Over juffrouwen en mevrouwen

donderdag 23 februari 2012 Lies 18 Opmerkingen

'Juffrouw' of 'mevrouw', dat was de keuze die wij vrouwen moesten maken bij het invullen van het inschrijvingsformulier voor onze groepsreis. Terwijl er voor de mannen maar 1 optie was. Zij waren sowieso een 'mijnheer'.

'Bah, kruis maar mevrouw aan', zei m'n reisgenote. Ik heb er een hekel aan dat men mij juffrouw noemt.

'Ik vind zo aangesproken worden net plezierig', zei ik. 'Zolang men dat doet, wil ik graag geloven dat ik er best nog wel jong en fris uitzie.'

Ik zocht even op hoe het nu eigenlijk zit met die juffrouwen en mevrouwen en nu blijkt dat je vandaag de dag een vrouw eigenlijk altijd hoort aan te spreken met mevrouw, of ze nu gehuwd is of niet. Maar mij mag men dus gerust 'juffrouw' blijven noemen.

Blijft dat het een vreemde kwestie is dat vrouwen soms moeten aankruisen of ze al dan niet getrouwd zijn, terwijl men blijkbaar minder nieuwsgierig is naar de relationele status van mannen. Misschien ligt de verklaring in het feit dat jongeheer ook anders kan begrepen worden.

Nu we even stilgestaan hebben bij 'juffrouw' en 'jongeheer' buigen we ons binnen 2 dagen over 2 andere single-benamingen. In de tussentijd mag u raden over welke 2 benamingen het gaat. De eerste die beide namen correct raadt, mag kiezen uit 2 prijzen:

dit onvolprezen boek van Trinny & Susannah waardoor je voortaan nog perfecter gekleed door het leven gaat (zijn wel enkel tips voor vrouwen)

en dit prachtige plantje (wel af te halen in Gent centrum)

18 opmerkingen:

 1. een ander woord voor single: 45-toeren plaatje?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jongeheer en jongedame?
  Jonkman en ouwe vrijster ?

  ;-)

  Trouwens, in Frankrijk hebben ze net afgeschaft dat je moet aanduiden of je getrouwd bent of niet, en vervalt het verschil tussen "mademoiselle" en "madame" in de aanspreking...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ouwjongedochter? Zo stelde mijn grootmoeder me altijd voor aan mensen die ze ontmoette. "Dit is mijn kleindochter. Ze is een 'ouwjongedochter'". Waarop de ander me dan erg medelijdend aankeek. Misschien daarom dat ik zo'n hekel heb aan dat 'gejuffrouw'? Omdat het voor mij niet klinkt als 'jong', maar vooral als 'alleen'. Ik vul consequent overal 'mevrouw' in. Al klinkt dat dan weer erg gesettled en volwassen :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Had ik deze week ook bij de boeking van een vlucht. Mejuffrouw of Mevrouw. Ik twijfelde maar ging voor Mejuffrouw :)
  't Heeft inderdaad nog iets beloftevols in zich, hahaha :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind 'juffrouw' voor de madammen die lesgeven aan kleuters/lagere schoolkinderen. Vroeger betekende 'madame' dat je je 'meisjesnaam' liet vallen; bij de in te vullen bestellingen van bv. 3 suisses of Yves Rocher (van origine Franse merken) vragen ze nu nog soms naar de meisjesnaam. 'k Vind dat discriminerend, net als bij de vroegere belastingsbrief enkel de rubriek 'meewerkende echtgenote' bestond en nu het 'meewerkende echtgeno(o)t(e)' heet.
  Noem mij maar bij mijn voornaam, alle hoempsasa gelijk opgelost... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tot mijn 40ste blijf ik prompt een juffrouw, getrouwd of niet getrouwd :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik denk dat jongeheer Rigel het wel eens bij het rechte eind zou kunnen hebben...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @lie°: met een beetje verbeelding lukt dat zelfs voorbij de 40 nog hoor ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Steven: zeer goed geprobeerd, maar het thema van deze blog is 'leven als single' en over het leven van een 45-toerenplaatje kan je geen blog volschrijven (hoewel muziekkenner Sven het vermoedelijk niet met mij eens is).
  De stijltips en de plant zijn dus niet voor jou. Jij wint een suikerluwe boterham ;-).

  @Sven: jij bent gediskwalificeerd omdat je nog altijd een log in hebt en dus kan zien welke stukjes er klaar staan.
  Toch bedankt voor je deelname!

  Ik had dit stukje trouwens al enige tijd geleden geschreven, maar er kwam altijd stukjes tussen die voorrang kregen. Het grappige is dat ik net op de dag van de verschijning van mijn stukje in de Metro een artikeltje zag over de afschaffing van mademoiselle (dat letterlijk 'jonge maagd' betekent), maar 't is echt puur toeval dat mijn stukje op dezelfde dag verschijnt.

