De vriendschap (Connie Palmen)

zaterdag 5 november 2011 Gastblogger 1 Opmerkingen

Lies selecteerde voor onze boekenswishing een passage uit 'De vriendschap' van Connie Palmen. Ze koos die passage niet alleen omdat ze die zo mooi vindt, maar ook omdat ze deze zo goed vindt passen bij haarzelf. Haar liefde voor taal, het belang dat ze hecht aan verbondenheid met anderen, haar schrijven voor deze blog. Het zit er allemaal in.

'Ik zei Thomas dat ik alles het beste kon begrijpen door de mensheid te beschouwen als een taal. In een taal kan een woord nooit op zichzelf staan. Om betekenis en zin te kunnen hebben, is het afhankelijk van andere woorden, waarmee het verbonden wordt en waaraan het zijn betekenis ontleent. Zo vergaat het mensen ook. We krijgen betekenis door onze verbintenissen met iets of iemand, met je familie, je vrienden, je geliefde en met de wereld door je werk. Ik denk dat of iemand zijn leven als zinvol of zinloos beschouwt, afhangt van de persoonlijke verhoudingen die iemand aan kan gaan. Je bent een moeder door je kind, zo zit dat. Je bent een geliefde door je geliefde, een vriend door je vriend, een schrijver door je lezer. Het is het drama van de afhankelijkheid en er is niks aan te doen.'

De laatste zin vindt Lies wel te negatief. Je kunt niet zonder anderen, maar dat is helemaal geen drama, vindt ze zelf.

1 opmerking:

  1. Youssra Elkhanf - 6OA - COLOMAplus - Mechelen


    Dit boek ging echt door been en merg. Ik hield van het verhaal, van de spanning en vooral van de personages. Het was niet onrealistisch. Neen, in tegendeel. Het was zo begrijpelijk. Vriendschap is één van de mooiste relaties dat je kan hebben. Het feit dat de twee hoofdpersonages, Kit en Ara, zoveel van elkaar verschilden liet mij beseffen hoeveel sommige mensen iets kunnen betekenen in je leven. Het was ontroerend om te lezen en het was alweer een les voor heel de gemeenschap.

    BeantwoordenVerwijderen