Gelukkige moederdag!

zondag 10 mei 2015 Gastblogger 8 Opmerkingen

Gelezen op Facebook:
Iedere vrouw of mens die zich vrouw voelt, is toch ook - veel of een beetje - moeder. Voor eigen kind(eren). Voor adoptie- of pleegkinderen. Voor neefjes en nichtjes. Voor je partner. Voor vrienden. Voor eigen dieren. Voor andere dieren. Voor leerlingen - zelfs als die volwassen zijn. Voor huis, tuin, boeken, alle dingen. Weg met de moederhokjes. Knuffel voor iedereen.

Met dank aan Schrijfkat.

8 opmerkingen:

 1. Goed bedoeld wellicht maar ik ben geen moeder, ik ben een vrouw. Alles moet niet draaien om het moeder-zijn, al zijn er dan zogezegd meerdere betekenissen van het moeder zijn. Iemand kan ook bestaan zonder moederschap (al is dit wel soms lastig in een wereld waar véééééél om het gezin draait...).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga akkoord met anoniem. "Iedere vrouw of mens die zich vrouw voelt, is toch ook - veel of een beetje - moeder." Waar halen ze het? Ik wil gewoon mezelf zijn. Een vrouw, ja. Maar géén moeder. Please.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helemaal eens met Anoniem en Laure! Ik ben een vrouw, helemaal mijzelf, geen moeder, en dat is goed zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Moeder, vrouw, klein kind,wilde madam... zo voel ik me afwisselend en dat mag allemaal! Zo lang 'moeder' maar niet het suikerzoete, onrealistische clichébeeld is - altijd 'de engel in huis', nooit eens kwaad enz...,(dat is zo'n negatief stereotype dat me kriebels bezorgd) ben ik akkoord!:-) Trouwens, onze aarde is ook een vrouw en moeder :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik interpreteer "dat we allen een beetje moeder zijn" in die zin dat we allemaal potentieel de kwaliteit van het zorgende in ons hebben, een soort 'moederenergie'. En die kwaliteit kan je ongeacht je leefsituatie op je eigen manier ervaren, in welke vorm dan ook, op eender welk moment. Het kan gewoon een onderdeel van je persoon zijn. Naast veel andere kwaliteiten. En valkuilen :)
  By the way, ook mannen hebben deze kwaliteit van "de moeder" in zich, althans potentieel toch, niet iedere man brengt deze (even veel) tot uiting, maar het is volgend mij iets universeel, moeder zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik interpreteer de tekst op dezelfde manier als Kristel.
  Moederdag is het feest van mensen die liefdevol en niet-professioneel voor anderen zorgen, en dat is zoveel breder dan enkel zorgen voor eigen kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dus dan zijn we ook allemaal een beetje vader? Wat een onzin. Ook al is het goed bedoeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat niet iedereen zich aangesproken voelt kan ik me voorstellen.

  maar ik volg wel dat op moederdag er ook aandacht mag zijn voor alle "zorgers". Naast mijn mama is er mijn plus-mama, mijn meter, een belangrijke juf op school, ... waar ik met warmte aan terugdenk. Ze hebben allemaal bijgedragen tot wie ik nu ben. Hopelijk kan ik zelf evenveel voor anderen betekenen.

  en op vaderdag mogen de "zorgende mannen" van mij gerust ook diezelfde credits krijgen ;-) .

  BeantwoordenVerwijderen