  @Anoniem: warm, maar we zoeken 2 single-benamingen. En we moeten ook zeker zijn dat je niet een van de medebloggers bent met een log in. Waag je kans opnieuw met het masker af, zou ik zo zeggen (Carnaval is namelijk net voorbij).

  @Olive: ik zou hetzelfde gedaan hebben in je geval, denk ik.

  @Lie: ik ben het eens met Olive. Als je nooit getrouwd was en geen kinderen hebt na de 40, mag je jezelf nog juffrouw noemen.

  @Rigel en Nachtbraker: het gaat om de benamingen die in het eerstvolgende stukje aan bod komen. Fout dus. Als troostprijs krijgen jullie respectievelijk een drankje na het optreden van Brigitte en een thee bij de reeds verdiende crêpe suzette (die laatste wel na de suikerloze vasten).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Lies: lekkere pannenkoeken met vanille ijs en chocoladesaus!!! Heerlijk!! ;-) Merci voor de thee!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Euh, Nachtbraker, was die Dame Blanche (al dan niet verstopt in pannenkoeken) niet iets als Lies je koppelde ;)? Of had je die gewoon nog tegoed?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Soms vind ik het wel leuk als volslagen onbekenden, die mijn situatie niet kennen, mij met juffrouw aanspreken. Dat beschouw ik als een compliment.
  Maar in alle andere omstandigheden hou ik het liever bij mevrouw!
  Lies, ik vind dat Steven wel de prijs van origineelste voorstel verdient! Wij zijn allemaal 45-toerenplaatjes! Schattig!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Margeaux: Esmeralda en ik zijn veranderd van gedacht en verkozen uiteindelijk een crêpe suzette in een chique ogend etablissement. Nachtbraker vreesde voor de rekening toen hij eraan kwam, hoewel wij vinden dat dat absoluut geen probleem mag zijn als mensen je in contact brengen met zo'n mooi, oerdegelijk en toch niet saai lief. Uiteindelijk viel de rekening wel mee (denk ik, want ik heb ze niet betaald) en heeft Nachtbraker mij verlost van mijn Badoo-probleem (zie stukje op deze blog) => hij heeft een pannenkoek terugverdiend. Zo blijven we bezig. Wordt misschien vervolgd, want ja, ik hou het nu natuurlijk goed in het oog en sta klaar om bij het volgende plezier dat ik hem doe ook terug een pannenkoek te vragen aan hem. 't Zal allemaal wel voor na onze suikervrije vasten zijn (tenzij we dan zodanig afgekickt zijn van de zoetigheden dat een pannenkoek ons helemaal niet meer aanspreekt, maar die kans lijkt me klein ;-)

  @Esmeralda: ok om Steven de prijs van de origineelste reactie te geven. Zullen we hem naast een suikervrije boterham ook wat suikervrij beleg schenken? Tenzij hij natuurlijk opteert voor de kledingtips van Trinny & Susannah (genre: wat moet ik dragen als ik een dik gat heb?, lijkt me eerlijk gezegd niet zo nuttig voor hem).

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ah, Lies, ik heb nochtans (nog steeds) niet(, maar straks dus uiteraard wel) gekeken hoor...

  Nu ja, je hebt in ieder geval gelijk als je zegt dat ik het met je stelling over 45-toerenplaatjes niet eens ben: je kan daar heel boeiende blogstukken over schrijven zelfs !

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oude vrijster?! Ja, dat moet het zijn ;-) Deze keer met het masker af hoor Lies... Heeft niet te maken met anoniem willen zijn gewoon met onhandigheid. Ik heb nl geen google-acount of blog en snap niet veel van computerdingen. Nadat ik mijn reactie 3 keer heb proberen te posten onder mijn eigen naam (Veerle dus) en ik altijd foutmeldingen kreeg, heb ik het dan maar anoniem geprobeerd. En toen lukte het wel. Snap er niks van... Trouwens, nu het hier toch over pannenkoeken gaat... de plant die je hier zo gul weggeeft, heet pannenkoekenplant, geweldige naam, vind ik. Ik heb hier ook zo'n exemplaar, maar die is dringend aan reanimatie toe...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Sven: ik geloof dat je niet gekeken hebt en met jonkman zat je voor de helft juist. Jij wint het plantje (spring gerust eens binnen als je in de buurt bent).

  @Veerle: Met ouwjongedochter was je antwoord voor de helft juist. Jij wint het boek. Mail je jouw adres eens naar oponseentje@gmail.com? Dan stuur ik het op. Of laat me weten wanneer je eens in Gent bent en dan kom ik het brengen (als het lukt). Een nieuw stekje van een pannenkoekenplant (blij te vernemen dat die zo heet) kan je ook krijgen, maar dat kan ik natuurlijk niet opsturen.

  BeantwoordenVerwijderen