Kiddiepreparaties

maandag 28 december 2015 Lev 17 Opmerkingen

1600u, Uk-status: snotneus, deels opgedroogd. Koekkruimels en sporen chocolade in beide mondhoeken. Plakkerige handjes. Haar in pieken alle kanten op. Als ik hem zo meeneem naar het familiediner dan word ik twéé keer levend gevild, eenmaal door de oma en dan nog eens extra door zijn mama als ze er achter komt. Tijd voor een grondige schoonmaakbeurt!

Ik moet maar één keer het woord "bad" langs mijn neus weg laten vallen, en de rustige duplotreinspelende Uk verandert in een mini bompakketje adrenaline. Met trappelende voetjes staat hij al aan de deur richting badkamer te kirren van voorpret. Hij stuift de gang in aan een snelheid die je niet voor mogelijk zou houden met die kleine mollige peuterbeentjes en begint alvast al zijn badspeelgoed de nog lege badkuip in de keilen. Bad! Water! Oh boy.

Zoals gewoonlijk zijn de eerste paar minuutjes vrij explosief. Er wordt gegild van plezier, gespat, gesparteld met de beentjes, water overal. Maar dan komt er een verzoeknummer boven dat niét standaard in het draaiboek staat: "Papa ook in bad? Papa bij komen zitten!" met zo'n typische pruillip die alle verzet per definitie zinloos maakt. En dan denk je maar "Oh, fuck it, waarom niet".

Nadeel aan alleen met je hyperactieve peuter in bad te gaan? De hoeveelheid water die de badkuip verlaat via een andere weg dan de afvoer, stijgt explosief. Je kan hem ook geen twee seconden uit het oog verliezen. Wat concreet betekent dat je het risico niet kan nemen om jezelf af te drogen terwijl hij nog in bad zit. En je wil niet dat hij verkouden wordt, dus eens hij uit bad is, is het alle hens aan dek om hem zo snel mogelijk droog en in een pamper en hemdje te krijgen. Je mag dus in je kletsnatte, blote kont een giechelend, spartelend, in een badhanddoek gewikkeld klein monstertje naar de verzorgingstafel dragen. Voorbij twéé niet-geblindeerde ramen die uitgeven op de straat.

1700u, Uk-status: propere snoet, blonde sprieten netjes gekamd, lekker ruikend naar babybadschuim, minischoentjes gepoetst, hemdje en ribfluwelen broek aan. Papa-status: potentieel strafblad voor openbare zedenschennis. E40 ter hoogte van mijn badkamer: afgesloten voor het verkeer wegens wateroverlast. We zijn er klaar voor!

17 opmerkingen:

 1. Lev, zou je niet beter je eigen blog beginnen?
  Deze post is er nu toch echt eentje die niets te maken heeft met Op ons eentje?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Laure, je neemt me de woorden uit de mond...
  Ik dacht even dat ik op een blog van Kind&Gezin ofzo was terechtgekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtig verhaaltje van een solo vader.
  Heb het met een grote glimlach gelezen. Bedankt!

  Astrid

  BeantwoordenVerwijderen
 4. EvEn de laatste blogposts en reactie gelezen en het valt me opdat er toch een "kloofken" is tussen single en single ouders...
  Mensen met kinderen herkennen de situaties die Lev beschrijft en soms heb ik zo een "ah ik ben niet alleen"-gevoel, iets dat je waarschijnlijk niet hebt als je kinderloos verder moet. Of ja wij proppen onze kinderloze avonden vol omdat wij als de kinderen er zijn tijd met hopen hebben om s avonds (als ze in bed liggen) boeken te lezen, series te kijken etc.

  Wat ik wil zeggen, mensen zijt nekeer wat begripvoller voor elkaar. En wil je graag je eigen verhaal delen, hoe het bij jullie verloopt? Doen!

