jueh

  Wat ik me afvraag alleen ik zit er wel al enkele weken mee in men hoofd en wordt er niet bepaald gelukkig van
  oudjaar vieren met vrienden en familie maar waarom horen singles daar blijkbaar niet bij

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @thomas

  Vandaar mijn "kom gerust bij mij vieren" voorstel. Fondue, drank en fijne mensen aan een ronde tafel.

  @lev

  Mijn zetel is veel gewoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hier hetzelfde. Eerste jaar alleen met de wissel. Met kerst zijn de meisjes hier, van oud naar nieuw is de Agenda blank...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @Sofie

  Bundelen we de oudejaarsplannen tot 1 geheel?
  Aangezien jouw zetel wel wat volk kan ontvangen! :-)
  Graag je reactie via mail (gantois60@hotmail.com) Kunnen de mogelijke feestviolen op elkaar afstemmen!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik ben nu reeds 10 jaar alleen (af en toe wel een relatie maar dit strandde altijd na een paar weken of maanden)
  En zoals ik hoor zijn de feestdagen voor veel singles niet echt iets om naar uit te kijken.
  Mijn vriendinnen zijn getrouwd en hebben kindjes dus samen met hen vieren is als een vijfde wiel aan de wagen die zorgt dat de afwas gedaan is en iedereen op tijd drank heeft.
  Dus heb ik een vijftal jaar geleden beslist om te gaan werken op oudejaar. Dit kost wel wat moeite om ergens werk te vinden maar dat lukt altijd wel. Meestal op een of andere grote fuif. Voor mij is dat altijd heel leuk geweest. Je zit volledig in het feestgedruis maar je hoeft er niet mee in te zitten dat je met je handen zal staan draaien. Je kan tegen de nonkels altijd "stoefen" dat je tot 9u 's morgens hebt uitgezet en je hebt toch nog altijd een frisse kop. En je hebt mooie centjes verdient.
  Dit jaar had ik echt geen zin meer om energie te steken in werk te zoeken. Ik kan het niet meer opbrengen om steeds maar oplossingen te zoeken om mezelf tijdens die feestdagen boven water te houden. (Gelukkig is er nu wel iets uit de bus gevallen voor oudjaar)
  kerstavond, kerstdag, nieuwjaarsdag, ik kijk er niet naar uit. Feest met de familie en ik zit er maar voor spek en bonen bij.
  daarbij ook nog 2 weken kerstvakantie waarbij ik ook veel energie moet steken om maar niet de hele 14 dagen alleen door te brengen.

  BeantwoordenVerwijderen