Waarom hoogopgeleide vrouwen moeilijk aan de man komen

zaterdag 9 juni 2012 Lies 11 Opmerkingen

Het stukje van Zenia over de klasgenoot die haar 'te slim' vond om een relatie mee te beginnen, bracht mij inspiratie voor een blogstukje (waarvoor dank, Zenia). Want blijkbaar is die klasgenoot lang niet de enige man die liever een vrouw heeft die lager opgeleid is.

Met de regelmaat van de klok lees in de pers over de vele hoogopgeleide vrouwen die single blijven.

Hoogopgeleide vrouwen in de stad (ja, ik dus) vinden moeilijk een partner. De reden is dat die vrouwen graag een partner hebben die ongeveer hetzelfde opleidingsniveau heeft of zelfs hoger. Maar laat er nu net een gebrek zijn aan hoogopgeleide mannen. Bovendien gaan mannen dikwijls voor een partner van hetzelfde of een lager opleidingsniveau. De visvijver is dus erg klein voor de hooggeschoolde vrouw.

Even wat cijfers. Op basis van de geanonimiseerde gegevens van het berichtenverkeer op e-Matching.nl blijkt dat de man het liefst zoekt naar contact met een gelijk of lager opgeleide vrouw (84 %). De vrouw heeft daarentegen een voorkeur voor gelijk of hoger (87%) opgeleide mannen.

Resultaten mannen:

48 % van de mannen zoekt vrouw van gelijk niveau
16 % van de mannen zoekt een vrouw van hoger niveau
36 % van de mannen zoekt een vrouw met lager niveau

Resultaten vrouwen:
48 % van de vrouwen zoekt man met gelijk niveau
39 % van de vrouwen zoekt man van hoger niveau
13 % van de vrouwen zoekt man van lager niveau

Nu is de teneur van sommige artikels dat je als hoogopgeleide vrouw maar beter niet te moeilijk doet en pakt wat je krijgen kan. Nou ja, als je wegkwijnt als single, is dat misschien een optie. Maar in een relatie stappen omdat je per se een partner wil, lijkt mij anders wel het beste recept om een ongelukkige toekomst samen tegemoet te gaan. Dus hoop ik maar dat er in dat kleine visvijvertje ergens toch nog een passend visje rondzwemt voor mij. 't Mag trouwens ook een kikker zijn (op voorwaarde natuurlijk dat de verhoopte transformaties plaatsvinden wanneer ik hem kus).





Een paar artikels over dit onderwerp:

Artikel 1: een zeer interessant(Vlaams) krantenartikel overgenomen op een blog.

Artikel 2: de situatie is blijkbaar gelijkaardig in Nederland

Artikel 3

11 opmerkingen:

  1. Opleiding hoeft niet per se iets te zeggen over iemands niveau; er zijn zeker mensen met een "laag diploma" of zelfs zonder diploma die toch een hoog niveau hebben. Voor mij (man) maakt het in ieder geval totaal niks uit welke opleiding een vrouw gehad heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad, Corvus. Het opleidingsniveau van iemand hoeft niet per se iets te zeggen. Ik ken ook mensen die niet zo hoog geschoold zijn, maar bij wie je dat totaal niet merkt (er bestaan gelukkig veel andere manieren om te leren dan de schoolbanken). Maar bij anderen merk je dat wel. In de ene relatie zal het verschil in opleidingsniveau een probleem zijn, in de andere niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vanmorgen las ik dit stukje voor het eerst en dacht, die percentages wijzen er toch juist op dat op ieder potje een dekseltje past? Ik bedoel:
    48% van zowel man als vrouw wil kennelijk een gelijkopgeleide. Da's dus geregeld. 16% van de mannen wil een hoger opgeleide vrouw versus 13 % van de vrouwen die hetzelfde wil (lager dus). Verschil is 3%. En die laatste idem dito. Waarom is het trouwens 100%? Waar zijn de mensen die een voorkeur hebben voor hetzelfde geslacht? Die e-matchen zeker nooit. En wat als het niks uitmaakt? Dat is kennelijk ook geen optie als je je aanmeldt.

