Tips om minder voedsel te verspillen voor wie alleen woont

dinsdag 20 maart 2012 Lies 3 Opmerkingen

1. Reken er bij je aankopen op dat er altijd een paar dagen in de week zijn dat je overschot van de dag ervoor eet, op restaurant gaat, (vaak onverwacht) ergens te gast bent of gewoon niet aan koken toekomt. Koop dus niet te veel. Heb je toch eten tekort, dan duik je gewoon in je diepvriezer of in je voorraad pasta, peulvruchten, bokalen. En als je in de stad woont, is een winkel nooit veraf.

2. Sommige groenten koop je beter niet als je alleen woont, tenzij je de tijd hebt om dingen klaar te maken voor je diepvriezer. Witte kool staat op mijn zwarte lijst. In plaats van bloemkool koop ik broccoli. En snel rottend vlees heeft plaats moeten ruimen voor extra groenten en soms maanden houdbare vleesvervangers.

3. Koop alleen wat je heel lekker vindt (geniet van dit single-voordeel!). De rest dreigt toch te staan verkommeren in je koelkast.

4. Toch wat te veel gekocht? Deel eten uit aan je vrienden. Als zij hetzelfde doen, is er een pak minder verspilling en doet iedereen zijn voordeel.
Als ik bezoek gehad heb en taart over heb, doe ik altijd de ronde bij de buren. Raad trouwens eens bij wie men dan komt aanbellen als men pannenkoeken heeft gebakken, te veel groenten uit schoonvaders tuin heeft gekregen of een ketel spaghettisaus heeft gemaakt?

5. Kook en/of eet samen met andere mensen die alleen wonen uit je buurt. Waarom elk apart z'n potje koken en alleen eten als het zoveel gezelliger is om dat samen te doen? Koppels en gezinnen vinden het trouwens ook leuk als er eens wat ander volk aan tafel zit. Uitnodigingen afslaan, is dus not done. Tupperwarepotjes weigeren al evenmin.

Wist je trouwens dat er een site bestaat waarop mensen kunnen zetten wat ze gaan koken op welke avond. Geïnteresseerden kunnen zich dan inschrijven via de site. De site lijkt me geen groot succes, maar het idee vind ik wel super. Dus als er lezers zijn die eens een avond willen koken voor of met andere lezers, laat het ons weten. Wij publiceren je aanbod met plezier op deze blog.

Tot slot nog een artikel met tips van topkoks om voedselverspilling tegen te gaan.

3 opmerkingen:

 1. Ik kook al jaren voor mezelf ( bijna 16 jaar nu denk ik , alles bijeen geteld ). En ik let er inderdaad op dat ik geen eten moet weggooien. dat lukt me trouwens aardig. Maar ik heb wel een goed gevulde diepvries en kook meestal voor 2 dagen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aanvullende tips:
  groenten-'leftovers': de soep in! Naam van de soep: gemixte groentesoep van 't seizoen ;-)
  Oud brood: roosteren of 'gewonnen brood'mee maken of voor 'croques' van te maken.
  Appels teveel? (vooral in de herfst/winter): gebakken appelschijfjes in de pan met honing en kaneel, njammie! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Alleen eten is niet meer nodig. Vind jouw food buddy via MineCompanion.be en ga samen eten of lunchen naar de beste restaurants.

  BeantwoordenVerwijderen