Ma vie en rose

zaterdag 3 december 2011 Lies 13 Opmerkingen

11 vrouwen en 2 mannen, ziedaar het gezelschap waarmee ik binnenkort op groepsreis ga. Toen ik de deelnemerslijst in mijn mailbox kreeg, was ik helemaal niet verwonderd. Wel integendeel. Die groepssamenstelling weerspiegelt een opvallende constante in mijn leven, namelijk dat dit zich grotendeels afspeelt in vrouwelijk gezelschap.

Een overzicht van 'ma vie en rose'.

Liesje

Het begon allemaal mooi. In de kleuterschool moet ik omringd geweest zijn door ongeveer 50% kleuters van het mannelijke geslacht. Op een heel vroege vogel na nog allemaal single bovendien. Maar de enige herinnering die ik heb aan die periode is dat er op een dag een stoute jongen het kersje van mijn nieuwe tasje trok.

Girls, girls, girls

Vanaf de lagere school werden de geslachten netjes gescheiden gehouden. Ook in mijn middelbare school kwam ik terecht in een school die nog niet gemengd was, zoals nogal wat scholen in die tijd.

Unief

In mijn studierichting aan de unief bulkte de aula van de meisjes. Zeker 90% van de studenten was er vrouw en van de resterende 10% was pakweg de helft homo. Ook mijn peda en koten waren steevast 'ladies only'.

Gelukkig kon ik daarna nog een postgraduaat doen waar meer mannen te bespeuren vielen en mijn meisjeskot inruilen voor een gemengd en internationaal kot. Wat een verademing!

Aan het werk

Wie een vrouwenstudierichting doet, komt ook vaak terecht in een vrouwensector. En zo geschiedde.

Vrije tijd

Ook in mijn vrije tijd kwam en kom ik vooral in contact met vrouwen.

Het verenigingsleven? 75% vrouwen
De kookles? 80% vrouwen
De cursus kalligrafie? 90% vrouwen
Couchsurfen? Toch maar veilig spelen en het houden bij vrouwen, want voor je het weet, ben je anders Adam en Eva aan het spelen met een wildvreemde.
Een cursus bij Vormingplus? 95% vrouwen
De gym? 100% vrouwen
Een fietsvakantie in groep? 3 koppels en 5 single vrouwen.
Een wandelvakantie (tenzij je de Mount Everest gaat beklimmen)? Zie hierboven.

Volgens vrienden moet ik me lid maken van een roeiclub, een technische cursus gaan volgen of alleen op café gaan. Maar ik heb geen zin in roeien. Technische cursussen interesseren me niet en als vrouw alleen op café gaan, dat zie ik mezelf ook nog niet doen.

Dus blijf ik ma vie en rose leiden, met de hobby's die ik graag doe, de job waar ik dol op ben en de vele vriendinnen die ik niet meer zou willen missen. Maar soms bedenk ik dat ik de tekst van Connie Palmen die ik voorlas op onze boekenswishing zou kunnen aanvullen met: Je bent een vrouw door je man. En zoals ik nu bezig ben, zie ik echt niet hoe ik die ooit zou ontmoeten.

U zal me waarschijnlijk wel begrijpen, beste bloglezer. En misschien zal u zich zelfs in dit stukje herkennen. Want de constante in mijn leven kennende, hoef ik u niet persoonlijk te kennen om toch 1 uitspraak te durven doen over u. Namelijk dat de kans bijzonder groot is dat ook u een vrouw bent.

13 opmerkingen:

 1. Ik ben een man (maar niet langer single..., dus vermoedelijk bewijs ik ook uw stelling)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze tekst zou ik zelf kunnen geschreven hebben.
  "Alleen op café gaan", lijkt eerder een mannenzaak. Alhoewel ik dit soms eens doe in een paar "vertrouwde" zaken, dit is ondenkbaar in het weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En ik ben dan de uitzondering die de regel bevestigt zeker?

  Ik zit trouwens in het andere kamp: praktisch alleen maar venten bij mij.

  Lagere school: 99,9% (en zelfs die 0,01% was een twijfelgeval)
  Middelbaar: 100%
  Hoger onderwijs: 90%
  Tijdens vorige jobs: 95%
  Huidige job is iets beter: 80%

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb blijkbaar geluk gehad: kleuter gemengd, lager gemengd (mijn moeder stond daarop - hoera voor mijn moeder), middelbaar gemengd (meer jongens dan meisjes zelfs), hogeschool gemengd (weer 50/50), beroepsleven gemengd. Zelfs de fitness is gemengd. En het blogleven. Ik heb dan ook een vriend.

