Eenzaam zonder jou(w fiscaal voordeel)

maandag 3 maart 2014 Gastblogger 8 Opmerkingen

Heel laat, vooraleer je in je bed belandt. Alle sterren gezien. ‘s Morgens, 15 februari, belt je beste vriendin je om 8u53. Hoh, Valenpijn viel best mee dit jaar. En ja, je date is al weg, of nooit in je dichte buurt geweest. Of we het over iets anders kunnen hebben? Ja hoor. Ze was fiscaal adviseur. Ze bleef doordrammen. Waarom vrijgezellen zoveel meer belastingen betalen dan koppels… Hell yeah. Dat onze fiscale wetgeving sterk gericht is op ‘gezinnen’? Gezellige fiscus. Als koppel samenleven is nog steeds dé maatschappelijke norm. Bewust & happy single de contradictio in terminis. Misschien moet ik haar opbellen en vragen of we samen fiscaal kunnen optimaliseren?

Zelfs OESO-studies tonen die ongelijke verdeling. Belastingen op inkomen zijn aanzienlijk hoger voor alleenstaanden met een gemiddeld of hoog inkomen dan voor getrouwde gezinnen met of zonder kinderen. Echt verrast was ik niet: honderden regels in onze fiscale wetgeving verschillen naargelang de wijze waarop we ‘samen’ leven. Deze zijn vaker wel dan niet in het voordeel van mensen die in de echt samen zijn. Door het huwelijkscoëfficiënt kan een deel van je inkomen fictief worden overgeheveld naar je partner. Dit levert je al gauw een voordeel van € 3.000 op. Fiscale voordelen bij een woonlening of de aftrek van levensverzekeringen kunnen dan weer handig verdeeld worden tussen partners. Je fiscaal geluk blijkt recht evenredig met je relatiestatus en de grootte van je kroost.

De discriminatie stopt niet bij de belasting op je inkomen. Wie iets nalaat uit een erfenis of schenking kan dat maar beter binnen de gezinskring doen. Daarbuiten vloeit meer dan de helft naar vader staat. Van je huwelijk terug naar het vrije bestaan is evenmin pijnloos. Dankzij de Vlaamse Regering betaal je sinds vorige zomer 2,5% miseriebelasting op je te verdelen woning. Helemaal absurd zijn de premies die veel gemeenten geven voor het aanmoedigen van huwelijksparen. Alsof het huwelijk de enige finale samenlevingsvorm is waartoe je als vrijgezel het best zo snel mogelijk naartoe wordt geleid. Sparen maar voor die reis naar Las Vegas!

Friends with benefits
Het beeld van ‘de alleenstaande’ is zo verankerd in onze maatschappij dat deze vorm van discriminatie amper tot discussie leidt. Iedere single kent wel die periodieke uitingen van bezorgdheid vanwege familie en vrienden, waarbij gepeild wordt naar je welzijn indien er enkele maanden geen wederhelft te bespeuren valt. Die houding wordt hardnekkig in onze belastingbrief doorgetrokken. Discriminatie van tal van gezinsvormen werden afgelopen decennium aangepakt. De alleenstaande blijft verweest achter. All people are equal, but together some are more equal than the other.

Bert Schelfhout & Maurits Vande Reyde

8 opmerkingen:

  1. Tja, 't zijn bijna verkiezingen zeker? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb geen weet van een partij die 'wegwerken discriminatie singles door Belgische staat' in haar partijprogramma staan heeft.

    Maar we leven op hoop :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. We kunnen er zelf eentje oprichten hé. Onlangs had ik een vriendin die vond dat dat kindergeld toch maar mager uitviel. Zij moest wel zorgen voor een kind én sparen voor een huis. Als vrijgezel moet je alleen maar voor jezelf zorgen, dus ja, daar kan je best wel wat van missen, vond ze. Ik ging even in discussie maar bedacht toen: hey, het is ze gegund. Tenslotte droom ik daar toch zelf ook van, huis en man en eventueel kind. Die centen zijn het minste van mijn zorgen eigenlijk. ..

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb daarover een tijd geleden eens een mail gestuurd aan financieën met dit antwoord:

    "Ik begrijp dat de fiscale druk ongenoegen wekt bij de burger. Als alleenstaande zijn er inderdaad minder fiscale tegemoetkomingen omdat er een gezinsbeleid wordt gevoerd.

