Brute manskracht overbodig

woensdag 8 december 2010 TweeMeisjes 12 Opmerkingen


Heden ten dage word je blijkbaar makkelijk gezien als een expert. Ook in iets wat je eigenlijk helemaal niet wilde zijn en waar je nog geen jaar geleden nachten van wakker hebt gelegen. Alleenstaande Moeder. Ik schrijf het met hoofdletters, want het is best eng en belangrijk.

Ondertussen lig ik er niet meer (elke nacht) wakker van. Wij, de twee meisjes, roeien vrolijk met de riemen die we hebben. Soms in rustig, soms in wat woeliger vaarwater. Als de buitenwereld mij daardoor als expert ziet, kan ik die moeizaam opgebouwde, voorzichtige expertise maar beter delen met andere mogelijk geïnteresseerden.

Wat mag u verwachten van mijn bijdragen?
Praktische tips, mijn eigen of andermans oplossingen voor problemen van alleenstaande (moeder-)aard, af en toe een grappig verhaal  (als ik niet te slecht geslapen heb) en antwoorden op uw vragen. Want die mag u mij sturen. Ik ben graag bereid om Tante Kaat te spelen waar ik maar kan.
Kleine M en ik wonen in Nederland (al zijn en blijven we Belgen, roep ik altijd hard), dus hier en daar zijn de tips gekleurd door onze lokale situatie.

We beginnen vandaag klein en luchtig met een tip voor de dagdagelijkse praktijk.

Daar sta je dan. Je bent er al een tijdje aan gewend dat er geen man meer in je huis woont, je hebt de voor- en nadelen ondervonden, de balans opgemaakt en beslist dat je best tevreden bent met de huidige stand van zaken. Ware het niet dat je plots een pot in je handen hebt die elke medewerking weigert. In vroegere tijden gaf je het ding door aan manlief en vertrouwde op de brute manskracht, maar nu heb je manlief noch brute kracht in huis. Geen nood. U hoeft de paniek nooit meer door uw oren te horen suizen, de buurman niet meer van zijn computer weg te halen, de pot niet kapot te slaan tegen de rand van het aanrecht in een driftaanval. U kunt het. U neemt namelijk een mes, geen dun mes, maar de gewone besmeer-je-boterham-variant. U schuift het mes tussen de rand van het deksel en het glas, wrikt zachtjes en hoort een klein zuchtje lucht. Et voila, zonder enige moeite kunt u nu het deksel opendraaien.

P.S. Deze actie maakt ook geweldig veel indruk in het nabijzijn van mannelijke collega's als je ze eerst tien minuten laat zweten, zuchten en onverhoopt kracht zetten. Zo breng ik mijn lunchpauzes jolig door.

12 opmerkingen:

 1. Met de punt van een aardappelschilmesje een gaatje in het deksel prikken werkt net zo effectief.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Daar gaat mijn theorie 'mannen heb je alleen nodig om potten open te doen die je zelf niet open krijgt'... :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hé Liesbet, dat was alvast een zeer leuke introductie. Ik hoop dat we nog dikwijls iets van jou mogen lezen op onze blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @tweemeisjes & elke: merci, nu voel ik me nóg nuttelozer ;-)
  Maar als ik anders nog iets kan betekenen, laat het gerust weten hé! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Mathias: je zou eens een stukje kunnen schrijven door deze blog, kwestie van het evenwicht tussen mannelijke en vrouwelijke bloggers wat te herstellen op deze blog. Want met de komst van 2 nieuwe vrouwelijke bloggers is het hier serieus aan het vervrouwelijken (en dat ga je natuurlijk merken aan wat we schrijven). Misschien eens wat tips om het als man te redden zonder vrouw? Als die bestaan, want uiteraard kunnen jullie niet zonder ons ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik besta ook al dertig jaar zonder vrouwelijke aanwezigheid in mijn huis. Mijn eigen wasmachine en strijk, afwas...En een goede klop op de onderkant van de bokaal kan ook al veel helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oef, en ik die dacht dat ik de enige was die die potten niet open kreeg...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Lies: 't is met dubbel t :-)
  Maar inderdaad, misschien moet ik ook eens een stukje schrijven... als ik eens voldoende tijd heb (en inspiratie...). Oh ja: ik krijg die potten soms ook niet open hoor... (so far voor de "brute manskracht" :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Met al die extra tips erbij zal geen pot ooit nog ongeopend blijven. En nergens heb ik bedoeld dat mannen nutteloos zijn, Matthias. Als ik het me goed herinner, kunnen ze meer dan potten openmaken.. (Al moest ik persoonlijk wel even gniffelen over Elkes reactie).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Matthias, als het na al die truckjes nog niet werkt: het ding met deksel en al onder de warm-water kraan houden. Door de warmte zet het deksel wat uit en krijg je 't makkelijker los.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Tweemeisjes: ik weet echt wel dat je dat niet bedoelde, hoor, ik zei dat maar als grap :-)
  Ja, wij mannen, het "sterke" geslacht, kunnen inderdaad nog véél meer dan enkel potten openmaken. Urbanus zong het al: "Wij zijn de mannen die de gas doen branden, de klinken repareren en de vrouwen ambeteren" :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tiens, wie zegt er hier dat ik het niet meende?
  :-)

  BeantwoordenVerwijderen