Aanrader: Weg van liefde (Alain De Botton)

woensdag 10 augustus 2016 Gastblogger 1 Opmerkingen

Ik las Weg van liefde van Alain De Botton. Een vlot geschreven boek dat onderzoekt wat er gebeurt als twee mensen verliefd worden, wat ervoor nodig is om de liefde te behouden en waarom het vaak toch misgaat. Een aanrader, zowel voor singles als voor mensen met een partner.

De komende dagen krijg je hier een paar voorproefjes:

Het is beschamend hoezeer het huwelijk zijn aantrekkingskracht ontleent aan het feit dat het zo onaangenaam is om alleen te zijn. Dat ligt niet per se aan ons als individu. De hele samenleving lijkt erop gebrand om het leven van de alleenstaande zo akelig en deprimerend mogelijk te maken: zodra de zorgeloze school- en studietijd voorbij is, wordt het een ellendige opgave om nog gezelschap en warmte te vinden; het sociale leven begint in benauwende mate rond stelletjes te draaien; er is niemand meer om mee te bellen of iets leuks te gaan doen. Als we iemand tegenkomen met wie het een beetje klikt, is het dus niet zo gek dat we ons aan hem of haar vastklampen.
Toen mensen vroeger (in theorie) pas het bed konden delen nadat ze waren getrouwd, zagen oplettende lieden in dat dit de verleiding in de hand werkte om met de verkeerde motieven te trouwen, en zij pleitten er dan ook voor om de taboes rond seks voor het huwelijk te doorbreken, zodat jongeren een weloverwogen, minder impulsieve keuze zouden maken.
Maar nu die belemmering voor een verstandige beslissing niet langer bestaat, lijkt er een ander soort drang voor in de plaats gekomen. Het verlangen naar gezelschap kan al net zulke ingrijpende of onverantwoorde gevolgen hebben als destijds de seksuele drijfveer. Wie tweeënvijftig zondagen achter elkaar alleen doorbrengt, zal uiteindelijk alle behoedzaamheid laten varen. Eenzaamheid kan leiden tot heilloos impulsief gedrag en het onderdrukken van twijfels en ambivalentie ten aanzien van een mogelijke wederhelft. Om vast te stellen of een relatie succesvol is, zouden we niet alleen moeten bekijken hoe blij beide partners met elkaar zijn, maar ook hoe erg ze het zouden vinden helemaal geen relatie te hebben

Met aan onze gastblogster. Mail jij ons ook je single-belevenissen, tips, kijk op de dingen, ... ? Eén adres voor alle ontboezemingen: oponseentje@gmail.com

1 opmerking:

  1. Deze auteur doet de lezer eens nadenken over tradities, concepten,... in onze cultuur: kortweg, over 'liefde en partnerschap', en dat is prachtig. De Botton blijft echter, zijn filosofie tegensprekende, in Westerse prestatiegerichte termen hangen, bv. een 'succesvolle' relatie en heeft weinig oog voor de hoe mannen en vrouwen opgevoed worden.

    BeantwoordenVerwijderen