    De hervorming van de personenbelasting van 2005 houdt 4 krachtlijnen in:

    1. de vermindering van de fiscale druk op de inkomsten uit arbeid;
    2. de neutraliteit ten opzichte van de samenlevingsvorm;
    3. het beter rekening houden met de kinderlast;
    4. een grotere aandacht voor de duurzame ontwikkeling.

    Elk van de krachtlijnen bevat een aantal maatregelen.

    De tweede krachtlijn omvat

    - een gelijk basisbedrag van de belastingvrije som voor gehuwden, samenwonenden en alleenstaanden;
    - de berekening per belastingplichtige van een belastingvermindering voor pensioenen, brugpensioenen en wettelijke ziekte- en invaliditeitsvergoedingen;
    - de decumul van alle inkomsten;
    - Een uitbreiding van het huwelijksquotiënt naar de personen die een verklaring van wettelijke samenwoning afleggen.

    De personenbelasting is behoorlijk complex zodat bepaalde maatregelen niet rechtstreeks voor bepaalde belastingplichtigen een fiscaal voordeel geven."

    sja democratie, maar toch niet bepaald voor alleenstaanden...

    misschien moeten we zelf een partij die ijvert voor alleenstaanden oprichten :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Els: jouw vriendin zal waarschijnlijk wel een partner hebben => ze zijn met z'n tweeën om te sparen voor een huis. Dat gaat wel dubbel zo snel als alleen sparen, hé. En daarenboven kunnen ze alle kosten voor energie, tv, telefoon, auto, reizen, enz. delen door 2 => het gaat meer dan dubbel zo snel.
    Ik snap echt niet hoe goedverdienende mensen die met z'n tweeën werken nog kunnen klagen over geld, zelfs al kosten kinderen natuurlijk geld.
    Ik gun ook iedereen een huis, man en kind(eren), maar daarom hoeft men mensen die er alleen voor staan nog niet te discrimineren.

    @Kitkat: bedankt om die mail hier openbaar te maken. Ik vind deze zin wel schokkend: 'Als alleenstaande zijn er inderdaad minder fiscale tegemoetkomingen omdat er een gezinsbeleid wordt gevoerd.'
    Het gezin wordt gepromoot en ondersteund en wie er geen heeft - door eigen keuze of omdat het leven nu eenmaal zo gelopen is - die moet daar maar de gevolgen van ondervinden.

    In de praktijk komt het erop neer dat vele alleenwonenden het financieel moeilijk hebben. Betaal maar eens een huis af op je eentje, zeker als je niet zo veel verdient en je ouders niet bijleggen. 'De singles zitten op immovlak op hun tandvlees', las ik onlangs nog in de krant. Als de huizenprijzen nog verder stijgen, gaat het velen niet meer lukken om ooit een eigen woning te verwerven.

    Een partij/belangenvereniging die ijvert voor alleenstaanden oprichten? Ik zie het nog niet gebeuren. Want nagenoeg iedereen denkt/hoopt maar tijdelijk single te zijn. Je gaat dus nauwelijks mensen hebben die zich engageren, laat staan dat ze er het gezicht van willen zijn. 'Single', het blijft nog steeds een stempel die niemand in het groot op zijn voorhoofd wil zien staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja. Maar de vriendin vond toch dat met twee voor drie zorgen moeilijker was dan op je eentje voor jezelf. :-)
    Wat dat uitkomen voor het single-zijn betreft. Ik vind dat zelf niet zo erg eigenlijk. Het is wat het is hé. Al merk je wel dat het bij sommige mensen medelijden opwekt. Vooral oudere mensen hebben dit denk ik. En ik hoop inderdaad nog steeds dat het om iets tijdelijk gaat, daar heb je groot gelijk in. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heb zelf te weinig kaas gegeten van fiscale voor en nadelen, en ken ook de verschillen tussen België en NL niet. Wel weet ik dat ik nu opeens wel vrijstelling van (sommige) belastingen kan krijgen, alleenstaande ouderkorting (sommige gescheiden stellen laten op elk adres 1 kind inschrijven, om meer belastingvoordeel te hebben), huursubsidie (alleen mijn inkomen telt) enz. Maar ja, mijn situatie was dan misschien geen alledaagse. Misschien eens leuk om echt de huishoudboekjes van een paar alleengaanden en stellen, al dan niet met kinderen, naast elkaar te leggen. Ik heb nu een vriend, we hebben het erg fijn samen, maar samenwonen zie ik toch niet zitten. En financiën zijn daarbij geen argument van betekenis.

    BeantwoordenVerwijderen