    Nog even de knuppel in het hoenderhok. Ja, in een relatie stappen omdat je perse een partner wil is misschien niet slim. Maar als je het nu omkeert: is aangaan van een relatie met de ultieme prins(es) op het witte paard, het gevoel met vonk en misselijkmakende zekerheid dat het de ware is, niet ook een mogelijk recept voor een ongelukkige toekomst? Iets met hoge verwachtingen, projectie en zo. Of, juist het níet willen aangaan van een relatie omdat bovengenoemde gelukzaligheid ontbreekt?

    Generaliserend denk ik trouwens dat zowel hoog opgeleide mannen als vrouwen zó goed zijn in het analyseren van een situatie, dat ze het bijna onacceptabel vinden dat ze zich tot een lelijke, laag-/ hoogopgeleide/ veel oudere of jongere man/vrouw voelen aangetrokken omdat hij/zij bijvoorbeeld lekker ruikt of iets anders banaals. Dat maakt ons namelijk dierlijker dan we wellicht willen toegeven. Misschien wordt dat bedoeld met 'niet te moeilijk doen'?

    Ook wordt algemeen aangenomen dat gearrangeerde huwelijken slecht zouden zijn. Dat is net zoiets als beweren dat ieder die zèlf uit vrije wil voor zijn partner kiest, gegarandeerd gelukkig samen oud wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. In het artikel worden 2 dingen vergeten: waarden en normen en karakter. De combinatie hoog opgeleid en 'eenvoudig' leven komt voor. Qua waarden en normen zie ik wel het 'probleem', die zijn vaak, gelukkig niet altijd, verbonden aan het opleidingsniveau en het thuismilieu. En die waarden en normen zijn voor mij zeer belangrijk qua 'match'.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Er is ook nog het stukje van de lageropgeleide, lieve toffe man met wie de hoogopgeleide vrouw heel gelukkig was. Maar de laag-opgeleide man VOELDE zich heel de tijd de mindere en regelmatig kwam er dan ook 'ja, ik zal niet slim genoeg zijn, ik heb geen universitair diploma'. Ook in contacten met haar (hoogopgeleide) vrienden stelde hij zich steevast op als de underdog. Terwijl dat diploma voor de vrouw en haar vrienden geen enkele rol speelde. Hij was fantastisch, en dat telde. Maar het begon op den duur erg te wegen. En ondanks de 'waarden en normen', de match die er was, was (het gevoel over) het verschil in opleiding een struikelblok. Helaas...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Lehti: 48% van man en vrouw wil een gelijkopgeleide, maar er zijn meer hoogopgeleide vrouwen dan mannen. Dus is er een probleem (voor de hoogopgeleide vrouwen).

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Lehti: over het gearrangeerd huwelijk vond ik dit: Uit onderzoek blijkt dat die partners aanvankelijk minder gelukkig zijn, maar de schade na een paar jaar inhalen. Nog wat jaren later zijn zij zelfs gelukkiger dan mensen die uit liefde met elkaar zijn getrouwd. Zij weten dat ze er iets van moeten maken, en dat lukt vaak ook. In het westerse huwelijk staat altijd de deur van de nooduitgang - echtscheiding - op een kier.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het is wat Corvus schrijft... opleidingsniveau heeft niet noodzakelijk iets te maken met intelligentie. Ik ken mensen die een heel hoog diploma hebben maar die ik niet echt "intelligent" vind. Daarnaast ken ik ook mensen die heel intelligent zijn maar (om de één of andere reden) geen hoger diploma hebben. Ik ga daar nooit iemand voor afschrijven. Bij mij is het zeker zo dat ik me meer aangetrokken voel tot vrouwen waarmee ge ook een klapke kunt doen. Het oog wil wat, maar het brein ook ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mij lijkt het van zeer groot belang dat mijn partner een zielsverwant is, daarin uitdagend is én zich laat uitdagen. Zielsverwant in die zin dat hij min of meer mijn visie op de dingen deelt, maar dat we via onderling (al dan niet stevig) debat onze gedeelde visie verder verfijnen. Samen onze hersenen masseren dus.
    Opleiding kan daarbij helpen, maar is zeker geen must. Ik ontmoet soms (naar mijn mening) wijze mensen zonder universitair diploma. (Het omgekeerde valt ook voor).

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Kleine aanpassing: moet zijn "zeer vaak" in de voorlaatste zin in plaats van "soms" ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. er is ook veel afgunst van andere vrouwen en roddels over hoogopgeleide vrouwen.

    BeantwoordenVerwijderen