De biologische klok

donderdag 19 mei 2011 Lies 9 Opmerkingen

Uit Zomerhuis met zwembad van Herman Koch:

Het was professor Aaron Herzl die ons voor het eerst uitlegde waarom de biologische klok voor mannen iets anders was dan de biologische klok voor vrouwen. Hoe de wijzers weliswaar dezelfde tijd aangaven, maar iets anders betekenden. (...)

'Wat ik nu ga vertellen is waarschijnlijk minder leuk voor mijn vrouwelijke studenten, zei hij, terwijl hij de collegezaal in tuurde. 'Aan de andere kant zijn het gewoon de feiten. Er is niets aan te doen. Het is misschien onrechtvaardig, maar vrouwen die deze onrechtvaardigheid weten te accepteren in plaats van zich ertegen te verzetten, staat een lang en gelukkig leven te wachten.' (...)

'In de eerste plaats moeten we accepteren dat alles erop gericht is dat de menselijke soort blijft bestaan. Dat zij in elk geval niet uitsterft. (...)

We kunnen inmiddels berekenen hoeveel bevallingen een vrouw meegaat. Het antwoord luidt: twintig. Daarna wordt het risico te groot. De aantrekkelijkheid van de vrouw neemt af. De man wordt zo gewaarschuwd deze vrouw niet langer te bevruchten. Kort daarop stopt ook de vruchtbaarheid. Zo knap zit de schepping in elkaar. Het zaad van de man kan ondertussen veel langer mee. De gezondheidsrisico's voor een kind van een oude vader zijn te verwaarlozen. (...)

Een man wordt ouder maar zijn aantrekkelijkheid neemt nauwelijks af. Ook dat is het vernuft van de schepping. Vers voedsel ruikt lekker. Bedorven voedsel stinkt. We ruiken aan een pak melk om vast te stellen of de houdbaarheidsdatum al overschreden is. Zo kijken we ook naar elkaar. Die niet, zeggen we. Die is te oud. Ik moet er niet aan denken. Een vrouw voorbij de houdbaarheidsdatum willen we niet, omdat het geen enkele zin heeft. Het voortbestaan van de soort wordt er niet mee gediend. (...)

Vrouwen zijn de voetballers van de schepping. Op hun vijfendertigste gaan ze met pensioen. Vóór die tijd moeten ze binnen zijn. Een dak boven hun hoofd, een man, kinderen. Vrouwen binden zich sneller aan een man. Welke man dan ook. Je ziet het gebeuren bij vrouwen die de gevaarlijke leeftijd beginnen te naderen. Mooie vrouwen die elke man zouden kunnen krijgen, kiezen opeens voor een lelijke saaie lul. Het instinct is sterker. Het voortbestaan van de soort. Een lelijke saaie lul met een auto en een spaarhypotheek. Het dak boven het hoofd. Niet eens zozeer voor henzelf maar voor het kind. De wieg moet in een droge en goed te verwarmen ruimte staan. De saaie lul biedt een betere garantie dat de hypotheek elke maand betaald kan worden dan de knappe man die weet dat hij de vrouwen voor het uitkiezen heeft.

9 opmerkingen:

 1. eigenlijk ronduit triest die laatste paragraaf... maar ook dat is de natuur...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "Een man wordt ouder maar zijn aantrekkelijkheid neemt nauwelijks af": daar ben ik het nu 's ten gronde NIET mee eens sé. Een ouwe saaie lul is een ouwe saaie lul en daar val ik niet voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @allen: ik heb deze passage gepost, niet omdat ik het met alles eens ben, maar wel omdat er stof tot discussie in zit.

  Ik ben het ook niet eens met de zin dat een man ouder wordt zonder dat zijn aantrekkelijkheid afneemt. Ik zie op dat vlak geen verschil tussen mannen en vrouwen. De enen zijn 'goed geconserveerd', de anderen wat minder.

  Dat vrouwen liever met een lelijke, saaie, maar zekerheid biedende man trouwen dan met een knappe, lijkt mij ook niet waar. Vrouwen zijn ook gevoelig voor het uiterlijk van een man en nu veel vrouwen zelf ook mooi hun boterham verdienen, speelt het inkomen van hun man minder dan vroeger.

  Maar je wil natuurlijk wel een type dat betrouwbaar is om een toekomst mee op te bouwen. Maar betrouwbaar en niet saai moet toch ook bestaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Pffft ... ik voel zo gelijk ineens een depressieke opkomen zie ... :-(

  Als gescheiden veertiger met (al) twee kindjes ben ik zo rot als maar kan zijn, 'k zal er mij dan maar al bij neerleggen dat een leuke en plezante meneer niet meer naar mij gaat omzien zeker?

  Pffft.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Dulcera

  Voor je naar de Prozac grijpt toch ook even dit.

  50% van de huwelijken loopt stukt (vaak na meerdere jaren huwelijk, dus als mensen al late dertigers of veertigers zijn) => massa's mannen zijn weer vrij.

  De meeste van die mannen hebben al kinderen => geen kinderwens meer.
  Misschien dromen zij wel van een jong bloemetje, maar die heeft vaak een kinderwens + ook de leeftijdsgenoten van het jonge bloemetjes willen graag iets beginnen met haar => te veel vraag naar jongere vrouwen, te weinig aanbod => een man met verstand en zonder kinderwens staat wel open voor leeftijdsgenotes => Het ziet er goed uit voor jou! Hip, hoi! Daar gaan we volgende week tijdens onze fietstocht op klinken ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Niet toevallig een uitspraak van een man. Waarschijnlijk een saaie grijze muis. Ongekleurd? My ass. Volgens mij wil die vent het voortbestaan van zijn eigen ras verzekeren.

  En... gelukkig ben ik een laatbloeiertje. Ik staar me niet blind op leeftijd. Op mijn tweeëndertig sukkel ik stilaan uit de puberteit, mijn klok begint héél stilletjes te tikken. Tijd zat!

  En als laatste... ik zie meer en meer kerels van twintig vallen voor vrouwen van goed in de dertig. Hoe verklaart die professor dat?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier zit zeker discussie-materiaal in. Jammer genoeg denken de meeste mannen er zo over als jouw prof het wist te verkondigen. Gelukkig denkt het sterke geslacht - wij vrouwen dus - hier anders over en weten wij wel beter. *knipoogt*

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als de meeste mannen er zo over denken, dan mogen we nog zo sterk zijn als we willen, het zal precies niet helpen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen