Oorverdovende stilte

zondag 6 november 2011 Gastblogger 1 Opmerkingen

De quote die ik voorgelezen heb op de boekenswishing komt uit het populair-wetenschappelijke boek Oorverdovende stilte van Paul Davies. Dit boek werd uitgegeven naar aanleiding van de 50e verjaardag van het SETI-project van de NASA, waarbij via radiotelescopen onderzoek wordt gedaan naar buitenaards leven.

Dit is de quote:

"Soms denk ik dat we alleen zijn in het universum, en soms denk ik dat we niet alleen zijn. In beide gevallen is het idee nogal onthutsend."

De quote is afkomstig van Arthur C. Clarke, een Britse science-fiction schrijver die 3 jaar geleden overleed (jullie kennen ongetwijfeld "2001 a space odyssey").

Waarom heb ik die quote gekozen?

Ruimtevaart, en de vraag of er "iets" van leven is buiten onze biosfeer, hebben me altijd geboeid. Het is bijna onvoorstelbaar dat, met de miljarden sterren en planeten die er zijn, er geen enkele planeet zou zijn waar ander "leven" ontstaan is. De vraag is natuurlijk of wij er ooit in zullen slagen om dat ander leven te ontdekken (rekening houdende met de enorme astronomische afstanden in het heelal), laat staan herkennen...

Het is ook bijzonder dat er, 13 miljard jaar na de big bang, een soort ontstaan is (wij dus), met voldoende intellectuele capaciteiten om op zoek te gaan naar zijn eigen oorsprong, en de oorsprong van ons universum (en dus alle materie). Precies alsof het in ons "geprogrammeerd" zit vanuit een hoger plan. Zou er dan toch een God zijn? ;-)

Ik ben echt benieuwd naar wat we nog allemaal zullen ontdekken, want de wetenschap blijft evolueren en verder zoeken. Ik zou graag eens 1000 jaar in de toekomst willen zien :-).

Nachtbraker

1 opmerking:

  1. Ik was ook fan, in mijn jonge jaren, van Asimov en de andere groten ...

    Volgens mij zijn we niet alleen hoor, statistisch gezien lijkt dat onmogelijk. Maar een andere beschaving hoeft niet noodzakelijk even curieus te zijn als wij eh?

    BeantwoordenVerwijderen