Kijk mama, zonder partner!

donderdag 30 oktober 2014 anne 6 Opmerkingen

Soms maakt mijn hoofd kronkels en denk ik in metaforen. Single zijn is een beetje als een kind dat leert fietsen. Weet je nog? Met vallen en opstaan, eerst met wieltjes en steun van je omgeving. En als je gelanceerd bent, laten ze je plots los. En maanden (of jaren) later, na veel oefenen, roep je plots: kijk mama, zonder handen! Om dan BAM ... nog eens keihard te vallen. Gelukkig zijn er enkel wat schaafwonden en traantjes. En misschien moet er al es iets genaaid worden. En dan kruip je gewoon terug op je fiets. En je bent wát trots (als een gieter ja!) op je ontwikkelde nieuwe vaardigheden. Terecht!

Laatst sprak ik met een collega over alle plannen die ik aan het maken ben. "Goh Anne, jij doet dat toch zo goed!" zei ze. Ik begon een beetje te blozen (complimenten in ontvangst is nooit mijn sterkste kant geweest) "écht! Zo als jongedame, helemaal alleen. Je hebt dat toch allemaal mooi geregeld jouw leven. Ja, ik vind dat echt." .

Wat doet zo'n compliment deugd. Soms ben ik zó trots op mezelf dat ik zou willen roepen: kijk eens, dit doe ik allemaal, zonder partner! En ook als ik naar de singles om me heen kijk denk ik wel eens, wat doen jullie dat goed! Maar écht complimenten geven, dat doen we te weinig. Blijkbaar had ik om dat te beseffen er zelf eerst ééntje nodig.

Daarom wil ik deze boodschap de single-wereld insturen: of het nu je eigen keuze was om single te zijn of niet, of je op zoek bent of niet, of je grote stappen zet of eerder met baby-steps vooruit gaat: wat doen we dat allemaal zo goed. Een bank vooruit en een kus van de juf, want we doen het toch maar!

6 opmerkingen:

 1. Super! Helemaal mee eens! Dank je wel voor dit fijne bericht, als een duwtje in de rug voor alle singles. Het herinnert er me ook aan om af en toe die waardering ook aan mezelf te geven als single, want meestal vind ik het zo vanzelfsprekend om op je eentje je plan te trekken.
  En daarnaast evengoed een compliment voor mensen die in een relatie zitten, want dat heeft ook zijn eigen uitdagingen. Complimentjes geven is aanstekelijk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super, een positieve boodschap! Idd, 't werkt aanstekenlijk! :-)Meer van dat! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En zo is het!
  Je kunt niemand meer de schuld geven van een niet gedane afwas, vieze sokken her en der, de lichten laten branden, verkeerde zender opzetten, verplicht bij schoonouders moeten opzitten, het dekbed 's nachts inpikken, de klusjes laten liggen of wel doen, maar niet zoals jij in je hoofd had, te veel/ te weinig rekening houden met jou.... nee, want dat doe je lekker allemaal zelf.
  En als er dus geen sokken, afwas enz. slingeren/ staat is het dus ook helemaal je eigen verdienste!
  Applaus voor alle singles!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi verwoord, Anne. Af en toe een compliment geven aan onszelf, trots zijn op wat we allemaal alleen verwezenlijkt hebben, onszelf verwennen, het is zo belangrijk.
  En tegelijkertijd beseffen dat mensen die in een goede relatie zitten ook complimenten verdienen. Elke dag opnieuw rekening houden met elkaar, compromissen sluiten, dingen doen/laten omdat je de andere graag ziet, het is ook niet niks.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inne zei ......
  Super van zo een mail,wordt ik blij als singel

  BeantwoordenVerwijderen