Het fopspeensyndroom

dinsdag 26 juni 2012 5aha5rara 6 Opmerkingen

Gefopt! Deze post gaat niet over kinderen. Noch over kleuters. Noch over peuters. En al zeker niet over baby's. Het gaat over één volwassene die een andere volwassene als fopspeen benut. Vind je dat raar klinken? Even kijken welk doel een fopspeen dient: hij stelt je gerust, hij is altijd nabij, hij geeft afleiding, absorbeert frustratie... Allemaal lovenswaardige eigenschappen.

De fopspeen heeft dus wel degelijk een doel. Hij verbetert de levenskwaliteit van het kind. Op korte termijn. Want iedereen kent de langetermijneffecten van fopspenen. En op één vlak. Want de fopspeen mag dan wel nuttig zijn, als je hem constant aanspreekt, mis je andere fijne dingen, zoals eten en drinken. Zo kan een lief jou ook geruststellen, nabij zijn, je afleiden en frustratie wegnemen. Maar evengoed je weghouden van levensnoodzakelijke dingen, zoals afspreken met vrienden en jouw eigen ding doen.

En dan komt het moment dat je de fopspeen moet afstaan. Dat moment komt altijd te vroeg. Zelfs al is het voor je eigen goed. Soms is het met jouw goedkeuring. Vaak is er echter dwang in het spel. Je haalt het ding pruilend uit je mond en strekt je hand uit. Een draadje speeksel glinsterend tussen lip en tut. De laatste verbinding tussen jou en je speen. Daar gaat hij. Je bent hem ontgroeid. Een heuglijk en evenzeer pijnlijk moment. Time to move on.

Maar best ook, want hij is een surrogaat voor iets veel beters. The real thing. Next time, baby!

6 opmerkingen:

  1. Dus, een lief is een surrogaat voor the real thing, namelijk een leven als single met hopen vrienden en al... ?
    Is dat niet een beetje een té optimistische kijk op het singleschap? Of een te pessimistische op een relatie?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee, het juiste lief is the real thing :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Volgens leer je als single dingen zoals zelf keuzes maken in het leven, je plan trekken, je rechthouden ook als er niet altijd een schouder is om op te leunen, zelfstandig sociale contacten opbouwen, de durf om op je eentje dingen te doen.

    Als je een relatie hebt, oefen je dan weer andere vaardigheden. Bv. compromissen sluiten en verdraagzaamheid.

    BeantwoordenVerwijderen