Speeltuin

zondag 3 november 2013 Gastblogger 6 Opmerkingen

Eind september: de eerste pedagogische studiedag van het jaar. Die vond deze keer plaats in een week waarin mijn zoontje bij mij was. Op zo’n prachtige herfstdag is een speeltuinbezoek een voor de hand liggende activiteit.

Er was verbazend veel volk op de speeltuin. Blijkbaar waren er wel meer scholen dicht die dag. Wat mij opviel: 95% van de kinderen was daar met hun mama, daarnaast waren er enkele kinderen met hun beide ouders en dan had je een enkele papa, ik dus, die alleen op stap was met zijn kroost.

Als gescheiden man tussen al die vrouwen vraag je je dan wel eens af hoeveel van die dames single zijn. Statistisch gezien toch wel enkele. Als er nu eens, zoals het oudere artikel over de Delhaize, een code zou zijn om de juiste moeders eruit te halen?

Het zou in elk geval een ideale plaats zijn om iemand te leren kennen. Je weet meteen dat het iemand is die quasi dezelfde leeftijd heeft en dat kinderen geen deal breaker zullen zijn. En als je een beetje observeert, kan je misschien direct zien of haar kinderen min of meer goed opgevoed zijn en hoe ze ermee omgaat. Bovendien zou je direct iemand in een natuurlijke omgeving leren kennen.

Helaas zijn wij Vlamingen in zo’n omstandigheden behoorlijk gesloten. Misschien moet ik hopen op een van de Nederlandse mama’s die daar ook rondlopen? Of misschien is er een herkenningstruc die ik niet ken...? Hoe dan ook loop ik met het idee dat de doorsnee alleenstaande moeder liever niet aangesproken wordt(op een bescheiden, niet opdringerige manier) op een uitstapje met haar kind(eren). Of vergis ik mij?

Simon

Met dank aan onze gastblogger. Jouw stukje is ook welkom bij oponseentje@gmail.com

6 opmerkingen:

 1. Dat is het eeuwige probleem: er is geen code om de singles eruit te halen. Dus zit er niets anders op dat gewoon met zoveel mogelijk mensen een babbeltje te doen. En dan nog te hopen dat iets in hun verhaal aangeeft of ze al dan niet single zijn.
  Geen gemakkelijke, want of je single bent of niet, niemand gaat dat direct aangeven. In je eerste zinnen al een 'ik ben single' verweven, komt trouwens behoorlijk hopeloos over.
  Het is mij wel al eens gebeurd dat een man op een event waar ik als vrijwilligster werkte een babbeltje kwam slaan en dan langs zijn neus weg vroeg 'Bent u hier alleen of helpt uw man ook mee?'. Ik heb daarop geantwoord 'Ik ben hier alleen', maar daarmee wist hij dan ook nog niet of ik single was natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vermoed dat single ouders op zo'n uitstapje met hun kinderen liever hun kroost in de gaten houden dan die leuke man/vrouw die een eindje verder zit...
  Wat de zoektocht naar andere singles betreft: ik herken het probleem. De grootste zekerheid heb je op dating sites, of single reizen, maar dat laatste lijkt me dan weer zo'n geforceerd gedoe. En in online dating heb ik geen zin momenteel. Been there, done that.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Simon,
  Stel dat er een signaal zou zijn, zou je dat dan zelf toepassen. Misschien kan je er zelf eentje bedenken en zo een trend proberen zetten...
  En verder zou ik me ook vooral op de kinderen concentreren (in de speeltuin toch). Wie weet spreekt één van die dames je zelf aan hé als je ziet hoe fijn je aan het ravotten bent met hen...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. er bestaan toch zo van die plastic armbandjes met je 'relatiestatus' op....maar ik zou dat ook niet direct dragen, is zo 'stigmatiserend' ....idd een gesprekje aanknopen en zo een visje werpen...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben geen mama, en heb geen kindjes om op te passen in de speeltuin, maar aangesproken worden, lijkt me altijd wel fijn. Misschien een beetje vreemd (misschien zeker voor de mama's die samen zijn met hun partner), maar altijd een compliment. Ga er dus maar gewoon voor! En als je tips zou hebben hoe mannen in zo'n geval liefst worden aangesproken ... ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Els geef ik groot gelijk i.v.m. de laatste zinnen: amuseer u en stel je open op. Mijn ervaring met kinderen in de speeltuin is dat je via het kind makkelijk contacten legt, via het 'ouder zijn'(mijn geval 'zus zijn') deel je sowieso een bepaalde rol en daarover spreken is altijd 'veilig'.

  BeantwoordenVerwijderen