Should I stay or should I go? (deel 1)

woensdag 25 juni 2014 Lies 5 Opmerkingen

Nu de zomer in het land is, worstel ik met een existentiële vraag: 'Wat doe ik tijdens mijn verlof: should I stay or should I go?'

Vroeger dacht ik daar gewoonweg niet over na. Vakantie, dat betekende op reis gaan. Groepsreizen, reizen met vrienden, alleen op reis, Couchsurfing, ... Ik ben ervaringsdeskundige. Maar de Staycation, daar heb ik iets minder ervaring mee.

Dus weeg ik de pro's en de contra's af. Vandaag krijgen jullie de argumenten 'pro go' te lezen. Morgen komen alle bedenkingen in het voordeel van 'stay' aan het bod.

Hup met de geit, want:

- de wereld is zoveel groter dan Gent. Er valt zoveel moois te zien en zoveel te beleven, zelfs zonder het vliegtuig te nemen.

- als single ben je zo vrij als een vogel. Je moet geen rekening houden met de verlangens/njets van een partner. En als je geen kinderen hebt, hoeft je vakantie ook niet childproof te zijn. Toch zonde om de kansen die dat biedt niet te benutten?

- als je weg bent, ben je er pas helemaal uit. Geen mails, geen telefoons, geen huishouden, ...

- zo fijn is al dat Gentse fijn stof nu ook weer niet. En natuur heb je hier ook niet echt in overvloed.

- in de stad is het altijd een paar graden warmer dan op het platteland. Leve de verkoeling van de buiten.

- misschien krijgen we wel een regenachtige zomer. Dan gaat het steken te weten dat je op een zonnige plek had kunnen zitten.

- op vakantie leer je nog eens wat nieuwe mensen kennen. Altijd verfrissend.

- op reis gaan, is goed voor je talenkennis.

- een sportieve vakantie, is goed voor je conditie. Je gaat meer beweging hebben dan thuis.

5 opmerkingen:

 1. Ik loop misschien op de zaken vooruit, maar 'to go' heeft ook als voordeel dat je 'to stay' weer meer waardeert. Wie weggaat kan hetgeen ze thuis heeft vaak weer meer waarderen. Is mijn ervaring althans.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zit met hetzelfde dilemma. Jaren aan een stuk vond ik op reis gaan een must. Vorig jaar heb ik een zeer lange periode vakantie gehad, maar ben ik eigenlijk relatief weinig op reis geweest. Toen heb ik ontdekt wat er allemaal te beleven valt dicht bij huis. Ook een nieuwe vriendenkring uitgebouwd, die ik nu nog steeds vaak zie. Het was ook een beetje een reis, maar dan meer een reis in de diepte!
  Straks is er weer de grote trek naar het zuiden, of de trek met het vliegtuig. Het gaat deze keer een beetje aan mij voorbij... Misschien ga ik weg, misschien ook niet. Of misschien gewoon ergens dichtbij. Want thuis is er altijd wel werk aan de winkel...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben benieuwd naar de contra's. Want ja, thuis is het fijn en goed, maar reizen, dat is toch één van de meest stimulerende activiteiten voor de mentale gezondheid vind ik. Althans bij mij toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Naast dat ik er ook graag eens tussenuit knijp, alleen op reis of kortere trips met vrienden, ben ik ook een grote fan van de staycation.

  De Gentse Feesten zijn voor mij een jaarlijkse vakantie in eigen stad.

  Een tip voor wie beslist thuis te blijven en eens een dag niet weet wat doen: ik durf al eens naar het station te gaan, op een random bus te stappen, af te stappen waar het me leuk lijkt en me laten verrassen door wat ik tegenkom. Vakantie in eigen buurt, maar toch ook niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Lehti: groot gelijk. Als je na een reis weer thuiskomt, bekijk je alles weer met een frisse blik. Het is dan ook fijn om iedereen weer terug te zien en je vakantieverhaal te doen (evenwel niet begeleid door 1000 digitale foto's ...). En als je in armere landen hebt gereisd, besef je weer in wat voor luxe wij hier leven en wordt je kijk op de wereld breder.

  @Esmeralda: bij mij voelt het ook steeds minder aan als een must. Maar na een regendag en een mailbox vol met 'beslommer-dingen' wint de go het toch van de stay.

  @Els: ik reis ook doodgraag. Maar ik voel wel dat er van die reizen vaak niet veel blijft hangen. Ik geniet ervan op het moment zelf, maar zodra ik thuis ben, is die reis dikwijls snel uit mijn gedachten en word ik binnen de kortste keren weer opgeslorpt door mijn dagelijkse routine.

  @Anne: een mix van staycation en reizen, vind ik ideaal. Het is plezant eens thuis te zijn zonder dat je moet werken. Net zoals het tof is nieuwe horizonten te verkennen.

  BeantwoordenVerwijderen