Single zijn tijdens de feestdagen

zondag 2 januari 2011 Lies 16 Opmerkingen

Ze zijn weer voorbij, de feestdagen. En nogal wat singles zijn daar niet rouwig om. ‘Ik ga op kerstavond vroeg naar bed. Zo is die avond snel voorbij.’, vertrouwt een kennis me toe. Hij is het voorbije jaar zijn vrouw verloren. ‘Oudejaar vier ik ook deze keer thuis bij mijn ouders.’, zucht een vriendin. Al haar broers en zussen vieren met hun gezin. ‘Ik probeer zo neutraal mogelijk tegenover de feestdagen te staan.’, vertelt nog een andere single me.

Eén single op vijf zou kerst alleen vieren, maar ook bij de vele singles die de feestdagen met anderen doorbrengen, is de feestvreugde vaak vermengd met gemis. Gemis van iemand die er ‘niet meer’ of ‘nog niet’ is. Soms is het er zachtjes op de achtergrond, soms kerft het vlijmscherp in je ziel.

Zelf heb ik de feestdagen gelukkig kunnen doorbrengen met vrienden en familie. Natuurlijk kunnen zij geen partner vervangen. En uiteraard doet het pijn wanneer om middernacht iedereen z’n partner om de hals vliegt, al zijn m’n vrienden wel zo attent om mij daar niet langer dan een halve minuut alleen te laten staan. Toch is het tegelijkertijd hartverwarmend te voelen dat je bij de bende hoort, single of niet.

En dan denk ik aan de kaart die op m’n kast staat. Daarop staat: ‘Het zijn geen grote vuren die ons hart verwarmen. Het zijn de kleine vonkjes die het doen.’ Da’s meteen wat ik voor 2011 toewens aan alle singles, dat – als de grote liefde dan al op zich laat wachten - ze toch veel fijne mensen om zich heen mogen hebben en dat al die kleine vonkjes samen voor veel warmte in hun hart mogen zorgen.

Gelukkig 2011 aan alle lezers!

16 opmerkingen:

 1. Blij dat deze periode vandaag afgesloten wordt. Kerstavond heb ik ook alleen "gevierd", kerstdag met familie waar ik geen band mee voel. Oudjaar bij bevriende koppels, 5e wiel aan de wagen. Om half 12 naar huis "gevlucht", me nog liever alleen dan teveel voelen. Nieuwjaarsdag en vandaag terug alleen. Hopen dat het met de volgende feestdagen "anders" wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik keek er ook niet echt naar uit, maar het is reuze meegevallen allemaal!
  Als single tussen mijn familie kerst en oudjaar gevierd, zonder me te veel te voelen, en kort na het jaareinde het lief een gelukkig nieuw jaar gaan wensen. Wat wil een mens nog meer eh?
  Lies, een heel gelukkig nieuw jaar, en een goed lief gewenst! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi gezegd, Lies!
  Ik ben een stille meelezer van de blog, en ik wil alle bloggers een mooi nieuw jaar toewensen. De blog is vaak een feest van herkenning ;-)
  Een dikke merci, want ik lees jullie graag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is allemaal heel herkenbaar. En Lies, je schrijft het ook allemaal zo mooi neer.
  Weet je wat ik ook zo vervelend vind aan die eindejaars- en nieuwjaarsfeesten : iedereen vraagt of "je nu al van straat bent" en wenst je "eindelijk eens een goed lief"...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja... ik ben weer blij dat het 2 januari is :-) Nu, ik ben zowiezo geen grote feestvierder, dus echt missen doe ik het niet. Maar tijdens de feestdagen spookt het alleen zijn wel - meer dan anders - door mijn hoofd.
  En ik begrijp wat Nadia schrijft: nog liever alleen dan je teveel voelen...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier nog een stille meelezer van deze blog. Bedankt voor de vele leuke stukjes. Ook van mij voor jullie allen het allerbeste gewenst in 2011.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Niettemin ook voor jou en alle bloggers hier een gelukkig en gezond 2011 toegewenst. Geluk zit in een klein hoekje maar is soms moeilijk te vinden. Dat jullie het allemaal mogen vinden zonder zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Nadia: inderdaad, je kan veel eenzamer zijn omringd door mensen dan op je eentje thuis.

