My bucketlist part 1: horizon verruimen

zaterdag 27 februari 2016 Gastblogger 12 Opmerkingen

Het heeft een tijdje geduurd, maar nu is het officieel: ik kan met enige fierheid zeggen te kunnen genieten van het (tijdelijke) single zijn. Het hernieuwde ritme heeft zich intussen al redelijk goed uitgekristalliseerd, het co-ouderschap blijkt heel wat ruimte voor jezelf buiten die ouderrol te bieden.

Dankzij deze tijdsherschikking waren er mogelijkheden om nieuwe wendingen en soms zeer verrijkende vrijetijdsbestedingen toe te laten.

Kortom, het besef dat er heel wat onontgonnen terreinen kunnen bewandeld worden, is een ontzettend waardevol goed.

Ik heb dan ook de intentie om me te oriënteren op bepaalde sporen - die al langer in de interessesfeer lagen - een die eens wat actiever te benaderen. Om er eentje uit te halen: het uitbreiden van het tot nu toe vrij beperkte reispalmares. Er staan zeker al een aantal mooi bestemmingen op de teller, maar de drang om er nu en dan eentje een nieuwe af te vinken leeft wel volop.

Ik hoor van heel veel mensen bijzonder spannende exotische reisverhalen die zeker aanlokkelijk zijn, maar het voederen van pinguïns, een sneeuwballengevecht houden op de Kilimanjaro, een zandtaart bakken met Natives, of een taal proberen te praten met de 300 laatste stamleden ga ik toch nog even aan me voorbij laten gaan. Gelet op m'n doel om een begrotingsevenwicht instant te houden, beperkte tijd vanwege andere rollen en algemeen een aantal andere prioriteiten wil ik de focus graag leggen op bijvoorbeeld eens een goede paardaagse stedentrip, naar ergens in pakweg Zuid-Europa. Ja, de pre-lentekriebels staan al stevig te poppelen!

Ik ken heel wat mensen met een zeer uitgebreid reismicrobebestand, en die deze ook flink voeden. Maar elementen als een interessegebied dat 6.000 km te ver ligt, het middenin een gezinsconstructie zitten (of de restanten ervan) of gewoon niet-matchende agenda's maken dat een concrete reispartner nog even niet het vizier komt. Ik las o.a. op deze blog al heel wat boeiende verhalen over mensen die helemaal zich kunnen vinden in couchsurfing of solo reizen. Dat laatste lijkt een nieuwe trend te zijn, maar op dat punt voel ik me dan toch blijkbaar nog een tikkeltje minder hip en modieus. Reizen associeer ik immers toch vooral met het bezoeken van mooie plekken in fijn gezelschap met een min of meer dezelfde golflengte, ervaringen kunnen delen en graag ook een beetje kunnen genieten.

Ervaringen, tips of suggesties van al dan niet ervaringsdeskundigen of dilemmagenoten, laat ze maar komen!

Gastblogger

Met dank aan onze gastblogger. Deel jij ook al je ervaringen, vragen, dilemma's, tips, ... met je medesingles? Eén adres: oponseentje@gmail.com

12 opmerkingen:

 1. Een aantal jaren geleden, toen ik nog deel van een koppel was, ben ik eens een paar dagen alleen op reis gegaan, omdat ik dat absoluut eens wilde proberen. Tot het zover was. Huilend ben ik op de trein gestapt. Waar had ik zo'n dwaas plan gehaald? Waarom had ik absoluut zo stoer willen doen? Na een half uur treinen was het huilen over. Toen ik een halve dag later op mijn bestemming was, had ik al wat plezier gekregen in mijn eigen gezelschap. En vanaf dan ging het alleen maar beter. Van 's ochtends tot 's avonds helemaal zelf mogen kiezen wat ik deed: ik wist niet wat me overkwam. Ik heb er erg van genoten: gefietst, gewandeld, excursies meegedaan, mensen ontmoet(gebeurt gemakkelijker als je alleen reist), musea gezien die IK interessant vond, héél veel tijd gehad om te lezen. Ik heb er altijd met plezier aan terug gedacht.
  Maar intussen ben ik single (zeker niet mijn plan A) en deze zomer ga ik weer een paar dagen alleen op reis. Die ervaring van vroeger geeft me vertrouwen dat ik het weer goed ga doen met mezelf, al zullen er bij vertrek misschien weer tranen vloeien. Eén keer op een nieuwe plek aangekomen, kan ik alleen veel meer openstaan voor wat uit de omgeving op mij afkomt en beleef ik het op één of andere manier intenser.
  Ik zou dus zeggen: geef het soloreizen een kans, misschien vind je het leuker dan je verwacht. En als dat niet het geval is, dan heb je iets geleerd en doe je het de volgende keer weer met iemand samen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben zo'n gelukkige solo-reiziger. :)
  Ik heb gemerkt dat als ik alleen ben, ik veel benaderbaarder ben, het is makkelijker mensen te ontmoeten, je bent flexibeler. Je kunt je aansluiten bij iemand (of niet) en kunt letterlijk alle kanten op. Je hoeft geen compromissen te sluiten. Ik heb in al mijn reizen vriendschappen voor het leven gesloten.
  Tuurlijk is er een andere kant; er zijn ook dagen dat het klote is om alleen te zijn, als je op een saaie plek zit, er niemand is, of het lukt gewoon allemaal even niet. En nee, er is niemand om je ervaringen mee te delen.
  Maar voor mij weegt dat niet op tegen alle geweldige dingen die ik in mijn eentje kan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een grappige naam :) zo profileer ik mij op tinder :)

