Het leerrijke leven van de single

maandag 24 januari 2011 Lies 8 Opmerkingen

Het voordeel van alleen je plan te moeten trekken is dat je een pak dingen leert. Single zijn heeft van mij een prima organisator en netwerker gemaakt. Maar je kan natuurlijk niet voor elke kleine klus iemand bellen. Dus probeer je zelf dingen te fiksen en als je daarin slaagt, ben je apetrots op jezelf, zelfs al weet je best dat het objectief gezien om iets vrij eenvoudigs gaat.

Een greep uit wat ik de voorbije maanden leerde.

1. Mijn thermostaat opnieuw instellen

De batterijen van mijn thermostaat waren leeg. Nadat ik die vervangen had, moest ik het uur opnieuw instellen. Elke ochtend moeten ontbijten in een koude living bleek een goede stimulans om mijn afkeer van handleidingen te overwinnen en er werk van te maken. Ik ontdekte zowaar dat sommige handleidingen de helderheid zelf zijn. Misschien moet ik die toch eens vaker lezen voor ik begin te prutsen of hulp inroep.

2. De lamp vervangen op de overloop

De lamp in het halletje tussen mijn appartement en dat van mijn buurvrouw was stuk. Dus keken wij beiden in de richting van de ander. Na twee weken begreep ik dat ik niet op haar moest rekenen om licht te laten schijnen in de duisternis. Dus klom ik op m’n laddertje en verving de lamp. Maar toen ik de lichtarmatuur aan het bevestigen was, liep het fout. De lamp ging uit. Ik zocht snel een nieuwe lamp, maar die liet het opnieuw afweten, alweer in het stadium van het ‘armatuur-bevestigen’. Zelfde scenario bij de volgende lamp. Maar toen besefte ik plots wat er aan de hand was. De lamp in de hall werkt met een tijdschakelaar en gaat dus uiteraard na een tijdje uit.

Ik vond mezelf toch wel wat dom (ja, ik zeg dat liever zelf dan het straks in jullie reacties te moeten lezen). Tot ik het verhaal vertelde aan twee getrouwde vriendinnen. Zij gaven toe dat ze daar ook niet aan zouden gedacht hebben. Bovendien waren zij er beiden rotsvast van overtuigd dat je de stroom moet uitschakelen wanneer je een lamp vervangt. Ze hadden trouwens nog nooit in hun 40-jarige bestaan een lamp vervangen, noch een thermostaat ingesteld.

Al bij al breng ik het er als single dus nog een stuk beter van af dan menige vrouw met een man aan haar zij. Laat het applaus dus nu maar losbarsten. Want een thermostaat leren instellen en een lamp (met tijdschakelaar!) kunnen vervangen, is een kleine stap voor de handige Harry. Maar het is een grote stap in het leven van de minder handige single.

8 opmerkingen:

 1. http://www.youtube.com/watch?v=TylvUGJIi_w

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed bezig, Lies! :-)

  Klaar voor de volgende uitdagingen?

  - het wordt toch echt wel eens tijd om die kapstok in de gang recht te hangen; vergeet wel niet om de juiste boorkop te gebruiken, en voor de breedte van de boorkop rekening te houden met de diameter van de muurplug! Hoezo, je weet niet wat een muurplug is?

  - die lekkende kraan in de badkamer mag toch ook wel eens gerepareerd worden; gewoon een setje O-ringen aanschaffen, de kraan openvijzen en klaar is Kees! Misschien kun je, terwijl je nu toch bezig bent, eveneens die oude verkalkte douchekop vervangen (het filterplaatje reinigen kan ook al helpen). En jij die dacht dat er zo weinig druk op het water zat!

  - die nieuwe Home Cinema Set past perfect bij je LED televisie, alleen jammer dat ie nog niet aangesloten is hé. Heb je al een HDMI kabel van de correcte lengte gekocht? En zeg nu niet dat de handleiding nog in de doos zat die je vorige week bij het oud papier gezet hebt!

  Succes! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zijn er echt vrouwen die in hun 40 jaar nog nooit een lamp vervangen hebben? Kan ik amper geloven, zeg. Ik deed dat als kind al.

  Ik kan ook boren (hoewel niet van harte), kranen uit elkaar halen, elektrische dingen installeren. Ik hou alleen niet van werken aan elektriciteit zelf en ook niet van werken met materiaal waarmee je in je vingers kan zagen. Al de rest is: al doende leert men.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goe bezig! Als single man heb ik ook zo'n dingen moeten leren. Zelf mijn kleren wassen en strijken bvb. Ik was vroeger meer bezig met thermostaten instellen en lampen te vervangen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed bezig Lies. Ik durf wedden dat je de volgende keer wel de aan en uit knop van een CD speler vindt:-)

  Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Greet: bedankt voor de aanmoediging!

  @Matthias: mij niet onderschatten, hé. Ik kijk altijd goed als mensen hier aan het werk zijn en weet dus wel wat een muurplug is. De juiste muurplug en bijhorende boorkop kiezen, da's wat anders.
  Maar jij legt dat allemaal zo goed uit, dat ik het volste vertrouwen heb in jouw kunnen en vooral je vermogen om het duidelijk uit te leggen. Wanneer ik nog eens een klusprobleem heb, ga ik gewoon het probleem posten op de blog zodat jij dan gedetailleerd kan omschrijven wat ik moet doen. Zo hebben andere beginnende klusvrouwen er ook nog wat aan.

  @Elke: ik denk dat er massa's vrouwen zijn die nog nooit geklust hebben in huis. Als je thuis een papa hebt die dat doet en daarna direct trouwt met een handige Harry, dan is er de noodzaak niet om het te leren. Dikke miserie natuurlijk de dag dat je je man verliest, maar tegen dan zijn bij velen de kinderen al groot, zodat de zonen en schoonzonen wel langs komen voor de klussen.

  @Rigel: Ik hoop voor jou dat je geen hemden moet dragen op het werk. Scheelt een pak in strijkwerk.

  @Jan: mij hier een beetje komen uitlachen, ja? In plaats van te studeren. Herinner ik het me goed dat je er zelf niet in slaagde je wc te herstellen? Om dan nog maar te zwijgen van dat gat in je trui dat maar niet gedicht geraakte...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. plaag plaag:-)

  het was dan ook een stokoud toilet waarbij een aantal onderdelen 'uitgeleefd' waren, dit in tegenstelling tot degene die erop zat:-). Ik ben nu eenmaal geen loodgieter.

  en dat gat in die trui heb ik toch mooi laten herstellen hé:-); het is volledig weg! Kzal die trui nog eens aandoen, speciaal voor jou:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Soms sta ik er ook van versteld wat ik al allemaal heb hersteld... Mijn vriendinnen lachen met mijn 'alaambak', maar ja, waar steek je anders je gerief? En als het lukt om iets te vervangen, voel ik me altijd 'indepedent woman'.

  Maar gisteren zat mijn rolluik dus vast, in het midden van mijn raam, kon niet meer op of neer. Heb dan maar beslist om alles eventjes los te vijzen, waardoor het rolluik nu wel weer naar beneden kan maar dus niet meer omhoog. Gisterenavond was dat niet erg, maar deze morgen was dat wat donker. Gelukkig was ik de hele dag van huis en had ik het zonlicht niet echt van doen. Maar wat doe ik morgen? Ik denk dat ik in ware Mc gyver stijl een hamer en een spijker zoek en het lintje zomaar vast zet, tot mijn pa nog eens langs komt. Nu alleen nog beslissen op welke hoogte ik hem vastzet...

  bieke

  BeantwoordenVerwijderen