  Het enige niet-gemengde wat ik deed is jeugdbeweging en dansles. Beiden een verademing om de omgekeerde reden als die van jou.

  Mijn beste vriendin is single en heeft nochtans een gelijkaardige carrière achter de rug. Ik denk niet dat het hieraan ligt dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk stukje! Door mijn technische werk zou je verwachten dat ik me omring met manvolk. Maar nee, want veel (single) vrouwen hebben geen zin in een man over de vloer. Ze huren liever een vrouw in. Dus zelfs daar: 90% van mijn klanten is vrouw.

  Ook in de boekenwereld geldt dacht ik; veel vrouwelijk lezers. Maar ook: veel schrijfsters.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nog een vrouw. Die momenteel ook meer vrouwen ontmoet dan mannen. 't Werk hé, daar kom je nu éénmaal alle weekdagen. 98% vrouwen.
  Tip: volg fotografieles. Het gehalte mannen is daar nog vrij hoog. Vaak techneuten, maar dat moet je er maar bij nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Misschien moet je eens een reisje naar Mars boeken - de NASA is daar naar het schijnt mee bezig. En de overgrote meerderheid van de astronauten zijn mannelijk, dus da's dan ook mooi meegenomen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @esmeralda: "Vaak techneuten, maar dat moet je er maar bij nemen." LOL!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi geschreven. Niet herkenbaar voor mij, maar het geeft wel een mooi beeld van jouw leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fijn stukje! :-)
  Theatercursus gedaan, toch de helft mannen en dan een 'eerste hulp bij fietsproblemen'-cursus gedaan (band plakken, 'very basic things'): 1/3 mannen.
  Op 't werk: 95 percent vrouwen, Afrikaanse dans-cursus: 1 man op 15 vrouwen, maar de djembé-spelers zijn wel mannen... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Sven: ik reken jou bij de uitzonderingen die de regel bevestigen omdat ik jou leerde kennen toen je nog single was.

  @Rigel: jij bent idd ook een van die uitzonderingen. Gelukkig trouwens dat er nog van die uitzondering zijn of het zou wel heel triest worden.

  @Isa: alleen op café gaan, misschien moeten we eens afspreken met een paar vrouwen om dat eens een avond te doen. Dan beginnen we de avond elk alleen in een ander café en ronden we de avond samen af in nog een ander café om verslag uit te brengen. En dan schrijven we er natuurlijk een blogstukje over :-). Wie wil meedoen, mag altijd iets laten weten. Misschien valt het wel super mee?

  @Sterre: dat het grootste deel van iemands leven zich afspeelt in een vrouwenwereld, zorgt er voor dat de kansen merkelijk kleiner zijn om een partner te ontmoeten, maar het bepaalt inderdaad niet alles. Ik heb vriendinnen die net zo'n vrouwenparcours als mij hebben afgelegd en die wel single-af zijn. Eén goede match man-vrouw volstaat en dat behoort (gelukkig) altijd tot de mogelijkheden zelfs voor vrouwen met une vie en rose.

  @Lehti: en ik die dacht dat vrouwen in een technische job kansen zat hadden om mannen te leren kennen...

  @Esmeralda: ik zou ook wel zo'n mooie foto's willen kunnen maken, maar een camera lijkt mij toch wel iets technisch en dus even afschrikwekkend voor mij als een technische cursus gaan volgen.

  @Nachtbraker: bedankt voor de tip! Ik begin alvast te sparen, want een man die mij doet zweven en mij in (wel zeer) hogere sferen brengt, daar heeft het romantische zieltje in mij toch altijd al van gedroomd.
  Ik zou nog iets kunnen schrijven over 'eens van de grond gaan', maar het welopgevoede meisje in mij houdt zich wijselijk in ;-).

  @Smiley: bedankt voor het complement.

  @Vlinderke: vreemd dat bij een fietsherstelcursus 2/3 vrouwen zijn. Daar zou ik nu eens veel mannen verwachten. Lijkt me wel nuttig. Misschien moet ik toch maar eens overwegen eens zo'n cursus te volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb dit jaar een goeie 1500 manspersonen de revue zien passeren, professioneel wel te verstaan eh?
  En daar zit de ware niet tussen ...
  Ik heb nét iets meer vrienden dan vriendinnen (mannen kunnen toch zo goed met mij praten!) en evengoed, toch niet vant straat geraken ... dus ik denk niet dat het aan je omgeving ligt hoor!
  Prijs jezelf dat je zoveel leuke vriendinnen hebt! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen