5 reden waarom ik nooit kinderen wil

dinsdag 18 augustus 2015 Gastblogger 10 Opmerkingen

Op een Amerikaanse blog vond ik deze getuigenis van een 28-jarige vrouw die nooit kinderen wil.

De redenen die ze daarvoor geeft, zijn:

1. Er zouden veel minder milieuproblemen zijn als we met minder mensen zouden zijn op aarde.

2. Ik zou mijn kinderen niet kunnen beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

3. Ik wil nog stukken van de wereld zien voor ze verdwijnen en reizen met kinderen is erg moeilijk.

4. Een kind kost een kwart miljoen dollar. Dan geef ik liever mijn geld aan liefdadigheid, biologische voeding en milieuvriendelijke kleding.

5. Ik ben niet verplicht kinderen te krijgen.

Ook deze blogpost To The Women Who Choose not to have Kids vind ik de moeite om eens te lezen.

Met dank aan onze gastblogger. Jouw inzending is ook welkom bij oponseentje@gmail.com

10 opmerkingen:

 1. Yep! hoewel..reizen met kind(eren) kan volgens mij wel, hangt er vanaf hoe jong het kind is...ik zou nog willen toevoegen: omdat ouderschap in onze samenleving geprezen wordt, maar weinig echte zorg biedt aan moeder/vader/familie (ik zie een koppel nog niet zo lang geleden hardnekkig puzzelen naar zomerkampen en kinderopvang om de zomermaanden te overbruggen - dan hebben we nog de 'problematische opvoedingssituaties' en de ellenlange wachtlijsten bij gerecht en jeugdzorg...) en moeders in het merendeel van de gevallen een helse taak tot opvoeding op hun schouders krijgen terwijl dit verdeeld moet worden over meerdere mensen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had deze zomer verre landen kunnen verkennen, onbekende culturen leren kennen, tal van reizigers en locals kunnen ontmoeten, maar ik bleef met plezier thuis voor een kleine uk. Zien hoe zo'n kindje nieuwe dingen leert, vertederd zijn door hoe het loopt, lacht, tatert, speelt, die kleine armpjes om je heen, dat maakt mij veel gelukkiger dan de verre reizen die ik ooit deed.
  Maar ik vind het goed dat de druk afneemt om kinderen te hebben en iedereen (min of meer) vrij kan beslissen of hij/zij voor kinderen gaat of niet.
  Als iemand liever op zijn manier wil reizen zonder rekening te moeten houden met kinderen, dan is dat prima voor mij.
  Met de ecologische argumenten om geen kinderen te hebben, ben ik het eens, al denk ik niet dat ze veel mensen met een kinderwens gaan tegenhouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Alle respect voor vrouwen die er bewust voor durven uitkomen geen kinderen te willen, want het is toch een beetje een maatschappelijk taboe (en zogezegd "tegennatuurlijk").

  Wat de argumenten van deze vrouw betreft:

  1) Ben akkoord met het feit dat overbevolking een probleem wordt voor onze planeet (zie bvb. de drukkingsgroep "Population Matters"). Kinderen hebben ook een zware ecologische impact. Daarom ben ik voorstander van een systeem dat het hebben van veel kinderen benadeelt, bijvoorbeeld een beperking van de kinderbijslag tot twee kinderen. 1-2 kinderen zal op termijn leiden tot afname van de wereldbevolking.

  2) Het is nog onduidelijk wat de impact zal zijn van de klimaatverandering op ons milieu, dus dit vind ik een beetje een makkelijk argument. Je kunt je kinderen ook nooit 100% beschermen tegen een dodelijke ziekte, bijvoorbeeld.

  3) Ik zie niet in waarom je niet zou kunnen reizen met je kinderen? En nét voor jonge kinderen kan reizen heel verrijkend zijn. Ok, wanneer ze nog heel jong zijn is het misschien moeilijk, maar later kan het toch wel nog?

  4) Kinderen kosten geld, ja, maar het één sluit het andere niet uit. Ook mét kinderen kun je kiezen voor een ecologische levenswijze, al is het misschien minder evident door het beperktere budget.

  5) Ben ik helemaal mee akkoord, en goed dat we in onze maatschappij die keuze hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Matthias: 'het is nog onduidelijk wat de impact van de klimaatverandering zal zijn op ons milieu', schrijf je. Wat de precieze impact zal zijn, hangt inderdaad af van hoe bont wij het in de toekomst nog gaan maken. Maar dat het geen pretje zal zijn, dat lijkt mij toch al duidelijk te zijn. Nu al zijn er 300.000 klimaatdoden per jaar.
  Ik vind dat ze dus gelijk heeft dat ze de klimaatverandering laat meespelen bij haar beslissing om geen kinderen te krijgen. Zelfs als wij er hier zouden in slagen ons aan te passen aan het veranderd klimaat, dan nog gaan we overspoeld worden door klimaatvluchtelingen die geen toekomst meer hebben in eigen land (o.a. door langdurige droogte).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wel grappig dat ze geen kinderen wil omwille van de milieuimpact, maar dat ze "nog stukken van de wereld wil zien" en dus duidelijk geen probleem heeft met vliegreizen...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind dit wel een beetje een raar artikel. De redenen die opgesomd worden lijken mij nep, bijna als een excuus. Een excuus, want het is wel degelijk een taboe in onze maatschappij om er gewoon voor uit te komen dat je geen kinderen wilt, gewoon, omdat je dat eenvoudigweg niet ligt.
  Zelf heb ik ook nooit kinderen gewild. De echte reden is dat ik daar nooit de nood toe gevoeld heb, omdat het ouderschap mij niet ligt, ik wou andere dingen doen met mijn leven.
  Ik heb geen behoefte om daar een milieu-etiket op te plakken.
  Ik heb ook geen behoefte om mensen die wel kinderen hebben of willen, een slecht milieu-geweten te schoppen.
  Wel vraag ik dat mensen die wel kinderen willen, ook respect kunnen hebben voor mijn keuze. Want dat laat soms wel 's te wensen over... het taboe...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het milieuargument hoeft het argument 'er gewoon geen behoefte aan hebben' toch niet in de weg te staan? Dat lijkt bijna alsof de keus voor een geheelonthouder (on) rechtvaardiger is als hij het uit geloof/ alcoholprobleem/ nietlekkervinden doet. Of dat een fietser die het voor het milieu doet minder recht van spreken heeft dan degene die gewoon fietst omdat ie fietst.

  Maar ik snap het wel. Zeker hier.
  De vraag waarom heb je geen kinderen/ geen lief/ geen werk is geaccepteerder dan
  waarom heb je eigenlijk kinderen/ een lief/ werk enz.
  En ook dat is dan weer begrijpelijk. Want afwijkend van de norm. Maar soms reuze irritant.
  Ik heb wel kinderen. Maar wil geen relatie. Ook dat wijkt af want komt door vast 'negatieve ervaring/ bindingsangst/ je niet kunnen aanpassen . . . whatever (je ziet ze denken). Dat je dat gewoon niet wilt, wil er bij de meeste mensen niet in.

  Haha, volgende keer ga ik het milieuargument hiervoor inzetten. Ik kan daar vast wel een leuke draai aan geven. 'S kijken wat dan de reacties zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het wel een boeiende maatschappelijke evolutie - dat zoiets natuurlijk als kinderen krijgen, je voortplanten, plots in vraag wordt gesteld. Misschien zijn we als mens toch nog zo stom niet :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nog een interessante column over dit onderwerp: http://www.mo.be/column/kindvrij

  BeantwoordenVerwijderen