Eenpersoonsbed

zaterdag 17 november 2012 Zenia 10 Opmerkingen

Een vriendin van me vertelde over het bezoek van de jongeman die ze leuk vindt. Toen hij plots wegging, weet ze dat aan het zien van haar eenpersoonsbed. Zelf vond ik dat een vreemde gedachtegang. De positivo in me wilde aannemen dat hij echt gewoon vertrokken was omdat het laat begon te worden, of hij nog elders verwacht werd, of een trein moest halen. De meer toegeeflijke in mezelf wilde nog wel geloven dat hij ‘plots’ was weggegaan, maar dat aan dat eenpersoonsbed wijten, ging me nog steeds een stap te ver.
Enkele dagen later tijdens een aflevering van Gilmore Girls zegt Lorelai Gilmore (single) tegen Luke Danes (bachelor) bij het zien van Luke’s bed: “Well, you know what they say about guys with single beds.” “No, what’s that?” “Never start something with guys with a signle bed, because it means they’re not open to commitment.” Luke zal er zoals gewoonlijk wel iets aan toegevoegd hebben als “That’s insane.” maar daar was het toch weer: de kwestie van het eenpersoonsbed.
Is het insane ervan uitgaan dat een man met een eenpersoonsbed zich niet wil binden? Of schuilt er toch enige waarheid in? Toen ik onlangs naar de housewarming ging van een vriend die uitdrukkelijk het vrije leven verkondigt waarin hij kan reizen en doen en laten wat hij wil, zo zonder vriendin… zag ik inderdaad een eenpersoonsbed in de kamer… en glimlachte.

10 opmerkingen:

 1. Ik heb lang een eenpersoonsbed gehad omdat er in mijn studio erg weinig plaats was. Had ik toen een tweepersoonsbed geplaatst, dan had ik weer een paar m2 livingruimte minder. Dus soms heeft het helemaal niets te maken met je willen binden of niet. Zelfs al heb je enkel een eenpersoonsbed, dan nog ben je in een koppel met 2 en zit de kans er dus in dat die wel een tweepersoonsbed heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad een beetje een vreemde redenering... Als je iemand leuk vindt, dan staat dat toch los van welk soort bed, huis, meubels, ... die persoon heeft? Er kunnen zoveel redenen zijn voor het bezitten van een eenpersoonsbed: plaatsgebrek, financiële redenen, gewoon geen tijd gehad om een deftig bed te zoeken... Misschien is het gewoon een heel goed bed en slaap ze er goed in! Ik heb jarenlang enkel een matras en lattenbodem gehad, het was niet om aan te zien maar ik sliep er wel heel goed in! Dus er zal wel meer aan de hand zijn dan dat...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goh, als de 'chemie' er is, staat een enkel bed dat niet in de weg. Slapen en/of sex kan op de zetel, lekker knus samen in een eenpersoonsbed, in een tentje (zomer),...
  Ik heb lang in een eenpersoonsbed geslapen, net gepast qua afmetingen, en vond dat heel knus. Mijn twee persoonsbed leek in het begin oceanisch groot :-). Mijn katten, slapende aan het voeteinde, vinden het allemaal goed, zolang ze maar op een warm plekje kunnen liggen :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik las de eerste zinnen een paar keer over. Zij vond hem leuk? zei ze dat? vond hij dat ook? zei ze dat ze het jammer vond dat ie wegging/wanneer ze elkaar weer zagen (ze spraken bij haar thuis af, doe je toch ook niet met iedereen, of wel?. Nou ja, een hoop vragen. Misschien was hij wel Christelijk en bleek er bij gaan nergens een kruis aan de wand te hangen. Knapte hij daarop af. Want, zoals vlinderke al zei, als de chemie er is...."

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb iets er tussenin, 1:40m breed en 2m lang.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb een tweepersoonsbed dus daar zal het dan niet meer aan liggen dat ik single ben :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb een tweepersoonsbed dus daar zal het dan niet meer aan liggen dat ik single ben :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als de breedte van het bed een indicatie moet zijn voor de bereidheid tot het .... euh.... levenslang paren (dit laatste in de meest onschuldige betekenis van het woord), dan moet ook het volgende mee in rekening gebracht worden:
  Vanaf welke maat is een bed tweepersoons?
  de 140cm van Hans De Zwans zijn in mijn wereld het begin van 2-p. Een ander zou dat een twijfelaar kunnen noemen.
  Officieel zitten twijfelaars overal tussen de 100 en 135 cm (tot u spreekt een "kenner") maar ik begrijp als de eerder US-gerichte markten geen enkel bed onder de 160cm voor vol willen aanzien.
  Een kwestie van perceptie dus.

  En... toeval of niet... in de anti-robot-verificatie hieronder staat het cijfer 140. Ik zwéér het u. Dit bericht MOEST zijn :)
  (helaas kon ik het woord ernaast niet lezen, dus opteerde ik voor de volgende combinatie. Zonder 140)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als volwassene en als single is een eenpersoonsbed wel degelijk een heikele kwestie.
  Michel Houellebecq heeft het er over in zijn boek "De wereld als markt en strijd" (Arbeiderspers, 2000, p. 107-108:
  "Maar van alle meubelen brengt specifiek het bed nog een extra, buitengewoon pijnlijk probleem met zich mee. Wanneer je de achting van de verkoper niet wilt verbeuren, ben je gedwongen een tweepersoonsbed te kopen, of je daar nu wel of geen bestemming, wel of geen plaats voor hebt. Een eenpersoonsbed kopen betekent publiekelijk bekennen dat je geen seksleven hebt, en dat je dat ook niet verwacht te zullen hebben in de nabije of zelfs verre toekomst (want bedden gaan tegenwoordig lang mee, tot ver na het verstrijken van de garantietijd; je moet denken in termen van vijf, tien of zelfs twintig jaar; het is een serieuze investering, waarmee je je praktisch voor de rest van je leven vastlegt; bedden gaan gemiddeld veel langer mee dan huwelijken, zoals maar al te veel mensen uit eigen ervaring weten). Zelfs met een bed van één veertig zet je jezelf te kijk als een vrekkig, bekrompen burgermannetje; het bed van één zestig is het enige dat genade kan vinden in de ogen van de verkopers; met dat bed heb je recht op hun respect en hun achting, of zelfs op een samenzweerderig glimlachje; voor hen draait alles om het bed van één zestig, dat is wel duidelijk."

  BeantwoordenVerwijderen