U kookt toch ook?

woensdag 16 februari 2011 TweeMeisjes 7 Opmerkingen


Zij lanceerde het concept in de blogwereld (denk ik, want je weet het maar nooit met dat wereldwijde web) en nu zie ik het hier en daar ook opduiken: het weekmenu.

Deze dames doen dat om een efficient huishouden te runnen, vermoed ik, of om gevarieerde voeding op tafel te zetten. Voor alleenstaande ouders is het echter vaak een bittere noodzaak. Als tijd je kostbaarste goed is, kan je simpelweg niet elke dag even de supermarkt binnenlopen. Het leven wordt een stuk aangenamer als je vooruit plant en dus zien de zijpagina's van mijn agenda er zo uit.


Een keer in de week worden er 'grote boodschappen' gedaan. En halverwege de week wordt er op de bio-markt nog wat verse waar aangeschaft.
Ik kan het iedereen aanraden. Het weekmenu breekt je vaste kookpatronen open: je probeert nieuwe recepten en hebt meer oog voor de variatie binnen een week (rijst/pasta/aardappelen - vis/vlees/vega).

Een behoorlijk hoog Tante Kaat-gehalte heeft dit stukje. Ik zal het goed maken met een aantal snel klaar- gezonde-lekkere recepten in de komende weken.. Als u nog tips heeft, hoor ik het graag. Dan kunnen we Bio de Janeiro weer wat aanvullen.

7 opmerkingen:

 1. Tip voor snel klaar-gezond-lekker: Mijn diepvries zit 3/4 vol met groenten, zowel aangekochte diepvriesgronten (groot aanbod in colruyt) als zelf gekkuiste groenten (bijv heel kleine broccoli-roosjes, wortelschijfjes, een kg gensipperde ajuin,...), en ook vlees (bijv 2 kg kipfilet koken, in blokjes snijden, nog eens kort bakken met een beetje currypoeder, nachtje laten uitlekken en dan invriezen).
  Hierdoor is't heel gemakkelijk om na's werk thuis te komen en toch nog snel een verse maaltijd klaar.

  Een favoriet: wok met zoetzure saus. Gewoon een hoop groenten (paprika, sojascheuten, wortel, broccoli, ajuin, prei, erwtjes,... gewoon inspiratie van de dag) rechtstreeks uit de diepvries in de pan, een handvol voorgebakken en gediepvriesde blokjes kipfilet erbij en wat gedroogde en verkruimelde, op mijn vensterbank gekweekte chilli-pepers. Dit alles 3/4 gaar laten worden (een wok moet nog wat knapperig zijn) en op't einde een goede scheut appelazijn erbij, eventjes de azijn gedeeltelijk laten wegkoken tegen te scherpe smaak, een soeplepel rietsuiker suiker erover, beetje bouillon (of water en bouillonblokje) erbij, en wat witte maizena om de saus te dikken. 't is bijna even snel klaar als je nodig hebt om het neer te schrijven ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aanvulling:
  Bovenstaande is natuurlijk maar een basisrecept waarvan je gemakkelijk een hoop varianten kan verzinnen:

  - andere groenten
  - met scampi of kleine sukjes rundsvlees ipv kip
  - extra pikant
  - zonder de azijn/suiker
  - zonder azijn/suiker maar met curry-poeder
  - ...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij tijdsgebrek is de diepvriezer inderdaad zeer handig. Zeer aan te bevelen zijn (uit de Colruyt) zakken wokgroenten, rode kool met appeltjes in blokjes zodat je perfect een eenspersoonsportie kan maken, idem voor de blokjes puree met spinazie, de groentenbolletjes, de falafels, ...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bintje puree van Lutosa, en de voorgebakken frietjes van de colroyt ( ook van bintjes denk ik) mijn eeuwige zondes als ik alleen voor mezelf moet koken. En ik kook ook heel vaak met diepvriesgroenten merk ik, anders heb je zo veel over, en dat is ook zonde.
  Feit is, koken voor meer is zoveel leuker dan koken voor één ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik deed dit ook toen de kinderen klein waren. Tegenwoordig leef ik van dag tot dag en dat is idd niet altijd even goed voor het eetpatroon omdat je dan aan bepaalde dingen niet eens meer denkt. Misschien toch eens opnieuw overwegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt voor alle tips. En ja, koken is leuker voor meer dan een (of in mijn geval anderhalf ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Net deze blog ontdekt en dus ook je kookblog. Fijn, hier kom ik zeker nog eens piepen om inspiratie op te doen voor mijn weekmenu en mijn blog!

  BeantwoordenVerwijderen