  (Sorry t moest er ffkes af)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Amai Sofie, die "als je kinderloos verder moet" kan ook wel tellen. Is dat een waardeoordeel over alleenstaanden zonder kinderen?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De wereld draait al genoeg om kinderen, dus ik dacht: fijn een blog voor singles... Maar als het hier voortaan ook alleen rond die kleine koters moet draaien dan moet de naam van de blog misschien gewijzigd worden in "Het leven van de single vader/moeder"? Dan is het meteen ook duidelijk voor mogelijke geïnteresseerden in deze blog.
  Een variatie aan onderwerpen, graag, maar zo'n eenzijdig gepraat over kinderen? Zoals Laure het aangeeft is dit verhaaltje toch niets voor deze blog?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Denk niet dat er iemand tegen variatie is. Hoeveel stukjes hebben jullie al ingestuurd voor die variatie te krijgen? ben wel curieus...t is gemakkelijk om kritiek te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wow, mensen... Ik schreef mijn reactie net om aan te tonen dat er verschillende soorten singles zijn... Ik heb helemaal geen waardeoordeel over gelijk wie... Zet allemaal jullie pc weg, neem een glas wijn en relax.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Laure's reactie is heel begripvol en juist. Posts van gescheiden ouders met kinderen zijn zeker een bijdrage als het 'single zijn' erin vervat is, vind ik. En voor je mening uitkomen, heeft niets te maken met 'niet relax zijn': dat is eerder een intimiderende reactie, alsof 'een mening uiten' gelijk is aan 'wat heb je een stress!'. Een mening is een mening, ook al komt die niet overeen met de uwe. Laure beoordeelt de post op zich niet als negatief, wel het feit dat deze niks met 'single zijn' te maken heeft. Op de fruitafdeling hoort een pak kaas ookniet thuis en dit zal een opmerkzaam oog op de juiste plaats terugleggen, kwestie van een duidelijke boodschap over te brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. "Maar als het hier voortaan ook alleen rond die kleine koters moet draaien", "Kind & Gezin" - de verbittering spat eraf. Jammer, want ik vond het wel een leuk stukje, en ik vind het hier wel passen maar dat is misschien omdat ik er zelf twee "op mijn eentje" grootgebracht heb dus er is wel persoonlijke herkenning. Kleuren en smaken zeker?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De groep singles met kinderen groeit waarschijnlijk ?!

  Niettemin vond ik het een mooi stukje waar ik mij als alleenstaande papa kon in herkennen. Het is een typisch voorbeeld hoe je als single soms in grappige maar benarde situaties kan komen met je kind(eren). Anders had de mama wel gewoon overgenomen zodat de schrijver van het stukje daar niet in zijn bloot gat moest staan.

  Daarom vind ik het wel relevant voor een singles blog.

  Maar he, om de verbittering wat tegen te gaan, wat "zuiver" singles nieuws: (waarschuwing: linkt naar een luchtig medium ;-)

  http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/2569681/2015/12/29/Goed-nieuws-voor-singles-januari-is-de-maand-van-de-liefde.dhtml

  joepie! Leve hln! we zijn gered, lieve singles! :D

  greetz!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat lees ik hier nu? Alleenstaanden die geen kinderen hebben, en laten verstaan dat ze dergelijke badverhalen eerder geschikt vinden voor een blog voor -al dan niet alleenstaande- ouders, moeten wel verbitterd zijn? Hier alvast geen greintje bitterness te bespeuren. Alleen totaal geen interesse in verhalen die louter over de kinderen gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nogmaals Laura... ik kan me volledig vinden in wat je schrijft.
  En Vlinderke, ook jouw post leest als een opluchting, ik zou het zelf niet beter kunnen zeggen. Grappig, jouw vergelijking met het pak kaas, en heel to the point.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mijn interpretatie was eerder hoe hij het net als single heeft ervaren en opgelost ..

  Inhoudelijk was het misschien verpakt als een badverhaaltje maar de kern kwam voor mij dan toch voort uit het single zijn.

  Had hij de pointe weggelaten van zijn potentieel strafblad, had ik het ook een louter kinderverhaaltje gevonden, maar net door dat is het voor mij gelijkaardig aan bijvoorbeeld hoe je als single thuis geraakt van een feestje, of hoe je in je eentje een verhuis regelt, .. ik zeg maar iets..

  @Lev: zo snel mogelijk gordijnen hangen!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heerlijk verhaal! Fijne eindejaarsperiode!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Lev: ik leg gewoon een handdoek op de badkamermat en doe het kleintje zo een verse luier aan. Ook de andere kleren doe ik meestal aan in de badkamer.

  @allen: bedankt om te reageren, wat jullie mening ook was. Lev breekt hier records qua aantal reacties.
  De link met het single-zijn was in dit stukje inderdaad wat kleiner dan in andere getuigenissen, maar niet helemaal afwezig. Je sukkelt soms iets meer omdat je er alleen voor staat + er is wel eens stress omdat sommige exen gegarandeerd kritiek zullen hebben als je de kleine niet spik & span aflevert.

  Het komt bij mij wel vreemd over dat lezers zo kritisch zijn voor leesvoer dat ze gratis en voor niets aangeboden krijgen. Als ik me niet vergis, is dit het eerste stukje waarin de link met het single zijn aan de dunne kant is. Beste stuurlui, kom dus van uw wal en mail ons zelf uw single-getuigenis. En bedankt aan de lezer die ons daarnet al gemaild heeft. Wij publiceren jouw stukje morgen.

  BeantwoordenVerwijderen