Over oude vrijsters en vrijgezellen

maandag 27 februari 2012 Lies 4 Opmerkingen

Een archaïsche benaming voor vrouwen die nooit getrouwd waren, is 'oude vrijster'. Bah.

Wat ik bizar vind, is dat het begrip 'vrijster' en 'vrijer' voorbehouden wordt voor ongehuwde mensen. Hetzelfde geldt trouwens voor 'Ze vrijt' of 'ze heeft een vrijer'. Zodra men getrouwd is, wordt het woord 'vrijen' netjes opgeborgen.

Vrijgezel

Gelukkig hebben we naast de oude jonge dochter en de oude vrijster ook nog de vrijgezel. Veel moeite om die term positief op te nemen moet je niet doen, want het woord 'vrij' benadrukt de ongebondenheid en vrijheid van de single. Al smaakt die zoeter bij wie zich net heeft bevrijd uit een beklemmende relatie dan bij wie smacht naar z'n soulmate.

Als hekkensluiters hebben we dan de alleenstaande (klinkt supertriest) en de alleengaande (al niet veel beter). Geef mij dan maar het Engelse 'single', dat nog hip klinkt ook.

Al heb ik wel een mooi Nederlands alternatief, bedacht door een vriend van mij. Hij adresseerde zijn verjaardagskaart aan mij als volgt:Ware zijn 'prinses van het goede vrije leven' niet zo lang, ik zou ervoor pleiten alle benamingen die in dit en de vorige stukjes aan bod kwamen te vervangen door de zijne. Al was het maar om aan iedereen duidelijk te maken dat in elke single een prins(es) schuilt en dat een enkele kus soms volstaat om die tevoorschijn te toveren.

4 opmerkingen:

 1. ochh mooi stukje. Als mensen me vragen wat mijn 'burgerlijke' status is vraag ik me steeds af welke term ik moet gebruiken om toch niet zielig over te komen. Want hoe ik het ook benoem, altijd kijken de mensen meelevend naar me omdat ik geen vriend heb. Het is net of je niet leeft, als je single, vrijgezel, alleenstaand. Het is jammer dat het negatief wordt ontvangen. Ok is niet steeds leuk om altijd alles alleen te ondernemen, maar hup je gaat ervoor... het mes snijdt langs twee kanten: een... single iemand komt op zijn of haar pad wel eens leuke zaken tegen die hij of zij anders niet tegenkomt mocht men in een relatie zitten. niet?
  groetjes Kim

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mooi stukje, vooral 'prinses van het goede, vrije leven'! :-) Schitterend! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb persoonlijk een hekel aan het woord single, het is me te modieus, te verhullend. Voor mij is een single een "muziekdrager" ... Als ze mij naar mijn "burgelijke staat" vragen, dan antwoord ik (al naargelang wie het vraagt, enz.): "vrijgezel" of kortweg "vrij", "alleenstaand" of kortweg "alleen". Maar geen van die woorden staat me echt aan ...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. heel mooi. wil ik nu wakker gekust worden of net in slaap? En op facebook mijn relatiestatus invullen ging niet want zelfstandig stond er niet bij en gypsy of zwerver ook niet. Status...? Ik ben gewoon Elisabeth, ik ben wie ik ben, of ik nu lief en leed deel met mijn hond, alleen, een partner of een goeie vriend, ik zal altijd gewoon Elisabeth blijven. De wereld is nog lang niet klaar voor ons ;-).

  BeantwoordenVerwijderen