  @Dulcera: blij dat het allemaal nog goed meegevallen is en succes met het lief!

  @Lena en Davy: tof dat de stille meelezers eens wat van zich laten horen. Hoe meer reacties, hoe meer zin we krijgen om verder te doen.

  @Hans en Elise: ik ben oh zo gelukkig als ze het bij het cliché 'een gelukkig nieuw jaar' houden en niet beginnen over het tere punt van de liefde.
  Veel geluk met jullie nieuwe blog trouwens (zou het trouwens kunnen dat we elkaar van ergens kennen?).

  @Matthias: op gewone dagen gaat het leven z'n gangetje en denk ik ook niet zo veel aan m'n single-zijn. Maar verjaardagen en feestdagen zijn toch wel van die dagen waarop een mens de balans opmaakt en waarop het ook gezelliger is met een partner te kunnen feesten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ook ik ben blij dat we het weer gehad hebben, eindejaarsfeesten zijn echt nefast voor de feestvreugde !
  Nog één hindernis en we zijn er weer vanaf voor een jaar : alle nieuwjaarswensen op het werk, op school,...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @lies: ik denk niet dat ik jou ken, al kan dat met het bloggen natuurlijk wel. De wereld schijnt klein te zijn. Ik zal eens al je berichten lezen en kijken of ik er iets uit herken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Allemaal héél herkenbaar, alsook de reacties. Ik probeer ook altijd op voorhand een gevatte repliek te bedenken op de "nog altijd geen lief?"-vragen. Helaas op het moment zelf komt het er dan natuurlijk niet altijd van. Het is wel zo, dat de familie na een aantal jaren wel gewend raakt aan mijn single-status en enkel de bemoeizieke nonkels en tantes erover vallen...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een tip voor alle singles: als je voor de zoveelste keer moet horen "nog altijd geen lief?" en dergelijke, zeg dan in pure ernst: "mijn schoonouders kunnen geen kinderen krijgen".
  Het gefronste voorhoofd en de opgetrokken wenkbrauw die daarop volgt zijn hilarisch om te zien. Wedden?

  Verder wens ik alle singles hetzelfde geluk toe dan wat mij te beurt is gevallen in juni 2010.
  Wat niet is zal nog komen. Just have a little patience.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Haha Margo, die is echt geweldig! Die probeer ik komende zaterdag uit. :-)

  En ja, natuurlijk zijn de eindejaarsfeesten ook een periode waarin je terugkijkt op het voorbij jaar, dat velen van ons als single hebben doorgebracht. Maar wie weet wat 2011 ons brengt...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Als je op de vraag of je nog geen lief hebt, antwoord met "X (naam van een gelijkslachtige persoon) zie ik wel zitten, maar ik heb het nog niet echt durven vragen...", zal het gesprek vermoedelijk ook snel gedaan zijn :D
  Zo zie je maar, hoe zulke vragen toch altijd een zekere verwachting inhouden en een appreciatie van wat "normaal" gevonden wordt...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Sven: Oh nee, dat zou ik echt niet doen. Als single krijg je zo al opmerkingen à la 'misschien moet je lesbisch worden'. Je zal het maar voorhebben dat zo'n gerucht de ronde begint te doen. Nefast voor de interesse van het andere geslacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Familie en vrienden zijn alles voor me! Natuurlijk zijn er een pijnlijke momenten, maar als ik dan gezellig met mijn nichtje aan het spelen ben met kerst, dan kan het niet meer stuk!

  BeantwoordenVerwijderen