De plussen en minnen van 2-1=1 - deel 2

maandag 18 juni 2012 sahasrara 6 Opmerkingen

Relatiebreuken hebben hun voor- en nadelen. Gezien mijn recente break-up, kan ik die van mij makkelijk oplijsten. Waar je in zit, kan je immers moeilijk naast kijken. Na de plussen in mijn vorige post, volgen nu onvermijdelijk de minpunten.

Nadeel 1: Diep in de buidel tasten

Eens je een zeker levensstadium bereikt hebt, komen er kosten kijken bij 2-1=1. Grote kosten. Kosten met drie nullen of meer. We hadden net samen een appartement gekocht. Het voelde zo veilig: twee namen op de akte, op de leningaanvraag, op de bel. We woonden misschien fysiek nog niet samen, maar wel op papier. Achteraf bekeken had ik beter het griezelige enkelekoperavontuur aangegaan. Maar hij wilde meedoen, en ik was maar al te blij. Eindelijk ontsnappen uit het ouderlijk nest. En dan nog met twee. Te mooi om waar te zijn. En nu is het niet meer waar.

Nadeel 2: Terug naar start (of zo voelt het soms)

Terwijl bevriende koppels die rond dezelfde periode samen zijn gekomen hun trouwuitnodigingen schrijven en kinderkamers (mentaal) inrichten, is mijn droom van samenwonen aan diggelen gegaan. Hij zou over anderhalf jaar bij me intrekken. Over anderhalf jaar zou hij naar Brussel gaan werken, vanuit ons eigen nestje. Allemaal gedaan.

Heel de cyclus moet er opnieuw door als ik ooit de gezinsdroom wil verwezenlijken: iemand op één of andere magische wijze ontmoeten, leren kennen, aftasten, goed- of afkeuren (en goed- of afgekeurd worden) en dan nog al de rest. Maar dat is nog niet voor nu. Nu afkicken. Op mijn plooi komen. En een netwerk uitbouwen. Alledrie uitdagingen van jewelste.

Nadeel 3: Huidhonger

Lief weg betekent normaal gezien ook intimiteit weg. Momenteel lossen mijn ex en ik dit op door terug te grijpen naar de ondertussen welbekende friendswithbenefitsformule. Ik ga niet zeggen dat het de ideale oplossing is. Ik ga zelfs niet zeggen dat het een slimme oplossing is. Zelfs niet dat het een oplossing is. Mogelijk is het zelfs oerstom. Maar mijn lichaam vraagt erom.

De populairste bedenking is dat je emotioneel ontkoppelen in zo'n situatie uiterst moeilijk tot onmogelijk is. Groot gelijk heb je als je dat dacht. Af en toe, steeds frequenter en persistenter, spookt de vraag in mijn hoofd of het wel een goed idee was om uit elkaar te gaan. Je denkt aan al zijn fijne eigenschappen en hoe hard je die mist. Je vergelijkt nieuwe mannen die je tegenkomt met hem en oordeelt dat ze toch niet tegen hem opkunnen.

Bovendien lijkt mijn eeuwige gezaag van weleer ineens op te brengen: hij antwoordt sneller en stuurt meer berichten dan ooit tevoren! Is hij aan het veranderen? Interessant. Verder onderzoek waard. Tijd voor a little heart-to-heart. Over gevoelens, gedachten en (on)mogelijkheden. Wel slecht voor je hart, dit soort situatie. Onrustig word je ervan. Slapen is plots allerminst evident. Ik ben nog zo'n fan. Vingers gekruist voor vannacht. Elke nacht weer.

Afleiding zal u redden. Een mens zou blij zijn dat ie mag gaan werken :)

6 opmerkingen:

 1. Geloof me, gaan werken is de ideale afleider ooit geweest voor mij! :-) Het kan deugd doen om iets 'nieuws' in je hoofd te proppen als verdriet/teleurstellin/etc... je 'programma' in je hoofd bepaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat 'missen van de goede eigenschappen' van je ex en bij nieuwe mannen die je tegenkomt je de bedenking maken dat ze toch niet kunnen tippen aan hem, dat heb ik al meermaals meegemaakt. Maar dan verplicht ik mezelf om eens terug te denken aan de dingen die niet goed zaten en aan al die momenten waarop ik dacht 'dit is het niet'. Dan kom ik weer met mijn beide voeten terecht op de grond. Want sommige karaktereigenschappen/gevoelens vallen niet te veranderen en zouden dus altijd zwaar blijven wegen hebben op de relatie, ondanks de fijne eigenschappen van de ex (waarvan je natuurlijk hoopt dat z'n 'opvolger' die ook zal hebben).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wel grappig om na de vorige tekst plots iets zoals "al zijn fijne eigenschappen" te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja, er zijn altijd meer facetten hé, Doran :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zat zowat hetzelfde te denken als Doran... Gewoon even je vorige post hier lezen en je bent die 'fijne eigenschappen' zo weer vergeten...
  Kop op... 'goed genoeg' mag niet goed genoeg zijn voor jou.

  BeantwoordenVerwijderen