Single in tijden van feestdagen

vrijdag 19 oktober 2012 Gastblogger 6 Opmerkingen


Ik ben een wintermens. Ik geniet van de steeds langer wordende avonden, de kou buiten en de warmte binnen, de warme truien en potten thee…Er is alleen één ding die ik nu sinds 2010 tijdelijk zou willen overslaan. De Feestdagen. Wist ik me de afgelopen twee jaar nog redelijk te redden op een fout feest en in de kroeg met Diva op kerstavond, en Diva en een gezamenlijke vriendin vorig jaar bij mij thuis, dit jaar ziet het ernaar uit dat ik helemaal alleen zal zijn. Enorm pijnlijk om vanavond te zien hoe drie gezamenlijke vriendinnen, waarvan één met partner en twee met kids, hun gezellige gezamenlijke plannetjes publiek maken voor de komende kerst. En dat allemaal heel erg ‘liken‘ bij elkaar op jawel, waar anders, Facebook. De website die leuk is, maar soms ook zo’n zeer kan doen!

Dezelfde vriendin die me toen ook niet uitnodigde, tijdens mijn allereerste kerst zonder Raymond. Twee jaar geleden alweer, Christus. Lijkt soms net nog de dag als gisteren en op andere momenten weer decennia geleden. Vriendin belde me van de week en kondigde tussen neus en lippen door al aan dat ze met vriendin X en vriendin X (beiden kennissen van mij) en hun kids en haar gezin de kerst zou doorbrengen. Ze vroeg niet wat ik ga doen. Ja, pijnlijk. Kennelijk ben ik wel een vriendin, maar val ik niet in de feestdagen uitnodig categorie vriendin.

Moet ik mezelf nu uitnodigen? Net zo tussen neus en lippen door laten vallen dat ik in mijn uppie zal zitten dit jaar? Niemand heb? Ja, familie, maar allemaal met hun eigen gezin. Allemaal óf niet eens thuis of al eigen plannen. Pijnlijk. Ga er proberen geen drama van te maken, feitelijk gezien verschilt het niet veel met de afgelopen twee jaar. Meer lonely souls rond de feestdagen? Zit wat rond te klikken op fora en ik wéét dat ik niet de enige ben. Bijlange na niet. Zal heus last minute wel iets vinden. Triest ergens wel. Maar ja. Wie weet waar dat dan weer toe leidt. Dit zijn de momenten waar ik al jaren bang voor was tijdens mijn relatie met Raymond. Waar ik af en toe aan dacht, wat als wij uit elkaar gaan, dan heb ik niemand, zit ik alleen met de feestdagen. Snel niet meer aan denken, wegstoppen. En dan, een paar jaar later, is het ineens zo ver.

Ho, ho, ho.

Wil dus graag december overslaan s.v.p. bijvoorbeeld door op kerstavond in slaap gebracht worden en op 1 januari ontwaken, me geeuwend uitrekken en tevreden door het raam zien hoe mooi het heeft gesneeuwd. Dat. Maar ja, dat kan niet. Gelukkig gebeuren er ook leuke dingen. De avondcursus waar ik op zit gaat me tot nu toe goed af. Bijgelovige muts die ik ben durf ik daar hier nog niet te enthousiast over te schrijven, want dan zal je net zien…Maar tot nu toe sta ik van mezelf te kijken. We moeten namelijk on the spot dingen doen, een soort improvisatie maar dan op papier. Van te voren, in het veilige afgelopen maart/april want, die cursus in september? Leuk, schrijf ik me voor in want is nog zo ver weg, tegen die tijd ben ik zo gegroeid, moet jij eens zien, stap ik zo op af…Van te voren me dus niet zo druk over gemaakt. Maar toen was het ineens september en zat ik daar. Met wildvreemden en dus iets moeten doen wat me best redelijk af gaat, improviserend. Onvoorbereid. Het voorlezen. Met mijn eigen stem. Dat soort dingen. Ik klopt even af op ongelakt hout maar ja, het gaat me best oke af.

Ik kom er wel. Alleen voel ik me vanavond onzichtbaar en klote en kut.

