De geluksqueeste

maandag 27 september 2010 Lies 3 Opmerkingen

Deze week zit er bij Knack een bijlage over het thema 'geluk'. Ik zou iedereen zeker aanraden die eens in huis te halen, want het is interessante en bijzonder goed geschreven lectuur. Zo zond Knack zijn 'meest ongelukkige redacteur' op zoek naar het geluk. Het gaat om een single die een onbeantwoorde liefde en een stukgegane vriendschap moeilijk kan verwerken. Die geluksqueeste leidt hem zowel naar een therapeute als naar een B-dagtrip richting Baraque Michel. Echt verrukkelijke lectuur en een zeer geslaagde mix van ernst en humor!

Ik had een tijdje geleden al het uitstekend boek 'De geluksformule' van Stefan Klein gelezen en heel wat dingen uit dit themanummer klonken mij bekend in de oren. Maar toch stak ik er ook nog wat nieuws van op.

Voor wie niet het geluk had dit nummer nog in de krantenwinkel te vinden, een paar interessante fragmenten:

Uit onderzoek bij tweelingen blijkt dat vijftig procent genetisch bepaald is, tien procent afhankelijk van de omstandigen en de overige veertig procent die hebben we zelf in de hand.

Het is algemeen bekend dat geluk besmettelijk is. Het helpt dus om je tussen gelukkige mensen te bewegen. Daar is al veel onderzoek naar gedaan. Het geldt zelfs voor verre bekenden. Als de vrienden van je vrienden Het Geluk gevonden hebben, dan is de kans groter dat ook jij Het Geluk zal vinden.

Stel je niet als doel Het Geluk te vinden. Zo werkt het natuurlijk niet, zo heeft nog nooit iemand Het Geluk gevonden. Je moet je een ander doel stellen. En het positieve neveneffect daarvan is dat je het geluk vindt. Doe bijvoorbeeld eens drie aardige dingen voor mensen. Uit onderzoek is gebleken dat dat werkt.

Hoe realistischer je wensen zijn, hoe beter. Wie de lat te hoog legt, riskeert er los onderdoor te lopen. Wensen, verlangens en verwachtingen enigszins in toom houden, is zeer verstandig. Of, om het met de boeddhisten te zeggen: 'Hoop het beste, maar verwacht het ergste.'

Twee woorden volstaan om alles samen te vatten: andere mensen. Er is in de positieve psychologie niet één conclusie of theorie te vinden die niet benadrukt hoe belangrijk andere mensen zijn voor ons geluk en onze gezondheid.

Mooi is ook het interview met Linda De Win (vijftiger en single). Haar uitspraken zullen velen herkenbaar in de oren klinken: 'Mijn geluk hangt niet af van een relatie, maar ik moet wel weten dat er mensen zijn bij wie ik terechtkan. Mensen ook die door de glitter en de schijn van de media heen kijken. Al moet ik toegeven dat ik het vroeger makkelijker vond om alleen gelukkig te zijn dan nu. Misschien omdat mijn beide ouders overleden zijn en mijn zussen en ik hebben geen kinderen. ik heb nooit verlangd naar een huis, een tuin of een man om me aan vast te ankeren, maar soms denk ik: wat als als mijn wereld verkleint tot enkel mezelf en mijn zussen? Geniet van het nu, zegt mijn beste vriend dan. Als hij het me vaak genoeg zegt, lukt het me wel.'

3 opmerkingen:

  1. Ik mis op zich geen relatie, maar heb ook echt mensen nodig bij wie ik terecht kan. Volkomen alleen door het leven gaan, ik denk dat weinig mensen dat kunnen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik was veel liever met twee. En de laatste zin zegt alles: 'als hij het vaak genoeg zegt, geloof ik het wel'. Als je jezelf zo moet overtuigen, dan kan het toch niet gemeend zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Verder lessen in geluk:
    http://www.ted.com/talks/martin_seligman_on_the_state_of_psychology.html

    en bv ook:
    http://www.amazon.com/Psychology-Happiness-Michael-Argyle/dp/0415226651

    En ja: het is bewezen: andere mensen om ons heen, maken ons gelukkiger :)

    BeantwoordenVerwijderen