   Verwijderen
 3. Ik kan de gastblogger volledig volgen. Alleen reizen zie ik niet zitten.
  Mijn mini's gaan 2 weken op vakantie met hun vader in de grote vakantie en ik ga deze 2 weken gebruiken om een groepsreis te maken met Koning Aap.
  Ik deed dit nog niet, ik kan dus ook niet zeggen of dit fijn is maar ik heb er alleszins enorm veel zin in!
  Misschien een mogelijkheid om te bekijken?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die enthousiaste stukjes over soloreizen en couchsurfen op deze blog zijn van mij. Toch moet ik toegeven dat ik telkens een drempel moet overwinnen om er alleen op uit te trekken. Ik zou het alleen aanraden aan mensen die zich vrij goed in hun vel voelen. Want er zijn inderdaad onaangename momenten zoals het alleen op restaurant gaan (al kreeg ik vaak wel gezelschap van andere solo-eters).
  Het is ondertussen al een tijdje geleden dat ik nog alleen gereisd heb en ik voel dat de drempel alleen maar hoger geworden is om het weer eens te doen. Idem voor groepsreizen trouwens. Heb dus totaal nog geen idee wat ik dit jaar ga ondernemen op reisvlak.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben vorig jaar voor het eerst met Anders Reizen op stap geweest. De reis, de mensen en de fysieke inspanning vielen goed mee maar het voortdurend 'in gezelschap' verkeren woog soms wel. Ik zie me echter niet moederziel alleen op reis gaan. Het liefst deel ik mijn ervaringen en belevenissen met een leuke reisgezel. Helaas zijn die niet-matchende agenda's van vrienden, plus het feit dat de meeste in een gezin zitten, inderdaad kinken in de reiskabels. Misschien moeten we maar een Op ons eentje-reisbureau oprichten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik herken me zowel in de tekst van de gastblogger als die hierboven. Om helemaal alleen te reizen moet je bijzonder sterk in je schoenen staan, en vooral ook die behoefte hebben. Om een goede reis te hebben is het delen van ervaringen en een beetje amusement toch belangrijk vind ik. De reizen van zo'n reisaanbieders zijn zeker de moeite, maar voor veel alleenstaanden jammer genoeg ook een financiële aanslag. Het voorstel van Coco is wel een interessante;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad financiële aanslag. Voor de fun even op die site van Koning Aap gaan kijken, wat zijn dat voor prijzen?!? Eerder had ik ook die van andere groepsreizen bekeken en dat is simpelweg niet voor mij weggelegd. Ik zou het kunnen betalen maar vind dat veel te riskant als ik daarmee mijn reserve aanspreek die ik nodig heb voor als de auto het bv begeeft.
   Het helpt nu wel dat ik niet zo avontuurlijk ben aangelegd.

   Verwijderen
  2. Dat is precies het gevoel dat ik ook heb. Je betaalt heel veel af voor een reisorganisator, dat zal wel af zijn, maar in eigen beheer kan het ongetwijfeld een pak minder duur zijn, en misschien minstens even gezellig.

   Verwijderen
 7. Zullen we eens een oponseentje-reiservaringen-uitwisselingsnamiddag houden (suggesties voor een kortere benaming zijn welkom)? We kunnen dan zowel ervaringen uitwisselen op vlak van solo- en groepsreizen. En misschien vinden sommigen er wel een of meerdere reismaatjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Doen! Als je het in een kindvrij weekend plant ben ik er zeker!

   Verwijderen
 8. @Sofie: eens zien of onze kindvrije weekends (1 op de 2) op hetzelfde moment vallen. Ik ben dit weekend kindvrij.

  BeantwoordenVerwijderen