Hoe Sinterklaas mij een spaarlamp bracht

maandag 5 december 2011 Lies 6 Opmerkingen

De tijd dat ik nog brieven naar Sinterklaas stuurde, ligt ver achter mij. Maar toch deed ik onlangs iets wat mij een reeks leuke cadeautjes opleverde.
Ik belde naar de vzw Regent. De medewerkers van die vzw komen op aanvraag langs om een gratis energiescan te maken van je woning.

Ze bekijken je energie- en waterverbruik, geven tips om dit te verminderen en installeren energiebesparende hulpmiddelen zoals een spaardouchekop, spaarlampen en doorstroombegrenzers.

Voor mij hadden de mensen van Regent de volgende tips:

- Draai de knoppen van je radiatoren in de living volledig open en regel de temperatuur via de thermostaat.

- Zorg dat je de digicorder van Telenet uitzet in de uren dat je geen programma's opneemt. Dat kan via een stekkerdoos in combinatie met een timer. Doe je dat niet, dan staat je digicorder permanent aan en verbruikt hij 70 à 80 euro per jaar.

- Installeer doorstroombegrenzers op de kranen van je lavobo's. De mannen van Regent deden dit voor mij. Als er iemand is die dat apprecieert, dan is het wel een niet zo handige single vrouw zoals ik.

- Gooi 2 keer per dag de ramen gedurende 10 minuten open om je huis snel en goed te verluchten. Dat is veel beter dan je raam de hele dag op kipstand te zetten. Je verliest er namelijk veel minder warmte door.

- Koop een nieuwe diepvriezer. Als je oude diepvriezer voortdurend aanvriest (zoals de mijne), dan verbruikt hij een pak meer. De voedingswaren die je erin steekt, kosten je door het hoge energieverbruik uiteindelijk het driedubbele van de prijs die je ervoor betaald hebt in de winkel.

- Als je wasmachine niet in gebruik is, steek dan de stekker niet in het stopcontact. Want dan blijft je wasmachine energie verbruiken. In plaats van de stekker telkens uit te trekken, kan je ook kiezen voor een stekkerdoos zoals op de foto (alweer een cadeautje van Sinterklaas).Volgens de mensen van Regent is een dergelijke gratis energiescan niet alleen mogelijk in Gent. Ook in Brugge, Antwerpen en Limburg zijn er organisaties die dit doen. Ik zou het iedereen aanraden, want nu de energiekosten pijlsnel stijgen is iedere besparing welkom, zeker voor wie de factuur met niemand kan delen.

6 opmerkingen:

 1. Ze zijn ook hier langsgeweest: tof! Spaardouchekop gekregen en stkkers met lichtje! Enne... de wasmachinestekker gaat enkel in bij effectief gebruik.
  Lang leve Gent! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Da's interessant !
  Ik zou ook wel zo'n stekkers willen, dus ik moet ze mss ook wel eens bellen. Ik vind het ook goed om te weten van die wasmachine, ik doe dat nu ook, de stekker uittrekken, maar gewoon om praktische redenen (mijn machine zou nog verplaatst worden), maar ik zal dat blijven doen, ben dat nu toch zo gewend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wist eigenlijk niet dat een wasmachine die afstaat toch nog energie blijft verbruiken. Bij een PC of televisie is dat inderdaad zo, maar een wasmachine? Zo'n stekker met knop lijkt me dan inderdaad handig, want continu de stekker uittrekken/insteken, dat komt er bij mij niet van. Het lijkt me ook niet zo goed voor de behuizing van het stopcontact. Op zoek dus naar zo'n stekker! Misschien moet ik er één vragen aan de kerstman (of -vrouw) ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Yes! Dit was ik al zo lang van plan, maar het kwam er niet van.
  Heb meteen een formulier ingevuld en een energiescan aangevraagd. Benieuwd....
  Dank je, Lies!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ideaal, die tips, en van die mannen die dat bij je nakijken!

  BeantwoordenVerwijderen