Golden oldies: kant-en-klaarman

maandag 9 juli 2012 Gastblogger 0 Opmerkingen


Wat beweegt zich daar zo fluks tussen de diepvrieskisten van de lokale supermarkt? Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Is het Supergrover? Nee! Het is: Kant-en-klaarman!

Anders dan zijn naam doet vermoeden, heeft Kant-en-klaarman geen belangstelling voor Duitse filosofie (Kant) of voor seks (klaar), maar des te meer voor voedsel. Meer bepaald: voor snel voedsel, dat je met verpakking en al in de oven kunt schuiven en opeten. Hap slik weg.

Doe-het-zelfman
Ooit stond Kant-en-klaarman bij vriend en vijand bekend als Doe-het-zelfman. Cakes, pannenkoeken, speculaaskoeken, stoofpotjes – alles knutselde hij zelf in elkaar. Eigenhandig fabriceerde hij spaghettisaus. Hoogstpersoonlijk draaide hij een zwijn de nek om om een shot gehakt te scoren.

Wat je zelf doet, doe je beter. Dat had Doe-het-zelfman van zijn moeder geleerd. Maar het is vermoeiend en tijdrovend. Dat had hij zelf ondervonden. En daar knelde het schoentje. Want Doe-het-zelfman wilde ook nog muren schilderen en vloeren uitbreken en tussendoor naar adem happen. Kortom, hij had iets te veel zelfgemaaid hooi op zijn zelfgemaakte vork geladen.

Wilde hij zijn vloer uitbreken én overleven, dan zat er voor Doe-het-zelfman niet veel anders op dan een valse snor en een mal hoedje op te zetten en - incognito - bij Delhaize in het kant-en-klaaraanbod te gaan graaien. Wat hij daar aantrof, verbaasde hem hooglijk.

Exotische hapjes
Allereerst bleek er voor ieder wat wils te zijn. Vis of vlees, aardappelen of rijst, autochtoon of exotisch – het bestaat allemaal, in alle denkbare en ondenkbare constellaties. Zelfs Turken en Chinezen hoeven hun traditionele hap niet meer te missen wanneer ze in een vlaag van zinsverbijstering besluiten hun muren te gaan schilderen of hun vloeren vervangen.

Ook de verstokte vtm-kijker wordt bediend, want de beroemde tv-kok Peter Goossens heeft een eigen kant-en-klaarvoedsellijn. Kant-en-klaarman vindt het wel knap van die Goossens dat hij tegelijkertijd a) een eettent kan bestieren b) tv-programma's kan presenteren c) rundstong in madeirasaus in een luchtdichte verpakking kan stoppen zonder te morsen. Slapen zulke mensen dan nooit?

In tegenstelling tot de heersende opinie, heeft Kant-en-klaarman niet de indruk dat hij met instantvoeding noodzakelijk ongezonder af is dan met door hemzelf bereide schotels. Met het als voedsel vermomde slachtafval uit de frituur heeft de kant-en-klaarmaaltijd geen uitstaans.

Zestiende eeuw
Inmiddels is Kant-en-klaarman dermate van het pad der rechtvaardigen afgeweken, dat hij er niet meer aan mag dénken als single te moeten overleven in de zestiende eeuw, toen de enige hapklare brokken rauwe bieten waren, en dan nog alleen in het seizoen.

Nee, Kant-en-klaarman is helemaal om, en als Delhaize hem voor deze  reclame vorstelijk wil belonen, dan kunnen ze hem nu mailen.

0 reacties: