Should I stay or should I go (deel 2)

donderdag 26 juni 2014 Lies 7 Opmerkingen

Op reis gaan of thuis vakantie vieren, dat is de kwestie. Na de pro-reis-argumenten van gisteren nu de home-sweet-home-bedenkingen.

Blijf maar thuis, want:

- je agenda is al goed aan het vollopen. Als je toch weg gaat, dan mis je die pool party bij vriendin X, de barbecue bij lezer Y (subtiele hint ...), de uitstap met Z, ...

- je gaat toch niet al je vrienden hier achterlaten om alleen te gaan rondzwerven? Of om misschien terecht te komen in een groep die je niet ligt? Nee, dan maak je beter tijd voor al die leuke mensen die je nu al kent. Je kan ook in Gent nieuwe mensen leren kennen. Aan mensen die vlakbij wonen, heb je trouwens meer dan aan vakantievrienden die 1000 km ver wonen.

- een reisje organiseren met vrienden is omslachtig. Vind maar eens mensen die hetzelfde willen doen, er ongeveer hetzelfde budget aan willen besteden en ook nog eens in dezelfde periode beschikbaar zijn. En als je met meerdere vrienden wil reizen, moeten die ook nog compatibel zijn.

- dan kunnen je neefjes en nichtjes komen logeren, kan je eindelijk werk maken van de moeder-dochterdag die je je moeder beloofde voor haar moederdag, kan je al de bonnen die je kreeg voor je verjaardag eindelijk eens verzilveren, ex-medeblogster E. eens gaan helpen in haar tuin, afspreken met de mensen die je alweer enige tijd niet meer gezien hebt, ...

- in Gent valt er zo veel te beleven. Daar wil je toch niets van missen? Als een van de grootste culturele festivals in Europa,plaatsvindt in je stad, dan ga jij toch niet weg?

- zelfs al zou je tijdens je Staycation elke dag uit gaan eten of dagtrips maken, dan nog kost het je een stuk minder dan een buitenlandse reis. Reken uit je voordeel!

- geen gedoe met tickets zoeken en boeken, logement regelen, inpakken en uitpakken, plantensitter zoeken, enz.

- als het regent, kan je eens wat opruimen in huis. En wordt het ook stilletjes aan geen tijd dat je de inrichting van je woonst afrondt?

Should I stay or should I go, wat denkt u, beste lezer?

7 opmerkingen:

 1. Go! :-) Tijd genoeg om in eigen land rond te hangen. Als je thuis komt zal je niet veel gemist hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Best of both worlds: er eens tussenuit voor een weekendje-3 dagen, doet ook al wreed deugd! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog voordelen:
  - geen tijdverlies met verplaatsingen, er zijn wel leukere dingen dan urenlang in een auto, trein of vliegtuig zitten;
  - je MOET NIET fietsen als het eigenlijk véééél te heet is en je bijna flauw zou vallen op die fiets, want je hebt die fietsvakantie niet gepland. Je fietst gewoon als je daar zin in hebt en als het weer daarvoor geschikt is.

  Nadeel:
  - heel wat vrienden hebben de voordelen van een staycation nog niet ingezien en zijn weg - 't kan nog tegenvallen met al die barbecues...

  Conclusie: 't wordt pas écht tof als iedereen voor een staycation kiest!

  dé E.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De voordelen van de stay zijn indrukwekkend. Maar eigenlijk kan je die ook doen als het geen vakantie is. Eigenlijk pleit ik dus toch ook voor de go ! Het principe van de staycation is tof, maar toch ben je voor je het weet toch weer de helft van de tijd aan het opruimen, eten maken, afwassen, ergens grote kuis aan het doen,... En die go, die hoeft toch helemaal niet ver te zijn? Misschien heeft er wel iemand zin in een weekendje Hasselt of zo?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Go natuurlijk. De ervaring die je bijkrijgt door een reis wegen niet op tegen de voordelen van het thuisblijven. Die voordelen van de stay kan je even goed doen op een druilerige herfstdag, terwijl je terugdenkt aan de gebeurtenissen tijdens de zomerreis. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Laure: als ik niet een beetje thuisblijf, komt het er niet van bepaalde dingen te doen. Zo mogen mijn neefjes en nichtjes alleen komen logeren in vakantieperiodes (vermoedelijk omdat de mama wil dat ze daarna kunnen recupereren van de intense doe-dagen bij tante Lies ;-).

  @Vlinderke: het weekendje is al gepland!

  @dé E.: helemaal mee eens. Al kan je natuurlijk niet anders dan op voorhand boeken als je ver van huis gaat fietsen en op voorhand trein en fietsverhuur moet vastleggen.

  @Allen: ondertussen krijgt mijn vakantie meer en meer vorm. Het wordt een mix van stay en go. Allemaal binnen Europa, van citytrip tot wandelweekend. Van met en zonder kindergezelschap. Bedankt voor al jullie interessante en leuke reacties!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Weer enkele fijne stukjes, Lies, waarvoor dank. Om helemaal van in de war te raken: weggaan of thuis blijven? :-) Thuis blijven heeft veel voordelen: het betekent reizen in je eigen stad, in je eigen boekenkast duiken, lokale vriendschappen versterken, de lokale zeeën en bergen (ardennen) verkennen, de tijd helemaal anders beleven op dezelfde plek ... Het kan een poëtische confrontatie zijn met jezelf en je thuisplek (in breder wordendende cirkels: van keukentafel - in mijn geval met zicht op de antwerpse kathedraal, dus dat begint goed :-) - tot straat, stad, land). Wie altijd maar weg moet en zijn eigen stad niet kent, is eigenlijk een sukkelaar. Heb medelijden met de wereldreiziger, want hij is vaak ziende blind. Kijk eens rond. Weggaan zorgt altijd voor stress en ik vertrek altijd tegen mijn zin, maar ik ga dit jaar in september toch even weg en dat heeft gek genoeg ook te maken met het aanhalen van vriendschapsbanden, maar dan in het buitenland in een schitterend decor ... Ik weet niet of het thuis ook zou lukken, een interessante vraag ...

  BeantwoordenVerwijderen