Edit: Wat een heerlijk topic dit hier. Deze bewaar ik in mijn favorieten voor die ik voel me alleen en kut en klote met de fucking kut feestdagen momenten, excusez-moi les mots.

Met dank aan onze gastblogster.

6 opmerkingen:

 1. Waarom boekje geen reisje in de feestenperiode? Zo eentje met vertrek ten laatste op 24 december en terugkomst ten vroegste op 1 januari. Dan is je 'feestdagenprobleem' meteen opgelost. Ik heb net een uitje geboekt dat m'n oudejaarsprobleem oplost. Ik kan altijd meevieren met 4 bevriende koppels van mij, maar dat die elkaar om middernacht om de hals vliegen terwijl ik daar alleen sta, daar heb ik het erg moeilijk mee. Dus ben ik blij dat ik nu al een oplossing heb.
  Nu nog iets voor kerst bedenken, want alleen met de mama en de papa terwijl de anderen bij hun schoonouders zitten, is nu ook weer niet zo super.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo,

  ga je dan alleen op reis??

  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Is dat niet het eeuwige probleem van elke vrijgezel? Ik ben vaak de vrijgezel van de bende. Woensdag ben ik uitgenodigd op een zeer leuk halloweenfeest. Gastenlijst: Jawel 5 koppels en ik, waaronder mijn ex (lees: de) met nieuwe liefde.
  Ik ga dus maar op café met een andere vriendin. Zij heeft ook een partner, maar slaagt er gelukkig in zich niet constant te verliezen in intens geknufel.
  Lichtpunt: donderdag ga ik uit in Gent. Blijkbaar zijn daar and I quote 'een hoop leuke vrijgezelle mannen die er niet in slagen een serieuze partner te vinden.' Uiteraard is dit uitje geregeld door een van mijn getrouwde vriendinnen die allemaal schreeuwen dat ik even alleen moet blijven, maar me voortdurend koppelen aan 'leuke' mannen.
  Maar genoeg over mij: elke vrijgezel heeft hetzelfde probleem, zeker bij kerst. Waarom niet gewoon afspreken met andere vrijgezellen hier? Niet om een relatie te beginnen, maar gewoon om een geniale anti-koppel kerst te vieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @anoniem: nee, ik ga niet alleen op reis. Het is een korte trip in groep. Nu al volzet trouwens, wat nog maar eens aantoont hoeveel mensen er kandidaat zijn om op oudejaar weg te zijn. Alleen reizen heb ik al gedaan en dat heeft mooie kanten, maar op oudejaar zou ik het zielig vinden. Nu hoop ik op leuke reisgenoten met wie ik een gezellig oudejaar tegemoet ga.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Mina: een hoop leuke vrijgezelle mannen in Gent? Kan je mij per kerende de plekken doorgeven waar die zich dan wel bevinden? ;-) Ik kom hier namelijk vooral leuke single vrouwen tegen. Massa's concurrentie dus... en nauwelijks leuke single mannen. Zal wel aan 'ma vie en rose' liggen: http://oponseentje.blogspot.be/2011/12/ma-vie-en-rose.html

  Zo'n singlekerst vind ik op zich een leuk idee (al hoop ik dan maar dat mijn ouders het niet te erg vinden op kerstavond alleen - met zijn tweetjes - te zijn). Mail ons gerust een voorstel en we zullen je oproep graag publiceren op deze blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hey lies!
  Ik zal vrijdag mijn visie op de Gentse vrijgezelle man eens komen neerschrijven. Als Limburgse die in Mechelen woont, heb ik er al meer vergelijkende studies op zitten. Haha.

  ja, welke dag het best is om de activiteit te doen weet ik niet. Doorgaans heeft ieder een dag dat ie bij de ouders moet zijn. Die ga ik uiteraard zelf niet skippen. Hier is dat kerstdag zelf bijvoorbeeld. We kunnen misschien eerst kijken welke dag mensen meer aanspreekt?

  single reizen zijn leuk! Heb er 1 gedaan en was lachen. Goh, single zijn heeft eigenlijk toch zijn voordelen hoor.

  BeantwoordenVerwijderen